Kaupunki

200 metrin autoramppi keskelle Helsinkiä epäilyttää poliitikkoja: ”Siltamonsteri”, ”ei mikään hehkeä”

Ehdotettu ramppi Ruoholahden sillalle olisi poliitikkojen mukaan nopea muttei riittävä ratkaisu Jätkäsaaren alueen ruuhkiin. Monet poliitikot haluavat, että suurin osa Jätkäsaaren lauttaliikenteestä siirrettäisiin Vuosaareen.

Kaupunkisuunnittelijoiden ehdotus Jätkäsaaren ja Ruoholahden ruuhkien ratkaisemiseksi jättää Helsingin päättäjät kylmiksi.

Keskiviikkona esitelty suunnitelma sisältää muun muassa Mechelininkadun eteläpäästä Ruoholahden­sillalle vievän rampin. Parinsadan metrin pituisen siltarampin arvioidaan jopa puolittavan autoilijoiden matka-ajat ongelma-alueella ruuhka-aikaan.

Taustalla on tilanne, jossa Länsisataman kasvava raskas liikenne ruuhkauttaa muun muassa Mechelininkadun ja Porkkalankadun sekä Jätkäsaarenlaiturin ja Hietalahdenrannan risteykset useita kertoja päivässä. Asukkaat voivat kommentoida suunnitelmia kaupungin kerro kantasi -sivustolla.

Poliitikot ja virkamiehet ovat pitkään peräänkuuluttaneet ratkaisuja ruuhkaongelmaan. Keinoista ei ole täyttä yksimielisyyttä.

Ongelmapaikkaan on esitetty siltarampin lisäksi tunnelia sekä jopa satamaan asti vievää, mahdolliseen keskustatunneliin yhdistyvää tunnelia.

Lue lisää: Helsinki aikoo rakentaa mittavan autorampin keskelle ruuhkista kuuluisaa kantakaupungin risteystä

Apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr) sanoo pitävänsä ehdottoman tärkeänä, että raitiovaunut voivat kulkea sujuvasti Jätkäsaaren alueella. Omaa kantaa siltaehdotukseen hän ei ole muodostanut vielä mutta sanoo kuitenkin, ettei nyt ehdotettu siltaramppi ole ”mikään hehkeä”.

Sinnemäki haluaa, että mahdollisimman suuri osa Jätkäsaaren lauttaliikenteestä siirrettäisiin Vuosaareen.

”Länsisataman liikenteen luoma kaupunkitila Jätkäsaaressa on epämiellyttävä.”


Suurista puolueista kokoomus on puhunut lämpimästi keskustatunnelista. Siitä voisi valmisteilla olevien suunnitelmien mukaan rakentaa haaran Länsisatamaan.

Tunneli- ja siltavaihtoehtoja Sinnemäki ei pidä vertailukelpoisina. Siltarampin arvioidaan maksavan noin 40 miljoonaa euroa. Tunnelissa olisi kyse suuruusluokaltaan miljardin euron summasta.

Ruoholahdensiltaa tullaan joka tapauksessa korjaamaan, joten uudessa rampissa olisi rahallisesti kyse hyvin maltillisesta investoinnista, Sinnemäki sanoo.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Risto Rautava suhtautuu ramppisuunnitelmiin epäilevästi. Ramppi ei hänen mukaansa olisi riittävä ratkaisu alueen liikenneruuhkiin.

”Se olisi ennemminkin vain laastari, vähän niin kuin hätäapu, hetkellistä ongelmaa hoitamaan. Ja sitten jää kokonaisratkaisu uupumaan”, Rautava sanoo.

”Nopeana ratkaisuna ramppi voisi kuitenkin puoltaa paikkansa, mutta ei tämä korvaa maanalaista kokoojakatua.”

Maanalainen kokoojakatu on keskustatunnelin uusi nimitys. Kaupungin strategian toteuttamisessa maanalaisen kokoojakadun ja kävelykeskustan laajentamisen toteutusedellytysten selvittäminen sidottiin toisiinsa. Selvitysten on tarkoitus tulla poliittiseen päätöksentekoon lähiaikoina.

Rautava painottaa, että tunneliyhteys satamaan olisi siltaa paljon parempi vaihtoehto.

”Helsingissä on hyvä kallioperä, joten maanalaisia ratkaisuja pitäisi hyödyntää paljon enemmän.”

Myös Rautavaa mietityttää siltarampin soveltuvuus kaupunkikuvaan.

”On mielenkiintoista nähdä, minkälaisia ratkaisuja siihen mahdollisesti tulee. Onko siinä arkkitehtuurikilpailun paikka?”Helsingin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma on tyytyväinen siihen, että kaupunki on löytänyt ratkaisuja Länsisataman liikenteen ongelmiin.

”Tässä oli mielestäni ihan hyviä elementtejä sekä autoliikenteen että joukkoliikenteen sujuvoittamisen näkökulmasta”, Heinäluoma sanoo.

Hän ei halua ottaa kantaa siihen, minkälaiseen ruuhkia helpottavaan ratkaisuun lopulta pitäisi päätyä, vaan haluaa odottaa vaihtoehtojen tarkempaa esittelyä sekä kaupunkilaisten näkemyksiä muun muassa siitä, miten raitioliikenne tulisi järjestää alueella.

Sosiaalidemokraattien kanta nyt selvitettävään maanalaiseen kokoojakatuun ei myöskään ole vielä selvä.

”Selvitys ratkaisee. Tällaiset päätökset tulee tehdä huolellisen harkinnan ja tietoon pohjautuvien selvitysten pohjalta”, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoman mielestä ramppi ja tunneli eivät ole toisiaan pois sulkevia. Sillalla voitaisiin parantaa liikenteen sujuvuutta lyhyellä tähtäimellä. Tunneli ja lauttaliikenteen siirtäminen Vuosaaren olisivat taas pidemmän aikavälin ratkaisuja.

Vasemmistoliiton valtuutettu Silvia Modig ei halua nyt esitettyä ”siltamonsteria” Ruoholahteen. Sen vaikutus kaupunkikuvaan olisi hänen mielestään kamala.

Modigin mielestä tulisi ensin kokeilla muita keinoja liikenteen sujuvoittamiseksi, eli siirtää Tallinnan-lauttojen rekkaliikennettä suuremmissa määrin Vuosaaren ja kehittää joukkoliikennettä.

”Mutta jos mikään näistä ei auta, on pakko hyväksyä tämä siltaehdotus, ainakin jos se hinta-laatusuhteeltaan on hyvä”, Modig sanoo.

Kaupunki on ennenkin pohtinut vastaavaa ramppia Mechelininkadulta Ruoholahden sillalle selvittäessään vaihtoehtoisia ratkaisuja Länsisataman liikenneyhteyksiin vuonna 2015.

Silloin kaupunkiympäristölautakunta päätti parhaaksi ratkaisuksi pienimuotoisten parantamistoimien tekemisen. Vaihtoehtoina oli nyt esitetyn siltarampin lisäksi myös kaksikaistainen tunneli Mechelininkadulta etelästä Porkkalankadulle. Näissä vaihtoehdoissa nykyinen Ruoholahden silta olisi purettu kokonaan ja Länsiväylän suuntainen liikenne tuotu samaan tasoon Mechelininkadun kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää