Kaupunki

Miten on mahdollista, että sama henkilö voi useiden vuosien ajan tehdä seksuaali­rikoksia, eikä kukaan puhu?

Seksirikollinen voi jatkaa tekojaan pitkään jäämättä kiinni. Kierre on kuitenkin mahdollista katkaista, ja seksuaalirikoksesta voi toipua.

Poliisille on kuluneen vuoden aikana tehty noin 1 500 rikosilmoitusta alle 18-vuotiaisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Ilmoituksista neljäsosa on tehty pääkaupunkiseudulla.

Helsingissä kuohutti kesällä heinä–elokuun vaihteessa Enon tapaus, kun poliisi kertoi epäilevänsä 1950-luvulla syntynyttä miestä lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Vain runsaat kaksi viikkoa tästä Espoon poliisi tiedotti, että epäilee noin 30-vuotiasta miestä yhteensä 52:een eri lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista.


Kun tällaisia epäilyjä paljastuu, moni miettii, miten on mahdollista, että sama henkilö voi vuosia tehdä seksuaalirikoksia jäämättä kiinni. Tieto siitä, että jotkut aikuiset raiskaavat lapsia ja houkuttelevat heitä sosiaalisessa mediassa seksuaalisiin tekoihin, ahdistaa monia vanhempia ja lasten kanssa työskenteleviä.

Mitä voin tehdä, jotta lapselleni ei tehtäisi seksirikosta? Minkä ikäiselle näistä asioista pitää puhua ja miten? Millaisesta asiasta olisi hyvä ilmoittaa poliisille? Lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten parissa työskentelevät asiantuntijat vastaavat.

Miksi lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset voivat jatkua vuosia?

Poliisi epäilee Marokosta kotoisin olevaa, vuodesta 2005 Helsingissä asunutta Eno-nimellä kutsuttua 64-vuotiasta miestä muun muassa useasta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet miehen asunnossa Helsingin Laajasalossa useiden vuosien aikana vuodesta 2006 alkaen.

Helsingin poliisissa seksuaalirikoksia tutkivassa ryhmässä työskentelevä rikoskomisario Saara Asmundela toteaa, että tekojen jatkumista mahdollistaa se, että lasten ja nuorten kyky arvioida riskejä on huonompi kuin aikuisilla. ”Se, mikä aikuisille soittaa hälytyskelloja, ei lapsilla vielä soita.”

Moni tekijä on hyvä manipuloimaan lapsia ja nuoria.

”Tekojen jatkumisen voi mahdollistaa nuoren tekijältä saama ihailu, mitä nuori kovasti kaipaa”, tietää yhdeksi syyksi Väestöliiton erityisasiantuntija, traumapsykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Kirsi Porras, joka on tavannut työssään noin 15 vuoden ajan nuoria, jotka ovat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan kohteeksi.

Useat hyväksikäyttäjät ovat taitavia sitouttamaan lapsia ja nuoria salaisuuteen, varsinkin jos yhteydenpitoon on liittynyt tupakan, alkoholin tai muiden päihteiden antaminen, joita alaikäinen ei saisi edes käyttää.

Tällöin lapselle tulee usein vahva häpeän ja syyllisyyden tunne, eikä hän helposti lähde kertomaan tapahtumista, joissa hän tehnyt jotain, mitä ei olisi saanut. Tämä taas voi vaikuttaa siihen, että teot eivät tule ilmi. Päihtyneenä ei myöskään pysty olemaan niin tarkkaavainen, ja teko voi toistua tämän takia. Tekijä voi myös kiristää nuorta ja kieltää tätä puhumasta.

Leena Salovartio toimii erikoissyyttäjänä Valtakunnansyyttäjänvirastossa ja on työskennellyt pitkään seksuaalirikosten parissa. Hänestä yksi syy alaikäisiin kohdistuviin seksuaalirikossarjoihin on se, että iso osa tästä rikostyypistä on piilorikollisuutta, jonka paljastavaan tutkintaan poliisissa pitäisi saada paljon enemmän voimavaroja.

Myös syyteharkinta-ajat juuri tässä rikostyypissä ovat pitkiä, ja se taas kertoo resurssoinnista syyttäjälaitoksessa.

”Kun myös tuomioistuimissa näiden asioiden käsittely kestää kauan, niin hieman kritisoin yhteiskunnan arvoja tälle lasten asialle. Kaikilla on sydäntä, mutta rahoitusta eli resursseja ei heru.”

HS kertoi hiljattain, että poliisille tulleet vihjeet lasten hyväksikäytöstä verkossa lisääntyivät paljon joitain vuosia sitten, mutta keskusrikospoliisilla on avaamatta yli 2 000 vihjeviestiä.

Varsinkin verkossa tapahtuvat teot voivat pitkittyä, koska lapset tuntevat siellä tekijän usein sinä, jona hän esiintyy – kuten samanikäisenä samaa tai vastakkaista sukupuolta olevana – eikä sinä, joka tämä oikeasti on.

Mitä grooming tarkoittaa, ja miksi netissä tapahtunut hyväksikäyttö vahingoittaa?

Noin 30-vuotiasta Espoossa asuvaa miestä epäillään yhteensä 52:een eri lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. 9–15-vuotiaiden tyttöjen epäillyt hyväksikäytöt tapahtuivat vuosina 2018 ja 2019 sosiaalisessa mediassa. Mies pyysi somessa lapsilta seksuaalissävytteistä video- ja kuvamateriaalia ja lähetti heille sellaista myös itse.

Tällainen lapsia seksuaalisiin tekoihin manipuloiva keskustelu on sosiaalisessa mediassa yleinen ilmiö, jota kutsutaan englanninkielisellä termillä grooming. Usein tapaukset etenevät niin, että täysi-ikäinen ottaa yhteyttä lapseen somessa ja aloittaa keskusteluketjun, joka muuttuu koko ajan seksuaalissävytteisemmäksi kuva- ja tekopyyntöineen. Osa tapauksista etenee tapaamiseen ja eriasteisiin fyysisiin tekoihin.

”Vanhemmat ja ammattilaiset tarvitsevat enemmän tietoa siitä, että nämä netin kautta tapahtuvat hyväksikäytöt, vaikka siinä ei ole fyysistä kontaktia, ovat myös hyvin haavoittavia, ahdistavia ja pelottavia. Siellä on voitu kuvata sitä, että nuori on ollut alasti tai tyydyttänyt itseään tai tekijä on näyttänyt sukuelintään ja kuvannut seksuaalisia tekoja”, Porras toteaa.

”Ruudun välityksellä tapahtuu ihan samoja asioita mitä livetilanteissa. Ne voivat olla valtavan traumatisoivia, koska kuvamateriaali jää hyväksikäyttäjän haltuun ja on mahdollista, että se leviää kauan ja laajalle, jolloin nöyryytys tuntuu vain jatkuvan”, sanoo Salovartio.

Moni kännykkäänsä seksuaalissävytteistä kuvamateriaalia saanut alaikäinen pitää asiaa nettiin kuuluvana ilmiönä ja vain poistaa sen ilman, että poliisi saa tietoa asiasta.

”Yhteiskunnassa on jotain vikaa, jos alamme pitää tällaista normaalina”, rikoskomisario sanoo. Hän toivoo, että tällaisista tilanteista ilmoitettaisiin poliisille.

”Nämä alapääkuvat ja pyynnöt, että näytä tissit, alkavat olla netissä tosi tavallisia. Eihän se saisi olla niin, että meidän 12-vuotiaistamme on ihan tavallista, että joku lähettää hänelle sukupuolielimestään kuvan”, lisää Salovartio.


Miksi on tärkeää tehdä rikosilmoitus, kun epäillään lasten hyväksikäyttöä?

Poliisi alkoi tutkia Eno-juttua viime vuodenvaihteessa, yhden rikosilmoituksen perusteella. Tämän jälkeen on selvinnyt, että noin parinkymmenen alaikäisen tytön epäillään joutuneen miehen seksirikosten kohteiksi.

Kaikki asiantuntijat toteavat, että isot verkossa tapahtuneet seksirikosvyyhdit tai hyvin vakavat kasvotusten tapahtuneet seksirikokset voivat alkaa selvitä yhdestä rikosilmoituksesta.

Mitä nopeammin seksuaalirikoksesta ilmoittaa, sitä helpompi asioita on selvittää. Siksi poliisi on kiitollinen kaikista pieniltäkin tuntuvilta vihjeistä. Rikosilmoituksen tekeminen usein myös ehkäisee ennalta uusia vastaavanlaisia tekoja.

”Kun joku ilmoittaa ja käydään läpi rikoksesta epäillyn tietokoneet, kännykät ja tiedostot, niin ei ole mitenkään tavatonta, että vastaavan kokeneita löytyy kymmeniä. Yhden ilmoituksen kautta voi paljastua valtavia hämähäkinverkkomaisesti leviäviä vyyhtejä, joissa löytyy kymmeniä hyväksikäytettyjä lapsia ja useita aikuisia, joilla on taas kontakteja uusiin lapsiin. Tavallaan se ei lopu ikinä”, kuvailee erikoissyyttäjä.

Ilmoittaminen on tärkeää rikosvastuun toteutumisen kannalta, mutta merkittävää myös yksilön toipumiselle, koska ammattiavun saaminen käynnistyy usein rikosilmoituksen tekemisestä.

Poliisin vinkki nuorelle on, että ei kannata jäädä miettimään, ylittikö jokin teko rikoskynnyksen vai ei, vaan se on poliisin tehtävä arvioida. Neuvoa voi kysyä matalalla kynnyksellä. Jos on tullut raiskatuksi, poliisiin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi Whatsapp-viestillä ja varata tapaamisajan poliisilaitokselle, eikä tapausta ole pakko selittää muiden ihmisten kuullen odotustilassa.

Miten lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia voisi ehkäistä ennalta?

Eno pääsi tekemään epäiltyjä seksirikoksia, kun nuoret viettivät aikaa miehen asunnolla, jossa mies tarjosi alaikäisille päihteitä.

Seksuaalirikoksia voidaan asiantuntijoiden mukaan ehkäistä ennalta tunne-, turvataito- ja seksuaalikasvatuksella, jota täytyy antaa lapsille ihan pienestä pitäen. Opeta lapselle sanat, joilla kehon eri osia kutsutaan. Kerro, että uimapuvun alla olevat kehon osat ovat lapsen omia alueita. Jos aloittaminen tuntuu vaikealta ja sanat ovat hukassa, esimerkiksi Väestöliiton vanhemmille ja muille kasvattajille tekemästä ohjemateriaalista voi hakea tukea.

”Turvataitokasvatusta on tärkeää käydä keskustellen läpi koko lapsen ja nuoren elämä, eikä ajatella, että kun on kerran puoli tuntia puhunut, se riittää”, sanoo Porras.

Lapselle voi kertoa, että on hyviä ja huonoja salaisuuksia.

”Hyvä salaisuus on sellainen, jossa vaikka tutun syntymäpäivät ovat tulossa, ja pidetään lahja yllätyksenä, ja kun salaisuus paljastuu, kaikille tulee hyvä olo. Huonon salaisuuden kantaminen on raskasta.”

Viimeistään, kun lapsi saa käyttöönsä kännykän, sen mahdollistamista varjopuolista pitää puhua lapselle.

Murrosikäisen kanssa kannattaa välttää saarnaamista ja pelkkien kieltojen latelemista, sillä se on varma keino saada nuori vaikenemaan. Keskustele aiheesta ja pohdi nuoren kanssa toimintamalleja eri tilanteisiin, sillä heillä on hyviä konsteja ja ideoita. Voi kysyä vaikka, miten hän neuvoisi ystäväänsä, joka on saanut pyynnön lähettää seksivideon tai jo lähettänyt sen.

”Ihan kuten lapsille käydään läpi koulutie ja liikennesäännöt, niin pitäisi käydä läpi keho- ja tunnetaitoja, jotta lapsella olisi ymmärrys rajoista, mitä minulle saa tehdä ja mitä minä saan tehdä, ja että pitää kysyä lupa silloinkin kun seksuaalista kanssakäymistä harjoittelee ja haluaa esimerkiksi halata tai suukottaa”, Asmundela muistuttaa.


Miten lapsena tai nuorena koetusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi toipua?

Julkinen keskustelu lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista on usein tekojen hirvittelyä ja uhreista puhumista. Asiantuntijoiden mielestä pitäisi päästä pois ”tapahtui kamalaa, mistä uhri ei selviä”-tasosta ja tuoda enemmän esiin toipumisnäkökulmaa.

Toivon näkökulma voisi rohkaista kertomaan seksuaalirikoksen kohteeksi joutumisesta aiemmin, mikä puolestaan saattaa katkaista saman tekijän rikoskierteen.

Jos lapsi uskaltautuu kertomaan omasta hyväksikäyttökokemuksestaan, vanhemman asenne ei saisi olla, että ’miten sä nyt noin oot mennyt tekemään’, vaan, ’kiitos, kun kerroit’.

”Seksirikoksesta on mahdollista selvitä ja toipua. Useimmat tarvitsevat siinä keskusteluapua. Keskusteluissa saa ymmärrystä sille, miten trauma vaikuttaa arjessa esimerkiksi nukkumisen vaikeutena tai mieleen tunkeutuvine mielikuvineen tapahtuneesta, ja saa keinoja käsitellä näitä erilaisia oireita”, Porras toteaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  5. 5

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  6. 6

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  7. 7

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  8. 8

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  9. 9

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  10. 10

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  7. 7

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  8. 8

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  9. 9

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  10. 10

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää