Kaupunki

Työelämään tutustuminen oli Suvi Lehtiselle, 15, syvä pettymys, ja niin se on tutkimuksen mukaan yllättävän monelle muullekin: ”Hyvä kun pääsi pois”

Selvityksen mukaan jopa kolmasosa tet-harjoittelijoista kuvaa harjoittelujaksoaan kielteisesti.

Jokainen yläasteikäinen nuori suorittaa pakollisen tet-harjoittelun. Osa heistä joutuu pettymään harjoittelupaikkaansa.

”Odotin, että harjoittelupaikassa olisi paljon tekemistä ja että siellä tehtäisiin aika paljon itsenäisesti kaikkea, mutta loppujen lopuksi tekemistä oli liian vähän”, sanoo Suvi Lehtinen, 15.

Lapsiasiavaltuutetun toimiston tänä vuonna julkaistun selvityksen mukaan koulujen työelämä- eli tet-jaksot ovat monille yläkoulun oppilaille myönteinen kokemus. Selvityksestä käy kuitenkin ilmi, että noin kolmasosa yhdeksännen luokan oppilaista kuvasi tutustumisjaksonsa kokemuksia kielteisesti.

Lehtinen asuu Kristiinankaupungissa ja löysi tet-harjoittelupaikkansa ystäviensä kanssa paikallisesta kirjastosta. Hänen työtehtäviinsä kuului suurimmaksi osaksi hyllyjen järjesteleminen ja täyttämien.

Selvityksen mukaan harjoittelijan yleisimmät työtehtävät ovat tavaroiden järjestely ja hyllyttäminen. Nuorten keskuudessa suosituimpia tet-paikkoja ovat kaupat, päiväkodit ja koulut.

Tet-harjoitteluunsa tyytymättömät oppilaat kertoivat selvityksessä, että tet-jaksolla oli tylsää ja että he eivät haluaisi olla jaksolla viikkoa pidempään. ”Hyvä kun pääsi pois”, sanoo eräs nuori.

Lehtisen kokema tylsyys ja tekemisen vähyys ovat siis yleisiä ongelmia tet-harjoittelussa.

”Yksi syy siihen, että tekemistä ei ollut, on varmaan se, että meitä harjoittelijoita oli liikaa samassa paikassa. En oppinut harjoittelussa mitään uutta enkä päässyt kokeilemaan mitään, mitä en jo osaisi.”

Lehtinen ystävineen ei juurikaan saanut perehdytystä työhön.

”Meille kerrottiin kirjastovirkailijan työtehtävistä todella suppeasti. Olisin kaivannut laajasti tietoa ammatista, esimerkiksi siitä, mitä koulutustaustaa kyseiseen ammattiin tarvitsee. Meille olisi voinut antaa joitain vähän isompia ja erilaisia tehtäviä.”

Selvityksen tehneen lapsiasiavaltuutetun toimiston erikoistutkijan Terhi Tuukkasen mielestä työnantajien on hyvä valmistautua tet-jaksoihin suunnittelemalla nuorten työtehtäviä ja ohjausta etukäteen.

”Työnantajien tuki, ohjaus ja palaute ovat nuorille tärkeitä. Parhaimmillaan onnistunut tet-kokemus kannustaa nuorta hakeutumaan alan koulutukseen ja työhön.”

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtinen on esittänyt, että Opetushallitus teettäisi tet-työnantajille oppaan.

”Oppaassa olisi hyvä olla mallipohja tet-jakson toteuttamissuunnitelmaksi. Samalla voitaisiin suositella, että yritykset laativat omat suunnitelmansa, jolloin tet-oppilaan ottaminen olisi helpompaa ja työpaikan tet-osaaminen kehittyisi kerta kerralta, kun oppilailta kerättäisiin palautetta ja ideoita. Myös palautteen keräämistä varten voisi valtakunnallisessa oppaassa olla erilaisia mallipohjia.”

Kysyimme erikoistutkija Tuukkaselta, miten tällainen saataisiin ideasta käytäntöön.

”Lapsiasiavaltuutettu on esittänyt opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä työ- ja elinkeinoministeriölle kansallisen työryhmän perustamista tet-jaksojen valtakunnallista kehittämistä varten. Tämän työryhmän tehtävänä olisi luoda yhtenäisiä käytäntöjä Suomeen, jotta nuoret eri puolilla maata olisivat yhdenvertaisemmassa asemassa esimerkiksi tet-paikkojen saatavuuden suhteen.”

Lapsiasiavaltuutetun toimiston tekemässä selvityksessä oppilailta tiedusteltiin, millainen on heidän mielestään hyvä tai huono tet-paikka.

Oppilaiden mielestä hyvä tet-paikka on sellainen, missä pääsee tekemään riittävästi itselle sopivia ja monipuolisia töitä. Muutamat oppilaat mainitsivat hyvän tet-paikan ominaisuudeksi mahdollisuuden oppia uutta. Moni oli sitä mieltä, että onnistuneen tet-kokemuksen luo hyvä ja lämmin ilmapiiri.

Huonoa tet-paikkaa oppilaat kuvasivat sellaiseksi, missä on huono ilmapiiri, yksipuolisia tai liian rankkoja töitä tai liian vähän töitä.

Helsinkiläinen Tuukka Jaromaa, 18, sai tet-harjoittelupaikan kiinteistöhuoltoyrityksestä. Hän odotti harjoittelultaan monipuolista työntekoa, mutta työpäivät kuluivat suurimmaksi osaksi lumitöissä. Työnantajaa näkyi harvoin.

”Hän heitti mielestäni epäsopivaa huumoria, josta joku voi pahastua. Työpaikalla oli osittain sen vuoksi lannistava ilmapiiri.”

Jaromaan työtehtävistä ei sovittu etukäteen tet-sopimusta tehtäessä. Tuukkanen korostaa, että työnantajien on hyvä tunnistaa tet-jakson hyödyllisyys paitsi nuorille myös työnantajille.

”Nuoret voivat antaa tärkeää palautetta ja uusia näkökulmia työskentelyyn ja työpaikkaan. Usein tet-jaksot ovat nuorille näytön paikkoja, joiden perusteella työnantajat tarjoavat heille myös kesätyöpaikkoja.”

OAJ:n Lahtinen sanoo, että oppilaan on myös hyvä kertoa työhaastattelussa, mitä hän odottaa työpaikalta kahden viikon aikana ja mitä hän haluaa oppia siellä. Lisäksi työnantajalle kannattaa antaa koulun kirjalliset ohjeet.

Jos nuori kohtaa epäsopivaa huumoria, Lahtisen mukaan hänen kannattaa huomauttaa asiasta.

”Jos huono käytös ei pyytämällä lopu, kannattaa olla yhteydessä opettajaan.”


Helsinkiläinen Emma Kilpinen, 18 suoritti tet-jaksonsa päiväkodissa. Hänen kanssaan samassa päiväkodissa työskenteli neljä työharjoittelijaa samasta koulusta.

”Minut jätettiin välillä tekemään yksin töitä, ja olin liian ujo sanoakseni, että se ei ole ok.”

Myös muita tet-harjoittelijoita jätettiin usein yksin lasten kanssa.

”Työpaikka vastaa työturvallisuudesta ja siitä, että oppilas perehdytetään riittävästi työhön ja työolosuhteisiin. Työnantajan tehtävänä on antaa oppilaalle riittävät tiedot haitta- ja vaaratekijöistä. Työnantaja nimeää oppilaalle vastuuhenkilön ja vastaa siitä, että työtehtäviä annettaessa noudatetaan nuoria työntekijöitä ja työturvallisuutta koskevia säännöksiä ja määräyksiä”, Lahtinen sanoo.

Oppilaan tehtävä on kuitenkin Lahtisen mukaan ilmoittaa työpaikalle tai opettajalle, jos on tyytymätön johonkin.

”Opettaja sitten auttaa ja kertoo tarvittaessa harjoittelun työnantajalle, että oppilas tarvitsee valvontaa ja ohjausta.”

Tuukkasen mukaan myös työnantajia on tärkeä tukea: heille tulisi tarjota riittävää tietoa ja ohjeistusta tet-jaksoista.

”Tähän tarpeeseen OAJ:n ehdottama valtakunnallinen työnantajien opas olisi oivallinen väline.”

Emma Kilpinen olisi halunnut oppia enemmän esimerkiksi päiväkodin opettajuudesta ja toivoo, että harjoittelijoihin olisi kiinnitetty enemmän huomiota.

”On tärkeää, että tet-jaksoihin valmistaudutaan kouluissa huolellisesti.”

Työelämästä, sen pelisäännöistä ja jokaisen nuoren omista tulevaisuuden toiveista tulee keskustella. Tuukkasen mukaan tämä on koulussa opinto-ohjaajien tehtävä mutta myös kotiväen kiinnostus nuoren haaveita kohtaan on tärkeää.

”Kun asioihin perehdytään ja nuoren omia toiveita käydään läpi ennakkoon, se auttaa nuorta valitsemaan tet-paikan, joka häntä oikeasti kiinnostaa. Aina tet-paikka ei vastaa nuoren odotuksia, mutta sekin voi olla nuorelle tärkeä oppimiskokemus.”

Kirjoittaja kuuluu pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen, joka tuo esille nuorten näkökulmia mediassa. Jutun taustatoimittajana on toiminut Donia Karimi.Kommentti: Nuorten kokemuksista tet-harjoittelussa puhutaan liian vähän

Tet-jaksot ovat nuoren ensimmäinen oikea kosketus työelämään. Kokemuksen pitäisi innostaa nuoria eikä lannistaa heitä tulevaisuuden työnhaussa.

Mielestäni sellaisen työnantajan, joka ei ota tet-harjoittelijoita tosissaan ja etsii nuorista pelkästään lisää työvoimaa, ei kannata tarjota työharjoittelupaikkaa. Työelämään tutustumiseen sitoutuneiden työnantajien tehtävä on ohjata, motivoida ja opettaa nuoria heidän valitsemassaan harjoittelupaikassa.

Tämän jutun nuorten haastateltavien etsimisessä kesti kauan. Aihe on nuorille arka: moni pelkäsi tet-paikkansa paljastuvan, ja heitä huoletti mahdollisen kesätyön menettäminen.

Olin tet-harjoittelijana vantaalaisessa ravintolassa. Työnantaja perehdytti minut työtehtäviini, mutta töitä oli aivan liikaa.

Työpäivien jälkeen olin väsynyt ja jalkojani särki kokopäiväisen ”juoksemisen” jälkeen. Työnantaja piti minua ihan oikeana tarjoilijana ja antoi minulle paljon isoja, vaativia ja painavia töitä, vaikka olin vasta harjoittelemassa työtä.

Minusta tuntui siltä, että kukaan ei välitä minusta ja että työskentelen kuin robotti taukoamatta. Päivittäin hukuin kuumiin astioihin, asiakaspalveluun ja taas astioihin.

Tulin tet-harjoitteluun hakemaan kokemusta, ja sitä sainkin hyvin paljon. Olisin silti toivonut enemmän taukoja ja vähemmän raskaita töitä.

Voisiko ongelman ratkaista osittain niin, että myös tet-harjoittelija antaisi harjoittelupaikkaansa samanlaisen palautteen, jonka hän saa työnantajalta?

Donia Karimi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää