Kaupunki

Rakennusmiesten työtä seurattiin kameralla: vain murto-osa ajasta käytetään varsinaiseen rakentamiseen

Videokamera kertoi, että kirvesmiesten ajasta iso osa kului materiaalien hakemiseen. Työtä häiritsivät usein suunnitelmapuutteet ja myös se, että edeltävät työt eivät olleetkaan valmiit.

Rakennusyhtiö Varten työmaan kameraseuranta Vantaalla kertoi, että ammattimiesten työajasta 20 prosenttia on erilaisia taukoja ja lopusta 80 prosentistakin vain viidennes on tilaajalle arvoa tuottavaa työtä.

Työmaalla aikaa kuluu hukkaan materiaalien ja työkalujen hakuun, ja työ saattaa keskeytyä, kun edeltävät työt eivät olekaan valmiit tai suunnittelussa löytyy ongelmia, jotka eivät heti ratkea.

Varten kerrostalotyömaalla oli eniten parannettavaa logistiikassa, mutta myös puutteellisesta työnsuunnittelusta johtuvia häiriöitä oli paljon.

Kypäräkamera seurasi tekemistä

Varten kahden ammattimiehen Heikki Syrjän ja Jani Sivenin väliseinä- ja alakattotöitä seurattiin kypärään kiinnitettävän kameran avulla viiden päivän ajan. Välillä diplomityön tekijä Hans Pasila analysoi, mihin aika kului, ja haki keinoja työajan tehostamiseksi.

Teräsrankaisten kipsilevyväliseinien ja alakattojen levytys vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta videolta näkyy, että työtä tehdessä tapahtuu paljon, Pasila sanoo.

Vastaava mestari Jari Laulajainen sanoo, että alku oli hankalaa, sillä vaikka aloituspalaverit oli pidetty, työntekijät saattoivat lähteä tekemään omiaan.

”Valvonnan ja reagoinnin pitäisi olla nopeaa, ettei näin tapahtuisi”, hän sanoo.

Diplomityö toi Laulajaisen mukaan esiin ennakkovalmistelun ja suunnittelun keskeisen merkityksen.

Pasila kertoo, että aikataulun ja töiden suunnittelussa oli puutteita, mikä johti siihen, että materiaaleja tai tietoa puuttui tai työ jouduttiin tekemään uudestaan toisilla suunnitelmilla.

”Liian usein työnjohtaminen oli sitä, että puututtiin työmaalla havaittuihin ongelmiin sen sijaan, että työt olisi suunniteltu niin hyvin, että näitä ongelmia ei olisi ilmennyt.”


Määrät kannattaa laskea tarkasti

Hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla työ tehostuu, huomasi työmaainsinööri Kati Sainio.

Tarjousvaiheen määrälaskenta oli liian suurpiirteistä tehtäväsuunnitteluun ja logistiikan suunnitteluun. Sainio teki tarkennetun tilakohtaisen määrälaskennan, jonka ansiosta materiaalit saatiin tilattua juuri oikeaan paikkaan. Enää niitä ei tarvinnut tilata varmuuden vuoksi yli ja varastoida pihalle vaan ne voitiin nostaa suoraan kerrokseen, missä niitä tarvittiin. Työpäivän jälkeen materiaalit varastoitiin omalle paikalleen, josta ne oli aamulla helppo ottaa käyttöön.

Työntekijät siirsivät ylimääräisiä palasia käytävällä työn edetessä ja pyrkivät näin vähentämään materiaalihukkaa. Jos he tarvitsivat peltirungon asennukseen pientä palaa, ei sitä tarvinnut leikata täysmittaisesta, vaan sove­liaampia paloja oli heti oven ulkopuolella.

Turhaa liikettä saatiin karsittua selvästi

Työntekijöiden liikettä saatiin vähennettyä noin 20 prosenttia ja kaikkia hukkaa aiheuttavia toimia yli 7 prosenttia. Työparin työteho parani 10 prosenttia.

Työmaalla tulokset näkyvät siinä, että enää kirvesmies ei lähde neljännestä kerroksesta pihalle hakemaan lisää väliseinän teräsrunkoa. Aikaa ei kulu myöskään hukassa olevien työkalujen etsimiseen, sillä kukin työntekijä sai oman työkalulaatikon, jonka sisällön hän tuntee kuin omat taskunsa.

Whatsappilla tieto kulkee heti kaikille

Työntekijöille pyrittiin luomaan mahdollisimman hyvät lähtökohdat työntekoon. Isoin apu oli siitä, että työmaan aikana perustettiin Whatsapp-ryhmä, jossa on mukana työvaiheen työntekijät sekä kyseisen työvaiheen työnjohtaja. Työntekijöiden kommenteissa isoimmaksi hyödyksi nostettiin juuri Whatsapp-ryhmä.

Työntekijät eivät olleet tottuneet ottamaan oma-aloitteisesti yhteyttä työnjohtajiin pulmatapauksissa, mutta Whatsappin myötä kysymyksiä tuli heti ja niitä täydennettiin valokuvilla. Monesti ongelma ratkesi ilman, että työnjohtajan tarvitsi edes käydä paikan päällä. Iso apu oli myös siitä, että kirvesmiesten ei tarvinnut lähteä työmaalle etsimään sähkö- tai putkimiestä laittamaan paikkansa kuntoon, vaan viesti tästä meni työnjohtajalle.

Työntekijät innostuivat, kun heitä kuunneltiin. Heikki Syrjän ehdotus siitä, miten materiaalien mittausta voitaisiin nopeuttaa ja ergonomiaa parantaa mittauspöydän avulla, otettiin heti vastaan.


Hukkatyö on haaste koko rakennusalalle

Professori Olli Seppänen toteaa, että Varten työmaalla havaitut heikkoudet ovat yleisiä koko alalla.

”Työntekijän rooli on kriittinen, ja leanin periaatteiden mukaisesti työntekijäpuoli täytyy osallistaa jatkuvaan kehitykseen”, Seppänen sanoo.

”Kyse on pohjimmiltaan yksinkertaisista asioista, joita jokainen hukkaa ilmiönä ymmärtävä voi viedä eteenpäin.”

Uutena Varten kehityspäällikkönä Hans Pasila pääsee varmistamaan, että kehitystyön tuloksia voidaan hyödyntää koko yhtiössä. Varten alkaviin kohteisiin on tarkoitus luoda uusi malli ja työnjohtajille helppo työkalupaketti. Koulutuksessa tähdätään siihen, että työnjohto suunnittelee tehtävät ja laskee määrät aiempaa tarkemmin ja hoitaa samalla myös logistiikan suunnittelun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Videokamera paljasti hukkatyön


Varten kahden kirvesmiehen tekemistä seurattiin viiden päivän ajan kypärään asetetulla videokameralla.

Kerätty data jaettiin 14 eri kategoriaan vertailuja ja mittauksia varten. Hans Pasilan diplomityössä keskityttiin vain työntekijöiden aktiiviseen työaikaan.

Työntekijöiden turhaa liikettä saatiin vähennettyä alkuperäisestä määrästä noin 20 prosenttia ja kaikkia hukkaa aiheuttavia toimia yli 7 prosenttia, kun töiden suunnittelua parannettiin ja määrälaskentaa tarkennettiin niin, että materiaalit voitiin toimittaa suoraan työpisteeseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  3. 3

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää