Kaupunki

Helsinki on sekä vihreämpi että oikeisto­populistisempi kuin muut Pohjoismaiden pääkaupungit

Pohjoismaiden pääkaupunkeja yhdistää muuta maata korkeampi arvoliberaalien puolueiden kannatus.

Vihreiden tai muiden ympäristöpuolueiden kannatus on Helsingissä suurinta Pohjoismaiden pääkaupungeista, ilmenee tuoreesta Vuoden 2019 eduskuntavaalit Helsingissä -julkaisusta. Islanti ei ollut mukana vertailussa.

Helsingissä vihreiden kannatus oli 23,5 prosenttia, ja Tanskan Kööpenhaminassa ympäristöpuolueiksi luokiteltavien kahden puolueen yhteenlaskettu kannatus oli lähellä 20:tä prosenttia. Ruotsin Tukholmassa ja Norjan Oslossa vastaavien puolueiden äänisaalis jäi selvästi alle kymmenen prosentin.

Suomen lisäksi Tanskassa pidettiin vaalit vuonna 2019, Ruotsissa puolestaan vuonna 2018 ja Norjassa vuonna 2017. Pohjoismaiden pääkaupunkien parlamenttivaalitulosten vertailu tehtiin nyt ensimmäisen kerran.

Pohjoismaiden pääkaupungeissa on paljon yhtäläisyyksiä viimeisimpien parlamenttivaalien tulosten perusteella. Pääkaupungit näyttäytyvät arvoliberaalimpina kuin muu maa keskimäärin. Sen sijaan sosiaalikonservatiivisten ja oikeistopopulististen puolueiden kannatus oli pääkaupungeissa muuta maata vähäisempi.

Sosiaalidemokraattinen puolue oli viime vaaleissa vahvin Oslossa, jossa se sai 28,4 prosenttia äänistä, ja Tukholmassa (23,8 %), mutta selvästi heikompi Helsingissä ja Kööpenhaminassa.

Maltillista oikeistoa edustavat liberaalikonservatiiviset puolueet saivat yli viidenneksen äänistä Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa, kun taas Kööpenhaminassa konservatiivisen kansanpuolueen kannatus jäi vain noin viiteen prosenttiin.

Kööpenhaminassa puolestaan perinteinen keskustaliberaali puolue Venstre sai viisitoista prosenttia äänistä, kun taas muissa pääkaupungeissa vastaavien puolueiden kannatus jäi paljon matalammaksi.

Sosiaalidemokraateista vasemmalle sijoittuvien vasemmistopuolueiden kannatus oli melko tasaista kaikissa pääkaupungeissa asettuen noin yhdeksän ja noin seitsemäntoista prosentin välille. Kaikissa kaupungeissa nämä puolueet myös voittivat viime vaaleissa.Arvo- tai sosiaalikonservatiivisten puolueiden kannatus oli jokaisessa pääkaupungissa vähäistä, eivätkä Tanskan kristillisdemokraatit saaneet edes edustajia parlamenttiin, koska puolue ei valtakunnallisesti ylittänyt kahden prosentin äänikynnystä.

Paremmin menestyivät oikeistopopulistiset tai uusnationalistiset puolueet. Näistä parhaiten pärjäsi pohjoismaisella pääkaupunkitasolla Suomen perussuomalaiset noin 12 prosentin kannatuksellaan.

Sekä sosiaalikonservatiivisten että oikeistopopulististen puolueiden kannatus on Helsingissä, Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa alempi kuin koko maassa, ja ero on kaikissa maissa melko samankaltainen.

Ero on kaikissa tapauksissa suurempi poliittisina toimijoina uudempien oikeistopopulististen kuin historiallisesti vanhempien sosiaalikonservatiivisten puolueiden kohdalla.

Helsingissä äänestysprosentti viime kevään eduskuntavaaleissa oli 71,9, kun vuoden 2015 vaaleissa se oli 69,4.

Myös ennakkoon äänestettiin edellisiä eduskuntavaaleja ahkerammin. Äänestysaktiivisuus lisääntyi lähes kaikilla Helsingin äänestysalueilla. Ennakkoon äänestäneiden osuus kasvoi kaikilla Helsingin äänestysalueilla.

Ensimmäistä kertaa historiansa aikana vihreät (Vihreä liitto), joka on perustettu vuonna 1987, nousi Helsingin vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa. Aiemmissa vaaleissa suurimman puolueen asema on kuulunut kokoomukselle.

Peruspiiritasoisella (34 peruspiiriä) poliittisella kartalla suurimpia puolueita ovat kokoomus (14 peruspiiriä), vihreät (13 peruspiiriä), sosiaalidemokraatit (kuusi peruspiiriä) ja perussuomalaiset (Jakomäen peruspiiri). Merkille pantavaa on vihreiden kannatuksen kasvu läntisen suurpiirin peruspiireissä, jossa vihreät ovat suurin puolue Munkkiniemen peruspiiriä lukuun ottamatta. Aiemmissa vaaleissa kokoomus on ollut läntisen suurpiirin suurin puolue.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  4. 4

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  6. 6

   Rinne ja Macron asettivat oman uuden brexit-ehdon pääministeri Johnsonille – aloite uutisoitiin näyttävästi Britanniassa

  7. 7

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  8. 8

   Menestyshanke käänsi suomalaisten itsemurhat laskuun, mutta sen jälkeen tehtiin ”hirveä virhe”, sanoo professori Jouko Lönnqvist – ”Sitä nyt yritetään sotella ja muilla paikata”

   Tilaajille
  9. 9

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  10. 10

   ”Harvey Weinsteinin elämä on pilalla”, sanoo seksuaalirikoksista syytetyn elokuvamogulin asianajaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  10. 10

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää