Kaupunki

”Hajusta tai pään muodosta ei kannata huolestua” – Kätilöt tekevät kotikäyntejä, koska synnyttäneet eivät mahdu sairaaloihin

Synnytyksen jälkeisistä kotikäynneistä on tullut pääkaupunkiseudulla pysyvä käytäntö.

Yhdessä Helsingin Naistenklinikan kuudennen kerroksen huoneen ovista on keltainen tarra, jossa lukee ”kotikätilö”. Oven takana Sari Apponen pakkaa isoon punaiseen reppuun laboratoriovälineitä, kuulokoneen ja saturaatiomittarin, jolla mitataan veressä olevan hapen määrä. Vauvavaaka on jo auton takakontissa. Sitten Apponen käy kätilöopiskelija Ksenia Laakkosen kanssa läpi tulevaa päivää ja täyttää tarvittavia papereita.

Apponen on lähdössä tekemään synnytyksen jälkeisiä kotikäyntejä. Niitä on tänään ohjelmassa yhteensä neljä. Laakkonen taas on tulossa ensimmäistä kertaa mukaan seuraamaan kotikäynnin kulkua.


Ennen lähtöä ehtii vielä juoda kahvit sairaalan kahviossa ja laittaa muistutustekstiviestit kaikille päivän asiakkaille. Tarkkoja aikoja perheet eivät saa. Vaikka yhtä käyntiä varten on varattu puoli tuntia, saattaa aikaa välillä kulua enemmänkin, jos vanhemmilla on esimerkiksi paljon kysyttävää.

Etenkin monet ensisynnyttäjät jännittävät vauvan käsittelyä.

”Monet ovat sanoneet, että helpottaa nähdä kuinka rempseä olen. Sanon aina, että kaksi viikkoa menee, niin ette enää muista mikä siinä oli niin vaikeaa”, Apponen sanoo.

Yhdeksältä Apponen ja Laakkonen hyppäävät autoon. Apponen näppäilee päivän ensimmäisen osoitteen navigaattoriin.


Synnytyksen jälkeiset kotikäynnit otettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä käyttöön Kätilöopiston sairaalan sulkeuduttua sisäilmaongelmien takia marraskuussa vuonna 2017. Kokeiluna alkaneella käytännöllä oli tarkoitus purkaa Kätilöopiston sulkemisesta aiheutuneita ruuhkia.

Kotikäyntiä tarjotaan Naistenklinikalla tai Jorvissa synnyttäneille, jotka ovat kotiutuneet kahden päivän sisällä synnytyksestä ja asuvat tietyllä alueella, mikäli erityisiä ongelmia ei ole. Kotikäynti korvaa synnytyksen jälkeisen poliklinikkakäynnin.

Käynti on välttämätön, sillä vastasyntyneeltä verikokeen voi ottaa vasta kahden päivän kuluttua synnytyksestä. Käynnin aikana kätilö tarkistaa äidin ja vauvan voinnin sekä vastaa vanhempien kysymyksiin.

Apponen pysäyttää auton harmaan omakotitalon pihaan. Mari Koskimies seisoo ovella vastassa. Koskimiehen aviomies Mikko Koskimies odottaa eteisessä uninen vauva sylissä. Pariskunnan kaksi vanhempaa lasta on viety aamulla päiväkotiin ja esikouluun.

”Täällä voisi muuten olla tällä hetkellä vähän riehakkaampi tunnelma”, Mari Koskimies sanoo.

Vanhemmat veljet ovat hänen mukaansa olleet välillä liiankin innostuneita vauvan hoitamisesta. Vähän mustasukkaisuuttakin on ollut jo ilmassa, kun toistaiseksi Munkiksi kutsuttu uusi perheenjäsen ja äiti ovat saaneet jäädä kaksistaan kotiin.

Apponen aloittaa kyselemällä äidin ja vauvan kuulumisia. He ovat kotiutuneet Jorvista kaksi päivää sitten, heti synnytyksestä seuraavana päivänä.

Laakkonen kaivaa repusta kuulomittarin ja asettelee sitä vauvan korvaan.

”Ennen meillä oli sellainen torvi, jolla töräytettiin ja katsottiin, että säpsähtääkö vauva”, 24 vuotta kätilönä työskennellyt Apponen muistelee.

Verinäyte otetaan vauvalta imetettäessä. Apposen mukaan vauva ei osaa vielä keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa, joten ruokaillessaan se ei hiiskahdakaan, vaikka kantapäähän pistetään pieni reikä.

Punnitseminen sen sijaan hermostuttaa. Vaatteet pitää ottaa pois ja vaaka on kova ja viileä. Mutta Munkin paino on normaali.

Vaikka pariskunnalla on jo kaksi lasta, jotkut asiat ovat ehtineet vauva-ajan jälkeen unohtua. Esimerkiksi se, haisiko aikaisempienkin lasten napa samanlaiselta. Ensimmäisten lasten päät eivät myöskään olleet samalla tavalla muhkuraisia.

Apponen kertoo, ettei hajusta tai pään muodosta kannata huolestua.


Kahden vuoden aikana synnytykset ovat vähentyneet huomattavasti. Sen takia myös pahimmista ruuhkista on päästy eroon. Naistenklinikalla synnytyksiä on tänä vuonna ollut heinäkuun loppuun mennessä noin 400 vähemmän kuin edellisvuonna. Jorvissa määrät ovat pysyneet suurin piirtein samoina.

Kotikäynnit ovat kuitenkin osoittautuneet niin toimiviksi, että ne on otettu pysyvästi käyttöön.

”Kyllä tämän on tarkoitus olla nyt ihan jatkuvaa toimintaa. Perheet ovat tykänneet siitä, että tullaan kotiin, eikä tarvitse lähteä heti vastasyntyneen kanssa käymään sairaalassa. Se on kaikkien kannalta parempi ratkaisu”, Naistenklinikan osastonhoitaja Katja Mattila kertoo.

Kotikäyntien määrä on ollut jatkuvassa kasvussa kokeilun käyttöönoton jälkeen. Tällä hetkellä kuukaudessa tehdään keskimäärin sata synnytyksen jälkeistä kotikäyntiä. Heinäkuu on ollut erityisen kiireinen: käyntejä on kertynyt 127.

”Kesä on vilkasta aikaa synnytysrintamalla”, Mattila sanoo.

Kuukausittain synnytyksiä on kahdessa sairaalassa yhteensä noin tuhat kuukaudessa.

Eniten kotikäyntejä tarjotaan uudelleensynnyttäjille, mutta Mattilan mukaan ensisynnyttäjiäkin on nykyään paljon.

Jos synnyttäjä tarvitsee paljon apua esimerkiksi imetyksen kanssa, ei kotikäyntiä välttämättä tarjota, sillä sille varattu aika on liian lyhyt. Poliklinikalle on mahdollista varata pidempiä aikoja.

Päivässä kotikäyntejä on yhteensä enintään kahdeksan. Päivän käynnit jaetaan aina tasan kahden kätilön kanssa. Toinen on Jorvista ja toinen Naistenklinikalta. Kotikäyntejä tekeviä kätilöitä on yhteensä 12, kuusi molemmissa sairaaloissa.

Käyntejä tehdään Espoon, Kirkkonummen, Helsingin ja Vantaan alueella. Poikkeuksena on Helsingin kantakaupungin alue, jossa autopaikkojen löytäminen on hankalaa. Kätilöiden on pakko liikkua autolla painavien kantamusten takia.


Koskimiesten kotona puoli tuntia on kulunut nopeasti, ja Apponen toteaa kaiken olevan erinomaisesti.

”Hyvä Munkki!” äiti ilahtuu.

Koskimiehet ovat tyytyväisiä kotikäyntiin. Mari Koskimies oli kyllä kuullut kotikäynneistä aikaisemmin. Hän on kuitenkin yllättynyt siitä, että palvelu on tarkoitettu kaikille.

”Eihän meiltä tästä ole pitkä matka sairaalallekaan, mutta kyllä tämä silti helpottaa. Tosi kiva, että on tällainen mahdollisuus.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  6. 6

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää