Kaupunki

Helsinki alkaa louhia kiisteltyä hiidenkourua syyskuun alussa

Herttoniemi-seuran vaatimus toimenpidekiellosta hylättiin Uudenmaan ely-keskuksessa alkuviikosta.

Helsinki alkaa louhia kalliota Raide-Jokerin työmaalla Myllypurossa syyskuun ensimmäisellä viikolla. Alueella on jääkauden muovaama hiidenkouru, jonka säilyttämistä osa alueen asukkaista on vaatinut.

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ilmoitti torstaina Viilarintien louhintojen alkavan syyskuun ensimmäisellä viikolla ja jatkuvan maaliskuun 2020 puoliväliin.

Kaupunki painottaa, että hiidenkouru ei ole ainoa laatuaan pääkaupunkiseudulla.

”Upeita hiidenkouruja voi nähdä esimerkiksi Uutelassa tai Nuuksiossa”, lausuu Helsingin yliopiston ympäristögeologian dosentti Seija Kultti HKL:n tiedotteessa.

Lisäksi tiedotteessa muistutetaan, että geologisia muodostelmia voi tallentaa digitaalisesti.

”Myös Viilarintien hiidenkourusta on tehty tallenne, joka mahdollistaa hiidenkourun ihailun virtuaalisesti vielä pitkänkin ajan kuluttua.”

Herttoniemi-seura oli hakenut Uudenmaan ely-keskukselta toimenpidekieltoa louhimiselle, mutta asukasaktiivit kokivat takaiskun alkuviikosta.

Alueen jääkautisia hiidenkourua, -uunia ja -kirnua voitaisiin suojella lähinnä luonnonmuistomerkkeinä, Uudenmaan ely-keskus totesi päätöksessään.

Ne eivät kuitenkaan ole sellaisia, joten tarvetta suojelupäätökselle ei ole.

Luonnonmuistomerkkien nimeäminen on maanomistajan ja kunnan välinen päätös. Vartiokylän hiidenkourun tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että päätös kourun julistamisesta luonnonmuistomerkiksi on täysin Helsingin kaupungin käsissä.

Herttoniemi-seuran varapuheenjohtaja Hilkka Helsti toivoo kaupungilta ryhdistäytymistä.

Seura on kysynyt kaupungilta, aikooko se muuttaa suunnitelmiaan. Kaupungilta ei ole vielä kuulunut vastausta, mutta Helsti on toiveikas.

”Niin kauan kun sitä ei ole räjäytetty, niin ilman muuta toivoa on jäljellä.”

Kun kaupungilta saadaan vastaus, seura päättää, aikooko se valittaa ely-keskuksen päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Helsti kommentoi myös kehotusta ihailla hiidenkourua virtuaalisesti.

”Mikä ettei, mutta kyllähän se on aivan eri asia kuin se, että hiidenkouru on paikoillaan. Eihän se millään muotoa korvaa sitä.”

Louhimissuunnitelma on aiheuttanut närää helsinkiläisissä. Työmaalle ilmestyi aiemmin viikolla kaupungille irvaileva kyltti, jossa mukaillaan kaupungin tiedotteiden visuaalista ilmettä.


Iva kohdistuu erityisesti kokoomuslaiseen pormestariin Jan Vapaavuoreen ja vihreään apulaispormestariin Anni Sinnemäkeen.

Raide-Jokeri on herättänyt luonnonsuojelukysymyksiä aiemminkin. Toukokuussa työmaalta löydettiin liito-oravien papanoita, ja työt jouduttiin keskeyttämään.

Liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikkoja suojellaan myös Raide-Jokerin rakentamisen yhteydessä, mutta hiidenkourujen tilanne on toinen, kertoo Uudenmaan ely-keskuksen johtava asiantuntija Ilpo Huolman.

”Tässä hiidenkourukysymyksessä ei ole kyse samalla tavalla luonnonsuojelulailla suojellusta kohteesta”, hän selittää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  5. 5

   Sudet raatelivat neljä lammasta hengiltä Kouvolassa – Poliisi: eläimet lopetettava ihmisille mahdollisesti vaarallisina

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  8. 8

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  10. 10

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää