Kaupunki

Poliisi käski sulkea Pohjoisesplanadin kaupat – Putinin vierailu aiheutti suuren menetyksen, sanoo kauppias

Venäjän presidentin vierailun turvajärjestelyt aiheuttivat mittavia liikennejärjestelyjä, ruuhkat ja mielenosoitukset jäivät poliisin mukaan pieniksi iltapäivällä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailun vuoksi suljettiin Helsingissä keskiviikkona katujen lisäksi kauppoja hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Pohjois-Esplanadin liikkeissä tämä tarkoittaa suuria taloudellisia menetyksiä, arvioi miesten muotivaatteita myyvän Feren omistaja Mervi Kärkkäinen. Asiakkaita oli muutenkin vähemmän kuin yleensä, koska ihmiset välttelivät Kauppatorin seutua vierailun vuoksi jo aiemmin päivällä.

Kärkkäisen mukaan ainakin hänen liikkeeseensä tieto määräyksestä sulkea liike kokonaan tuli yllätyksenä ja hyvin myöhään. Poliisi kävi kertomassa työntekijöille edellisenä iltapäivänä, että liikkeen on oltava tyhjä ihmisistä ja ovien lukossa kahdesta viiteen.

”Rahallisesti tämä oli meille suuri menetys, koska turisteistahan täällä eletään. Tilanne on varmasti sama koko kadulla”, Kärkkäinen sanoo.

Presidentti saapui iltapäivällä Helsinki-Vantaalle neljän jälkeen. Kun hänen saattueensa lähti liikkeelle kentältä kohti keskustaa, liikenne keskeytettiin reitillä hetkeksi.

Suuria ruuhkia ei kuitenkaan syntynyt Tuusulanväylälle tai Mannerheimintielle. Poliisista kerrotaan, että liikenne palasi normaaliksi noin puolessa tunnissa. Busseista ja raitiovaunuista osa kulki poikkeusreiteillä ja niiden kulussa oli myös myöhästymisiä.

Putinin panssaroitu Kortez-auto saapui Presidentinlinnalle viiden maissa iltapäivällä.

Pohjois-Esplanadin liikkeiden lisäksi Kauppatori on ollut suljettu koko päivän. Poliisi kehotti Olympiaterminaaliin meneviä kiertämään Tehtaankadun kautta.

Suomenlinnan lautta ei keskiviikkona kulkenut Kauppatorilta vaan Katajanokan huoltolaiturilta. Suomenlinnan tiedettiin jo ennakkoon olevan presidenttien illallispaikka, mutta saarille oli tällä viikolla muitakin menijöitä esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevan Viapori Jazzin vuoksi.

Tiedotustilaisuuden jälkeen presidentit lähtivät kohti Suomenlinnaa Kauppatorilta Kultaranta VIII -aluksella.

Myös ilmailua rajoitettiin laajalla alueella Uudellamaalla vierailun turvallisuusjärjestelyjen vuoksi ja sukeltajat varmistivat Kauppatorin turvallisuutta.

Poliisi tiedotti aiemmin keskiviikkona antaneensa yhdelle yksityishenkilölle sakot ilmailurikkomuksesta, koska hän lennätti lennokkia kielletyllä alueella Helsingin Kaivopuistossa. Iltaan mennessä sakotettuja oli jo useita ja poliisi twiittasi sakottavansa kaikkia ilmailukiellon rikkojia.

Putinin lähtiessä Helsingistä rajoitetaan jälleen liikennettä Mannerheimintiellä, mikä vaikuttaa joukkoliikenteen reitteihin. Tällöin muuta liikennettä kuitenkin on enää vähän.

Presidenttiä vastassa oli jonkin verran yleisöä ja mielenosoittajia. Mielenosoitukset jäivät kuitenkin poliisin arvion mukaan pieniksi ja ne sujuivat rauhallisesti.

Poliisi arvioi STT:lle, että mielenosoittajia oli yhteensä joitain kymmeniä ja teemana useissa mielenosoituksissa olivat Venäjän ihmisoikeudet. Mielenosoittajia oli erityisesti Esplanadin puistossa, mutta myös eduskuntatalolla ja Venäjän suurlähetystöllä.

Etukäteen ainakin Amnesty International, Vapaa Venäjä -verkosto ja Kokoomusnuoret ovat kertoneet kerääntyvänsä Helsingin keskustaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  5. 5

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  6. 6

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  7. 7

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  8. 8

   Pääministeri Justin Trudeau joutui kovan kritiikin kohteeksi vanhasta valokuvasta, jossa hän käytti rasistista meikkiä – ”Ei lainkaan arvostelukykyä”

  9. 9

   Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

  10. 10

   Maailma muuttuu mutta HSL ei pysy perässä: miksi Lontoon kätevää maksujärjestelmää ei voi tuoda tänne?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  7. 7

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  8. 8

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  10. 10

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää