Kaupunki

”Hajusta tai pään muodosta ei kannata huolestua” – Kätilöt tekevät kotikäyntejä, koska synnyttäneet eivät mahdu sairaaloihin

Synnytyksen jälkeisistä kotikäynneistä on tullut pääkaupunkiseudulla pysyvä käytäntö.

Yhdessä Helsingin Naistenklinikan kuudennen kerroksen huoneen ovista on keltainen tarra, jossa lukee ”kotikätilö”. Oven takana Sari Apponen pakkaa isoon punaiseen reppuun laboratoriovälineitä, kuulokoneen ja saturaatiomittarin, jolla mitataan veressä olevan hapen määrä. Vauvavaaka on jo auton takakontissa. Sitten Apponen käy kätilöopiskelija Ksenia Laakkosen kanssa läpi tulevaa päivää ja täyttää tarvittavia papereita.

Apponen on lähdössä tekemään synnytyksen jälkeisiä kotikäyntejä. Niitä on tänään ohjelmassa yhteensä neljä. Laakkonen taas on tulossa ensimmäistä kertaa mukaan seuraamaan kotikäynnin kulkua.


Ennen lähtöä ehtii vielä juoda kahvit sairaalan kahviossa ja laittaa muistutustekstiviestit kaikille päivän asiakkaille. Tarkkoja aikoja perheet eivät saa. Vaikka yhtä käyntiä varten on varattu puoli tuntia, saattaa aikaa välillä kulua enemmänkin, jos vanhemmilla on esimerkiksi paljon kysyttävää.

Etenkin monet ensisynnyttäjät jännittävät vauvan käsittelyä.

”Monet ovat sanoneet, että helpottaa nähdä kuinka rempseä olen. Sanon aina, että kaksi viikkoa menee, niin ette enää muista mikä siinä oli niin vaikeaa”, Apponen sanoo.

Yhdeksältä Apponen ja Laakkonen hyppäävät autoon. Apponen näppäilee päivän ensimmäisen osoitteen navigaattoriin.


Synnytyksen jälkeiset kotikäynnit otettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä käyttöön Kätilöopiston sairaalan sulkeuduttua sisäilmaongelmien takia marraskuussa vuonna 2017. Kokeiluna alkaneella käytännöllä oli tarkoitus purkaa Kätilöopiston sulkemisesta aiheutuneita ruuhkia.

Kotikäyntiä tarjotaan Naistenklinikalla tai Jorvissa synnyttäneille, jotka ovat kotiutuneet kahden päivän sisällä synnytyksestä ja asuvat tietyllä alueella, mikäli erityisiä ongelmia ei ole. Kotikäynti korvaa synnytyksen jälkeisen poliklinikkakäynnin.

Käynti on välttämätön, sillä vastasyntyneeltä verikokeen voi ottaa vasta kahden päivän kuluttua synnytyksestä. Käynnin aikana kätilö tarkistaa äidin ja vauvan voinnin sekä vastaa vanhempien kysymyksiin.

Apponen pysäyttää auton harmaan omakotitalon pihaan. Mari Koskimies seisoo ovella vastassa. Koskimiehen aviomies Mikko Koskimies odottaa eteisessä uninen vauva sylissä. Pariskunnan kaksi vanhempaa lasta on viety aamulla päiväkotiin ja esikouluun.

”Täällä voisi muuten olla tällä hetkellä vähän riehakkaampi tunnelma”, Mari Koskimies sanoo.

Vanhemmat veljet ovat hänen mukaansa olleet välillä liiankin innostuneita vauvan hoitamisesta. Vähän mustasukkaisuuttakin on ollut jo ilmassa, kun toistaiseksi Munkiksi kutsuttu uusi perheenjäsen ja äiti ovat saaneet jäädä kaksistaan kotiin.

Apponen aloittaa kyselemällä äidin ja vauvan kuulumisia. He ovat kotiutuneet Jorvista kaksi päivää sitten, heti synnytyksestä seuraavana päivänä.

Laakkonen kaivaa repusta kuulomittarin ja asettelee sitä vauvan korvaan.

”Ennen meillä oli sellainen torvi, jolla töräytettiin ja katsottiin, että säpsähtääkö vauva”, 24 vuotta kätilönä työskennellyt Apponen muistelee.

Verinäyte otetaan vauvalta imetettäessä. Apposen mukaan vauva ei osaa vielä keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa, joten ruokaillessaan se ei hiiskahdakaan, vaikka kantapäähän pistetään pieni reikä.

Punnitseminen sen sijaan hermostuttaa. Vaatteet pitää ottaa pois ja vaaka on kova ja viileä. Mutta Munkin paino on normaali.

Vaikka pariskunnalla on jo kaksi lasta, jotkut asiat ovat ehtineet vauva-ajan jälkeen unohtua. Esimerkiksi se, haisiko aikaisempienkin lasten napa samanlaiselta. Ensimmäisten lasten päät eivät myöskään olleet samalla tavalla muhkuraisia.

Apponen kertoo, ettei hajusta tai pään muodosta kannata huolestua.


Kahden vuoden aikana synnytykset ovat vähentyneet huomattavasti. Sen takia myös pahimmista ruuhkista on päästy eroon. Naistenklinikalla synnytyksiä on tänä vuonna ollut heinäkuun loppuun mennessä noin 400 vähemmän kuin edellisvuonna. Jorvissa määrät ovat pysyneet suurin piirtein samoina.

Kotikäynnit ovat kuitenkin osoittautuneet niin toimiviksi, että ne on otettu pysyvästi käyttöön.

”Kyllä tämän on tarkoitus olla nyt ihan jatkuvaa toimintaa. Perheet ovat tykänneet siitä, että tullaan kotiin, eikä tarvitse lähteä heti vastasyntyneen kanssa käymään sairaalassa. Se on kaikkien kannalta parempi ratkaisu”, Naistenklinikan osastonhoitaja Katja Mattila kertoo.

Kotikäyntien määrä on ollut jatkuvassa kasvussa kokeilun käyttöönoton jälkeen. Tällä hetkellä kuukaudessa tehdään keskimäärin sata synnytyksen jälkeistä kotikäyntiä. Heinäkuu on ollut erityisen kiireinen: käyntejä on kertynyt 127.

”Kesä on vilkasta aikaa synnytysrintamalla”, Mattila sanoo.

Kuukausittain synnytyksiä on kahdessa sairaalassa yhteensä noin tuhat kuukaudessa.

Eniten kotikäyntejä tarjotaan uudelleensynnyttäjille, mutta Mattilan mukaan ensisynnyttäjiäkin on nykyään paljon.

Jos synnyttäjä tarvitsee paljon apua esimerkiksi imetyksen kanssa, ei kotikäyntiä välttämättä tarjota, sillä sille varattu aika on liian lyhyt. Poliklinikalle on mahdollista varata pidempiä aikoja.

Päivässä kotikäyntejä on yhteensä enintään kahdeksan. Päivän käynnit jaetaan aina tasan kahden kätilön kanssa. Toinen on Jorvista ja toinen Naistenklinikalta. Kotikäyntejä tekeviä kätilöitä on yhteensä 12, kuusi molemmissa sairaaloissa.

Käyntejä tehdään Espoon, Kirkkonummen, Helsingin ja Vantaan alueella. Poikkeuksena on Helsingin kantakaupungin alue, jossa autopaikkojen löytäminen on hankalaa. Kätilöiden on pakko liikkua autolla painavien kantamusten takia.


Koskimiesten kotona puoli tuntia on kulunut nopeasti, ja Apponen toteaa kaiken olevan erinomaisesti.

”Hyvä Munkki!” äiti ilahtuu.

Koskimiehet ovat tyytyväisiä kotikäyntiin. Mari Koskimies oli kyllä kuullut kotikäynneistä aikaisemmin. Hän on kuitenkin yllättynyt siitä, että palvelu on tarkoitettu kaikille.

”Eihän meiltä tästä ole pitkä matka sairaalallekaan, mutta kyllä tämä silti helpottaa. Tosi kiva, että on tällainen mahdollisuus.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Trump myönsi puhuneensa Joe Bidenistä Ukrainan presidentin kanssa

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  6. 6

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään vähemmän

  7. 7

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  8. 8

   Suomelta puuttui poliittinen pelote, ja siksi moni maa teki Suomelle oharit äänestyksessä YK:n turvallisuusneuvostoon

  9. 9

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  10. 10

   Helsingissä koululaiset saavat osallistua ilmastolakkoon ensi perjantaina luvan kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  8. 8

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää