Kaupunki

Vantaa keksi keinon päästä eroon kivihiilestä jo vuonna 2022

Vuosi 2021 jää viimeiseksi hiilenpolttovuodeksi Suomen neljänneksi suurimmassa kaupungissa.

Vantaan Energia aikoo luopua kivihiilen polttamisesta jo vuonna 2022, kolme vuotta nopeammin kuin yhtiö ennakoi vielä viime keväänä.

Tavoitteeseen päästään tuotantojohtaja Kalle Patomeren arvion mukaan melko kivuttomasti, kunhan jätevoimalan laajennus toteutuu aikataulussaan.

Vielä vuoden alussa energiayhtiö arvioi pääsevänsä eroon kivihiilestä ensi vuosikymmenen puolivälissä, vuonna 2025. Mikä on nyt muuttunut?

”Uuden toimitusjohtajan johdolla ajattelimme, ettei tulevaisuuteen voi suhtautua vain niin, että me kaikki [energiayhtiöt] aikailemme uudistusten kanssa.”

Toimitusjohtaja Jukka Toivonen halusi erityisesti vastauksen kysymykseen, miten päästä eroon kivihiilestä ja turpeesta. Vaikka turpeen osuus polttoaineista on ollut vain kahden prosentin luokkaa, erityisesti se on ollut ympäristöväen huomion kohteena.

Turvetta on käytetty polton tehostamiseen Martinlaakson uudessa biokattilassa, jonka Vantaan Energia otti käyttöön viime joulukuussa. Varsinaista polttoainetta kattilassa ovat risut, harvennushakkeet, sahanpurut, puunkuoret, kannot ja kierrätyspuu.

Martinlaakson biokattilan ensimmäisen lämmityskauden polttotulokset ovat olleet 10 prosenttia paremmat kuin ennalta arvioitiin. Tulokset rohkaisevat jättämään kattilan ruostumista ehkäisevän turpeen pois jo lähitulevaisuudessa.

Kivihiili taas on tehossa mitattuna yhä Vantaan Energian toiseksi tärkein polttoaine. Martinlaakson voimalan kivihiilikattilalla tuotetaan energiaa noin 600 gigawattitunnin verran. Sen merkitys on suuri etenkin kovina pakkaspäivinä, jolloin lämmöntuotantoa pitää lisätä nopeasti ja tehokkaasti.

Kivihiilikattilasta on kuitenkin mahdollista luopua, jos uudistus tehdään määrätietoisesti ja vaiheittain. Lain mukaan yhtiöillä on aikaa vuoden 2029 vappuun saakka korvata kivihiili muilla polttoaineilla tai tuotantotavoilla.


Noin puolet Vantaan Energian käyttämästä kivihiilestä korvautuu siinä vaiheessa, kun Långmossebergenin jätevoimalan laajennusosa otetaan käyttöön vuoden 2022 alussa. Lopullinen investointipäätös on luvassa vuodenvaihteen jälkeen.

Jos hanke etenee kitkatta, jätevoimalan laajennuksen valmistuttua Martinlaakson hiilikattila voidaan poistaa käytöstä vuoden 2022 huhtikuussa. Tämä lisää siirtymäkauden ajaksi jonkin verran toisen fossiilisen polttoaineen eli maakaasun käyttöä.

Maakaasun hiilidioksidipäästöt ovat Tilastokeskuksen tuoreen katsauksen mukaan karkeasti 60 prosenttia kivihiilen päästöistä.

Kaukolämmön tuotannossa maakaasu on kivihiiltä notkeampi, koska sen käyttöä voidaan vähentää Patomeren mukaan melkein tipoittain. Vantaalla voidaan ottaa käyttöön lukuisia pieniä lämmöntuotantotapoja ja kutistaa maakaasun käyttöä vähitellen.

Naapuriyhtiöt Helen Helsingissä ja Fortum Espoossa tutkivat hukkalämmön talteenottoa ja toisaalta lämmön varastointia. Vantaallakin ne ovat osa sitä polkua, jota pitkin päästään irti fossiilisista polttoaineista.

Vantaalla selvitellään myös mahdollisuutta kytkeä maalämpöä tai tuulivoimaa osaksi omaa lämmöntuotantoa. Silloin nykyisestä kaukolämpöverkosta tulee monipuolisen tuotannon jakelukanava.

Asiakas voisi valita, millaisen tuotantotavan haluaa, ja energiayhtiö toteuttaisi sen. Yhtiö pystyy rakentamaan omille voimalatonteilleen maalämpökaivoja tai aurinkopaneeleja edullisemmin ja tehokkaammin kuin yksityinen taloyhtiö tai omakotitalon asukas.

”Tätä voisi verrata siihen, että vaihdetaan yksityisautoilusta joukkoliikenteeseen”, Patomeri luonnehtii.

Asiakas välttää investointikustannukset mutta saa haluamansa tuotantotavan. Vantaan Energian laskelmien mukaan tuotannon monipuolistaminen ei korottaisi asiakasmaksuja.

Helsingin seudun energiayhtiöt ovat kiinnostuneita myös siitä hukkalämmöstä, jota voisi olla mahdollista ottaa talteen Nesteen jalostamoalueelta Kilpilahdesta.

Kesäkuussa valmistunut esiselvitys osoitti, että Kilpilahden hukkalämpö voisi kattaa jopa neljänneksen pääkaupunkiseudun kaukolämmön tarpeesta. Kalliin investoinnin jatkosta on luvassa päätöksiä tämän vuoden lopulla.

Myös Fortumin ja St1:n geotermisen voimalan kohtalo Otaniemessä kiinnostaa muita energiayhtiöitä. Hankkeen onnistuminen selviää lähivuosina.

Patomeri arvioi, että monia eri tuotantotapoja yhdistelemällä Vantaan Energia voisi päästä eroon kaikista fossiilisista polttoaineista, myös maakaasusta, vuosina 2025–2030. Sen jälkeen Vantaan kaupunki voi jatkaa loppujenkin kasvihuonekaasupäästöjen karsimista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Šakkimaailmassa nousi kohu: supertähti Magnus Carlsen teki maailmanennätyksen, jonka toinen pelaaja kiisti välittömästi

  3. 3

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  4. 4

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  7. 7

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  8. 8

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  9. 9

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  10. 10

   Syyskuussa tuli 40 000 työllistä lisää, joista 39 000 oli naisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää