Kaupunki

Espoo pureutuu lapsi­perheiden köyhyyteen kolmen vuoden ohjelmalla

Keskustelu lapsiperheiden köyhyydestä meni väittelyksi maahanmuuttajien kohtelusta.

Espoon valtuuston syyskausi alkoi maanantaina keskustelulla lapsiperheköyhyydestä. Valtuusto hyväksyi maanantaina kolmevuotisen kaupungin toimenpideohjelman lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi.

Vaikka Espoossa on moniin muihin Suomen kaupunkeihin verrattuna keskimäärin hyvinvoiva ja korkeasti koulutettu väestö, Espoossakin on köyhiä lapsiperheitä.

Espoossa köyhyys koskettaa tilastojen mukaan suhteellisen suurta osaa maahanmuuttajaperheitä. Vuosina 2014–2016 alle 18-vuotiaista espoolaisista suomen kansalaisista toimeentulotuen piirissä oli kahdeksan prosenttia, kun ulkomaalaisten kohdalla osuus oli noin 40 prosenttia.

Perussuomalaisten valtuutettu Simo Grönroos otti lapsiperheiden köyhyyden toimenpideohjelmaa käsiteltäessä voimakkaasti kantaa siihen, että maahanmuuttajia ei saa asettaa suomalaisten vähäosaisten edelle. Grönroosin mielestä toimenpideohjelmasta olisi pitänyt poistaa lukuisia kohtia, joissa maahanmuuttajat mainitaan. Grönroosin mielestä maahanmuuttajia ”ei saa erityissuosia”. Hän myös ehdotti, että maahanmuuttajien paluumuuttoa edistettäisiin, mikä tyrmistytti monia muiden puolueiden valtuutettuja.

Johanna Värmälä (sd) piti Grönroosin puhetapaa väheksyvänä ja maahanmuuttajia aliarvioivana.

Saara Hyrkkö (vihr) hämmästeli, että lapsiperheköyhyys saadaan maahanmuuttokeskustelun ”keppihevoseksi”.

Jaana Wessman (vas) totesi, että Espoon pitäisi pyrkiä siihen, että vähävaraisia ja köyhiä lapsia ei olisi ollenkaan.

Martti Hellströmin (sd) mukaan yksi keino vähentää lapsien eriarvoisuutta olisi muuttaa koulupäivän rakennetta siten, että siihen mahtuu harrastuksia, jotta kaikilla olisi mahdollisuus koulupäivän ohessa harrastaa.

Henrik Vuornoksen (kok) mielestä lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi tarvitsee panostaa työllisyyden parantamiseen ja työpaikkojen luomiseen.

Habiba Ali (sd) toivoi enemmän rakentavaa keskustelua, eikä puhetta siitä, että ihmisiä palautetaan sinne, mistä tulivat. Alin mukaan maahanmuuttajataustaisten ihmisten osallisuudessa avainasemassa on suomen kielen osaaminen.

Toimenpideohjelma hyväksyttiin pienin hienosäädöin.

Kaarina Järvenpään (kd) esityksestä ohjelmaan lisättiin se, että lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi huomioitaisiin päihde- ja mielenterveysongelmista tai peliriippuvuudesta kärsivien vanhempien hoitoonohjaus ja tukeminen.

Liisa Kivekkään (sd) lisäysesityksestä siihen kirjattiin, että toimenpideohjelman toteuttamista ja asetettujen tavoitteiden toteutumista pitää seurata ja arvioida valtuustossa säännöllisesti.

Johanna Karimäen (vihr) ehdotus siitä, että kaupunki selvittää puistoruokailun mahdollisuutta, hyväksyttiin.

Toimenpideohjelma lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi toteutetaan vuosina 2019–2021. Ohjelmalla pyritään vaikuttamaan lapsiperheköyhyyden riskitekijöihin, lisäämään lasten ja lapsiperheiden osallisuutta muun muassa koulutuksella. Ohjelma kiinnittää huomiota vähävaraisten lasten vanhempien jaksamisen tukeen ja lasten harrastamisen tukemiseen.

Espoon valtuusto käsitteli myös Helsingin seudun liikenteen (HSL) liikennesuunnittelun periaatteita, josta Markku Sistonen (sd) oli viime tammikuussa jättänyt valtuustokysymyksen.

Harvassa asiassa espoolaisvaltuutetut ovat niin samoilla linjoilla kuin HSL:n liikennesuunnittelun moittimisessa. Monissa puheenvuoroissa arvosteltiin Helsingin vahvaa valtaa HSL:n päätöksenteossa.

Valtuuston mielestä Espoon viiteen kaupunkikeskukseen perustuva kaupunkirakenne ja asukkaiden liikkumistarpeet pitäisi huomioida jatkossa paremmin HSL:n linjastosuunnittelussa.

Espoo aikoo siis jatkaa tiukkojen terveisten lähettämistä HSL:lle.

Kun länsimetro loppuvuodesta 2017 aloitti liikennöinnin, monen espoolaisen joukkoliikennematkoihin käyttämä aika piteni. Tämä on vaikuttanut siihen, että joukkoliikenteen houkuttelevuus on heikentynyt Espoossa metron liityntälinjaston vaikutusalueella eli moni aiemmin suoria bussilinjoja käyttänyt on vaihtanut omaan autoon.

Parhaillaan HSL suunnittelee Hämeenlinnantien ja Vihdintien linjastosuunnitelmaa, mikä tarkoittaa sitä, että Pohjois-Espoon bussilinjoihin on tulossa muutoksia. Näiden uusien linjojen mukaisen liikennöinnin pitäisi alkaa vuonna 2022.

Espoon poikittaisliikenteen parantamista korostettiin useassa puheenvuorossa.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä käytti puheenvuoron asiassa ja totesi, että HSL:n joukkoliikennesuunnittelu on sikäli virheellistä, että sitä tehdään ”pääkaupunkiseudun keskivertoasukkaalle”.

”Se on taruolento, jota ei ole olemassa”, Mäkelä totesi.

”Pitää luottaa siihen, että meillä on tietoa poikittaisliikenteestä enemmän kuin Helsingin norsunluutornissa”, Maria Guzenina (sd) sanoi.

Kai Mykkänen (kok) huomautti, että ”Espoon keskuksen liikennettä ei voi ajatella metron kautta.”

Valtuusto kannatti Mikki Kausteen (vihr) tekemää toivomusesitystä, jonka mukaan alueille, joiden joukkoliikenteen asiakastyytyväisyys Espoossa on heikko, tehdään selkeät suunnitelmat asian korjaamiseksi.

Valtuusto kannatti niin ikään Mika Heleniuksen (kok) esitystä siitä, että Espoon valtuustolle valmistellaan vielä tämän syksyn aikana Espoon kaupungin kaupunkiliikenteen suunnitteluperiaatteet. Näissä periaatteissa tulee huomioida kolme hyvin erityyppistä ja eri asiakastarpeita edustavaa joukkoliikennealuetta eli metroon tukeutuva ranta-Espoo, kaupunkirataan tukeutuva radanvarsi ja Keski-Espoo ja bussiliikenteeseen pohjautuva Pohjois-Espoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa käteistä, rahojen kohtalosta pitkä oikeusriita

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  6. 6

   Boris Johnson tapaa pian Jean-Claude Junckerin ja yrittää viime hetken läpi­murtoa pelastaakseen EU-eron ja oman poliittisen uransa

  7. 7

   Kämpin ostanut norjalaismiljardööri rakennuttaa nyt Suomen suurimman hotellin Helsinki-Vantaalle: ”Olemme todella rakastuneet Suomeen ja Helsinkiin”

  8. 8

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  9. 9

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  10. 10

   Vuonna 1990 Vantaalle avattiin sairaala, jonka nimi tarkoittaa kuollutta: Miksi sairaalaan nimeksi annettiin Peijas?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää