Kaupunki

Pääkaupunkiseudulla paukutetaan asuntorakentamisen ennätyksiä, mutta yhdellä alueella tahti hyytyy

Pääkaupunkiseudulla on aiempaa enemmän tekijöitä tarjolla, kun muun Suomen rakentaminen jäähtyy.

Asuntorakentaminen jatkuu vilkkaana pääkaupunkiseudulla, vaikka muualla Suomessa uusien asuntokohteiden aloitukset vähenivät jo viime vuoden puolella.

Alan kattojärjestö Raklin tuorein markkinakatsaus kesäkuussa arvioi noususuhdanteen jo kääntyneen maakunnissa. Suhdannekääntymästä kielii myös rakennuskustannusindeksi, jonka nousu pysähtyi viime vuoden lokakuussa.

Markkinoiden polarisoitumisesta kertovat pääkaupunkiseudun tuoreet kasvuluvut, joissa minkäänlaista suhdannekääntymää ei ole nähtävissä.

Helsingissä tahti on suorastaan kiihtymässä. Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) arvioi, että lupatilanne povaa kovaa vauhtia lähivuosille.

”Aloitettuja asuntokohteita on enemmän kuin valmistuneita, ja rakennuslupia on myönnetty enemmän kuin on aloitettuja kohteita. Helsingin osalta asuntorakentamisessa ei ole hidastumista näkyvissä.”


Jotain pääkaupungin vauhdista kertoo, että ensimmäisen puolen vuoden aikana rakennuslupia on myönnetty jopa enemmän kuin tämän vuosikymmenen ehdottomana huippuvuotena 2017. Rakennusluvissa voidaan tänä vuonna päästä yli 8 000:n.

Se tarkoittaa sitä, että rakenteilla on viime vuosien tapaan noin 10 000 asuntoa eri puolilla kaupunkia. Pääkaupungin volyymi on kova, kun Rakennusteollisuus RT:n mukaan asuntotuotannon aloituksia oli viime vuonna koko Suomessa yhteensä 46 000.

Sinnemäen katse on juuri rakennusluvissa, koska ne kertovat tuotannon suunnasta pisimmällä aikajänteellä. Jos luvan saaja avaa työmaan vuoden lopulla, asunnot valmistuvat vasta vuonna 2021.

”Buumin kovuus on kolmessa pääkaupunkiseudun kaupungissa ollut erilaista. Esimerkiksi Vantaalla tuotantoluvut ovat olleet pari viime vuotta historiallisen korkeita. Meillä on pikemminkin kyse systemaattisesta noususta”, Sinnemäki sanoo.

Rakennusyhtiö Bonavan yksikönjohtaja Matti Kuronen vahvistaa Sinnemäen näkemyksen.


Bonava rakentaa parhaillaan Helsingin Kuninkaantammessa 82 asunnon kerrostalokohdetta ja valmistelee uutta hitaskohdetta Pasilan Postipuistoon. Kuninkaantammessa on joitakin asuntoja vielä vapaana. Postipuistossa on 57 asunnosta kahta lukuun ottamatta kaikki varattu, eikä rakentaminen ole edes alkanut.

”Valmiit myymättömät asunnot Helsingissä? Vastaukseni on pyöreä nolla”, Kuronen sanoo.Espoossa on tähdätty siihen, että kaupungissa aloitettaisiin 3 300 asunnon rakentaminen. Heinäkuun loppuun mennessä aloituksia oli kertynyt jo 2 500.

Uusia rakennuslupia on tähän mennessä myönnetty yhteensä 3 015.

”Minkäänlaisia hiljenemisen merkkejä ei ole näkyvissä”, luonnehtii Espoon asuntotuotantojohtaja Anne Savolainen.

Espoossa vetää metroradan varsi, mutta Savolainen muistuttaa, että asuntokohteita on eri puolilla kaupunkia. Jos yksi kohde ei ennakkomarkkinoinnissa vedä, rakentaminen alkaa jossain muualla.

Espoo on järjestänyt tonteista hintakilpailuja ja avoimia hakuja. Savolaisen mukaan kaikkiin kohteisiin on tullut runsaasti tarjouksia ja hakemuksia. Hän arvioi, että tuotanto ylittää 4 000 asunnon rajan tänä vuonna kuten se on ylittänyt parina viime vuonnakin.

Helsingissä tai Espoossakaan rakennusyhtiöt eivät ole hakeneet lykkäyksiä tonttivarauksiinsa markkinatilanteen vuoksi. Vantaalla oli viime viikon lautakuntakäsittelyssä neljä kohdetta, joille haettiin lykkäystä. Kohteista kolme oli Kivistössä.

Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari sanoo, että lykkäyspyyntöjä on kevään aikana käsitelty muissakin kokouksissa. Hän luonnehtii Kivistön tilannetta jäähtymiseksi.

”Kuumin vaihe on siellä ohi. Nyt on menossa hallittu jarruttaminen. Ei rakentaminen Vantaalla ole loppumassa, vaikka aivan viimevuotiseen huippulukemaan ei päästäkään. Markkinatilanne on normalisoitumassa.”

Vantaa on parin viime vuoden aikana lyönyt kaikki vanhat tuotantoennätykset. Rakentaminen on ollut kiivaampaa kuin suuren maaltamuuton vuosina 1970-luvulla. Vantaalla on nyt tuotannossa noin 4 200 asuntoa, kun viime vuonna niitä oli 4 500.

Kivistö poikkeaa muista Vantaan kaupunginosista, koska sinne on hyvin nopeasti syntynyt sijoittajien suosimia pieniä kerrostaloasuntoja. Näiden markkinoiden kylläisyydestä kielii, että valmiita asuntoja on vielä niin paljon myymättä.


Verkkosivusto Oikotiellä on tällä hetkellä noin 350 asuntoa myynnissä Kivistön ja Keimolan uusissa kerrostaloissa. Suurin osa niistä on yksiöitä tai kaksioita.

Yksi tontinvaraukseensa Kivistössä lykkäystä pyytänyt yhtiö on Fira. Firan asuntojohtaja Topi Laine sanoo, että yhtiö ei ole luopumassa tonteistaan, mutta se tarvitsee lisäaikaa.

”Jos asiakkaat haluavat erityyppisiä kohteita, kannattaa suunnitella niitä kunnolla. Meidän tontit on hyvällä sijainnilla, ja haluamme pitää niistä kiinni. Kivistö on Vantaan kaupungille strateginen alue, jota se haluaa kehittää.”

Jos kohta Kivistö näyttää nyt jäähtyvän, se voi olla Laineen mukaan vain hetkellistä. Kysyntää olisi sitä mukaa, kun Kivistön palvelut kehittyvät.

Valitettavasti palvelutarjonnan laajeneminen on siirtymässä yhä eteenpäin. Uuden kauppakeskuksen valmistuminen on lykkääntynyt jälleen vuodella: vuoden 2022 loppuun.

Bonavan Matti Kuronen muistuttaa, että Vantaa on onnistuttu isolla tuotannolla pitämään pienten asuntojen hinnat vakaina, kun sen sijaan Helsingissä, missä kysyntä ylittää tarjonnan, yksiöiden hinnat ovat nousseet.

Kun pääkaupunkiseudun kolmen kaupungin asuntorakentamisen volyymi vastaa likimain neljännestä koko Suomen tuotannosta, suhdanteiden on täytynyt kääntyä nopeasti maakunnissa.

”Jos meillä on edelleen tänä vuonna rakenteilla 10 000 asuntoa, ja uusia kohteita luvitetaan paljon, jossain muualla on tultu todella kovaa alas”, sanoo Helsingin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell.

Bonavan Matti Kurosen näköalapaikka on kuudessa suurimmassa kaupungissa. Hän arvioi, että suhdannekäänne on tapahtunut niiden ulkopuolella, jopa maakuntien kakkoskaupungeissa.

Pääkaupunkiseudulle tämä voi olla hyväkin uutinen, koska resursseja on tarjolla Espoon, Helsingin ja Vantaan kasvuun.

Sinnemäen mukaan pääkaupungissa on nyt monipuolisemmin tekijöitä tarjolla.Helsingin asuntotuotannosta 55 prosenttia pitäisi olla säänneltyä ja kohtuuhintaista. Helsingin asuntotuotantotoimisto ATT on kovimman nousukauden aikana jälleen kerran todennut, että tarjoukset, jos niitä edes on saatu, ovat liian kalliita.

Att:n asuntotuotantopäällikkö Seidi Kivisyrjän mukaan jo viime vuonna tarjouksia alkoi tulla hieman lisää, ja tämän kevään aikana tilanne on parantunut.

”Tarjoushalukkuudessa on hieman piristymisen merkkejä”, hän sanoo varovaisesti.

Maakunnissa vapautunut kapasiteetti voi siten olla hyödyksi pääkaupunkiseudun kohtuuhintaiselle asuntotuotannolle.

Rakennusyhtiöissä toivotaan, että Helsinki pystyisi vauhdittamaan tontinluovutusta, kun kerran kysyntää riittää.


Pääkaupunkiseudun asuntotuotanto hyödyttää myös rakennusteollisuutta, joka pääosin sijaitsee muualla Suomessa. Ovi-, ikkuna- ja rakennuselementtitehtaat sijaitsevat kaikki maakunnissa.

”Meidän kovan kasvumme avulla pystytään pitämään yllä kotimaista rakennusteollisuutta. Eihän niitä harkkoja tehdä yksi kerrallaan täällä, vaan kaikki rakennustuotteet tulevat muualta”, sanoo Randell.

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden yhteinen näkemys on, että pääkaupunkiseudun kasvu ei ole hiipumassa. Miksi olisikaan?

”Iso trendi on kuitenkin se, että pääkaupunkiseudulle muutetaan”, sanoo Topi Laine.

Kuronen kuvaa samaa ilmiötä siten, että ihmiset hakevat elantoa itselleen ja lapsilleen, ja haluavat muuttaa lähelle toisiaan.

”He haluavat muuttaa sinne, missä he näkevät tulevaisuuden”, Kuronen summaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  2. 2

   Kehä III:n ramppi oli suljettuna liikenteeltä ulosajon takia Vantaalla, kuljettaja loukkaantui vakavasti osuttuaan kallioon

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  4. 4

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakottaa Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi odottavansa kirjettä, BBC:n mukaan kirje luvattu

  5. 5

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  6. 6

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  7. 7

   Egyptissä tehtiin suurin muumioiden hauta-arkkulöytö yli sataan vuoteen

  8. 8

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  9. 9

   Rautatieaseman hissien korjaaminen kestää yli neljä kuukautta, HKL selittää miksi

  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakottaa Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi odottavansa kirjettä, BBC:n mukaan kirje luvattu

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää