Kaupunki

Pienellä saarella Länsiväylän varrella on pian 5 000 asukasta ja kokonainen Ikea

Asukkaat saavat kertoa mielipiteensä Koivusaaren ja Ikean suunnitelmista myöhemmin syksyllä.

Lauttasaaren länsipuolella on pieni saari, jonka läpi pyyhältää joka päivä yli 60 000 autoa. Helsingin ytimeen vievän moottoritien lisäksi saarella on kaksi pursiseuraa, ei paljon muuta.

Vielä 80 vuotta sitten paikalla sijaitsi kaksi saarta – Koivusaari ja Leppäsaari. Jorvaksentien ja myöhemmin Länsiväylän rakentamisen yhteydessä ne yhdistettiin toisiinsa täyttömaalla.

Lisää täyttömaata Koivusaareen on luvassa lähivuosina, kun kaupungin suunnitelmat 5 000 asukkaan ja jopa 4 000 työpaikan kaupunginosasta etenevät. Kolmentoista hehtaarin kokoisesta Koivusaaresta on tarkoitus tulla lähes 18 hehtaaria nykyistä suurempi.

Oheiselta videolta näkyy, miltä Koivusaari näyttää nyt.Koivusaaren vetonaulaksi kaavaillaan huonekalujätti Ikean tavarataloa. Ikea sai vuoden 2018 huhtikuussa suunnitteluvarauksen Koivusaaren keskustaan.

Kaupungin kannalta Ikean kiinnostus saarta kohtaan on tavallaan ollut helpotus.

”Nyt Koivusaareen syntyy keskusta, joka houkuttelee liike- ja toimistotilaa enemmän kuin se ilman tuollaista hanketta tekisi. Ei synny pelkästään asumalähiötä, vaan metroaseman ympärille tulee selvä keskustamainen ydin”, Koivusaaren asemakaavoituksen tiimipäällikkö, arkkitehti Mikko Reinikainen sanoo.

Ikean suunnitteluvaraus on voimassa vuoden 2020 loppuun asti. Ikean täytyi kuitenkin viimeistään tänä kesänä raportoida suunnitelmien etenemisestä kaupungille.

”Katsoimme yhdessä kaupungin työryhmässä, että suunnittelu on edennyt sovitulla tavalla varausehtojen mukaisesti ja sitä voidaan jatkaa”, Helsingin kaupungin johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen sanoo.

Minkälainen Koivusaaren Ikeasta sitten tulee?

Tähän mennessä suunnittelutyö on ollut enimmäkseen rakennusmassojen sovittelua osaksi suunnittelualuetta sekä korttelin toiminnallisten ja teknisten ratkaisujen etsimistä. Koivusaaren etelä- ja pohjoisosien yhdistämiseksi tarpeellinen Länsiväylän ylittävä siltakansi on ollut keskeinen osa alkuvaiheen suunnittelua.

Nyt suunnittelussa keskitytään kaupunkikuvallisen ilmeen pohtimiseen.

Selvää on ainakin, että kaupunki vaatii tavaratalolta uudenlaista ajattelua. Peltomarkettina tunnetun Ikean on sovittava merelliseen ja kaupunkimaiseen ympäristöön, joten julkisivua ei rakenneta ainakaan sinisestä ja keltaisesta pellistä.


Kehä III:n varrella on jo kaksi Ikean tavarataloa Espoossa ja Vantaalla. Syy siihen, että Ikea haluaa avata jo kolmannen tavaratalon pääkaupunkiseudulle, on seudun kasvava väestö.

”Haluamme olla lähempänä asiakkaita ja vastata heidän muuttuviin tarpeisiinsa. Helsingissä ihmisillä on entistä vähemmän autoja käytössä, ja he toivovat palveluita lähemmäs”, Ikean Suomen-kiinteistöjohtaja Ann-Christin Pilviö sanoo.

Hän ei myönnä, että Ikean asiakasmäärät olisivat laskussa, mutta sanoo, että entistä useampi käyttää verkkokauppaa. Useimmat asiakkaat haluavat kuitenkin nähdä kalusteet ennen niiden ostoa, ja silloin on asiakkaan kannalta kätevää, että myymälä sijaitsee lähellä.

Sen takia Ikea keskittyy nyt maailmanlaajuisesti kaupunkien keskustoihin. Tänä keväänä Ikea avasi myymälän Pariisin keskustassa. Vastaavia suunnitelmia sillä on muun muassa Wieniin, Kööpenhaminaan ja Tokioon.

Kaupungistuvaan Ikeaan on tarkoitus tulla auton sijaan julkisella liikenteellä. Tavaratalon yhteyteen tulee uusi sisäänkäynti Koivusaaren metroasemalle, joka toistaiseksi on hyvin vähällä käytöllä.

Metrolla on kuitenkin vaikea kuljettaa suuria ostoksia.

Koska Koivusaaressa ei myöskään ole paljon tilaa, ei uuteen Ikeaan ole tulossa muista Ikeoista tuttua, korkeaa itsepalveluvarastoa. Sen sijaan asiakas voisi valita, haluaako hän tuotteen esimerkiksi kotiin kuljetettuna vai hakeeko hän sen erillisestä noutopisteestä.

Lisääntyviin kotiinkuljetuksiin Ikea on varautunut ostamalla Espoon myymälänsä läheltä tontin uuden jakelukeskuksen perustamista varten.

Koivusaaren keskustaan on tulossa kahteen, molemmin puolin Länsiväylää sijaitsevaan pysäköintilaitokseen yhteensä hieman alle 600 pysäköintipaikkaa. Ne palvelevat koko Koivusaaren keskusta-aluetta sekä joitakin asuinkortteleita. Vuorottaispysäköinnillä pysäköintipaikkoja voidaan rakentaa tavallista vähemmän. Parkkitilaa säästyy, kun työntekijät ja asiakkaat voivat käyttää paikkoja asukkaiden ollessa poissa kotoa.

Koivusaaren Ikean käytössä pysäköintipaikkoja tulee olemaan vuorokaudenajasta riippuen 314–385 kappaletta. Vantaan Ikeassa on noin 1 250 pysäköintipaikkaa.Ikean kortteliin ei ole tulossa vain Ikeaa. Rakennuskompleksiin suunnitellaan myös hotellia, toimistotiloja ja muita liiketiloja.

Katutasoon tulee suunnitelmien mukaan katutilaa elävöittäviä kivijalkakauppoja sekä alueen asukkaita palveleva vähittäistavarakauppa. Moottoritien varteen kaupunki toivoo toimistotiloista kiinnostuneita yrityksiä.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan koko hankkeen bruttoala on noin 54 000 neliömetriä. Siitä noin 15 000:ta neliömetriä kaavaillaan Ikean myymälälle, joka sijoittuisi pääosin kolmeen kerrokseen. Näiden päälle tulisi lisäksi 2 500 neliömetrin ravintolamaailma kattopuutarhoineen ja terasseineen.

Ei vielä ole varmaa, milloin Koivusaaren rakentaminen alkaa. Ensin kaupungin täytyy saada luvat merialueiden ruoppaamiseen ja täyttämiseen.

Kaupunki jätti hakemuksen aluehallintovirastolle viime vuonna ja odottaa saavansa luvan viimeistään keväällä. Kaupungin arvioiden mukaan maantäyttö voisi alkaa vuonna 2022 ja kunnallistekniikan rakentaminen vuonna 2023.

Koivusaaren asemakaavamuutoksen täytyy ensin edetä kaupunginvaltuustoon hyväksyttäväksi. Kaavaluonnos on hyväksytty vuonna 2017, mutta Ikea on tullut mukaan kuvioihin vasta sen jälkeen.

Asemakaavaehdotus ja Ikean viitesuunnitelma on Reinikaisen mukaan tarkoitus esitellä loka–marraskuussa asukastilaisuudessa, jossa kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä siitä. Sen jälkeen Ikean suunnitelmat etenevät osana asemakaavaehdotusta kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi ensi vuoden maalis–huhtikuussa.

Rakentaminen voisi alkaa ehkä vuonna 2024 tai 2025. Kymmenen vuotta myöhemmin saaren on määrä olla valmis.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  7. 7

   Sydänlihastulehduksen voi saada vuodelevossakin, lääkärin mukaan valtaosa tulehduksista on oireettomia

  8. 8

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  9. 9

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoposkihanhet ovat Helsingille aarre ja turistinähtävyys, mutta kaupunki ei tajua sitä – fanien mielestä helsinkiläisten olisi korkea aika oppia elämään hanhien kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää