Kaupunki

Uuden keksinnön väitetään karsivan jopa kolmanneksen kerrostalo­asukkaiden lämmityslaskusta

Lämmitysenergian säätelypalvelun on määrä vähentää energiankulutusta ja siten ilmastopäästöjä.

Kerrostalossa asuville pääkaupunkiseudun asukkaille on vireillä uusi mahdollisuus säätää itse kodeissaan lämmitykseen käytettävän energian määrää.

Tietoliikenteeseen erikoistunut Dna-yhtiö kertoo tuovansa markkinoille Wattinen-nimisen järjestelmän, jonka toiminta perustuu oppivaan tekoälyyn. Palvelun on määrä toimia apuna ilmastopäästöjen vähentämisessä.

Ensimmäisenä palvelu on tulossa käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä Kauniaisissa sijaitseviin taloyhtiöihin.

”Useimmat ilmastonmuutosta torjuvat konstit vaativat luopumista jostain. Wattisessa on se hyvä puoli, ettei asumismukavuudesta tarvitse tinkiä”, sanoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi yhtiön tiedotteessa.

Uudenlainen palvelu asennettaisiin kerrostaloyhtiöissä jo olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin. Kyse on oppivasta tekoälyjärjestelmästä, joka kerää tietoa asuintilojen lämmönvaraavuudesta, sääennusteesta ja kiinteistön sijainnista.

Tietojen perusteella Wattinen-palvelu sitten säätää tilojen lämmitystä huone kerrallaan, minkä on määrä säästää kiinteistön käyttämän lämmitysenergian määrää.

Wattinen-palvelu ei ole tuttu Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) Ilmastoinfossa energianeuvonnasta vastaavalle energia-asiantuntijalle Jarkko Hintsalalle.

Samantapaisia taloyhtiöiden lämmönsäätelyjärjestelmiä tosin on jo olemassa. Yleisesti käytössä on järjestelmiä, jotka säätelevät lämpötilaa ja esimerkiksi kosteutta koko taloyhtiön keskusjärjestelmän kautta.

Tavanomaisesti lämmityksen säätö toimii niin, että asukas pystyy patterien termostaateista säätämään huoneiden lämpötilaa muutamia asteita.

Huoneistokohtainen säätäminen Dnan kuvaaman mobiilisovelluspalvelun kautta on vielä harvinaisempaa.

Lämmitys on joka tapauksessa merkittävä osa esimerkiksi taloyhtiöissä kerättävästä hoitovastikkeesta. Energiakulut nielevät vastikkeista noin 30–40 prosenttia. Lämmityksen osuus energiakuluista on Hintsalana mukaan noin kaksi kolmannesta.

”Jos millä tahansa keinoin pystyy leikkaamaan asuntojen ylilämpöä, asia on merkittävä”, Hintsala sanoo.

Käytännössä Dnan mallissa taloyhtiöissä asennettaisiin joka lämpöpatteriin älytermostaatti, josta olisi langaton yhteys itse palveluun.

Asukkaat voisivat Dnan mukaan säätää ja ajastaa lämmitystä joko mobiilisovelluksella tai termostaatista.

Tarkoitus on vähentää energiankulutusta ja siten energiantuotannosta aiheutuvia ilmastopäästöjä. Dnan mukaan lämmitysenergiaa voisi säästyä 10–30 prosenttia.

”Asuntoja ei tarvitse pitää kylmempänä, niitä pitää vain lämmittää fiksummin”, Lietsalmi sanoo.

HSY:n Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanketta koordinoiva Jenni Venäläinen puolestaan sanoo, että hukkalämmön tuotanto on pahinta energiankulutusta asunnoissa.

”On järjetöntä, jos on ylilämpöä, ja sitten ihmiset tuulettavat sen ulos. Näen tällaisen järjestelmän positiivisena asiana”, Venäläinen sanoo.

Dna on laskenut, että 30 huoneiston kerrostalossa ilmastopäästöt vähenisivät vastaavan määrän kuin mitä noin kuusi henkilöautoa kerryttää vuodessa. Järjestelmä maksaisi itsensä takaisin noin 1,5 vuodessa.

Älytermostaattien avulla saavutettava mahdollinen säästö on HSY:n energia-asiantuntijan Kirsi Sivosen mukaan kiinni kussakin taloyhtiössä jo valmiiksi tehdyistä lämmönjaon säädöistä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  6. 6

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää