Kaupunki

Yli 300 euroa kolmen tähden huoneesta: hotelliyön hinnat karkasivat Helsingissä pilviin syyskuussa

Selitys on tuhansien ja satojen osallistujien kongressit ja EU-puheenjohtajuus, mutta matkailu vetää muutenkin ennätystahtia.

kolmen tähden hotellissa Helsingissä maksaa ensi viikon puolivälissä yli kolmesataa euroa. Kaupungin kalleimmat hotellit ovat nostaneet hintoja joiltain öiltä syyskuussa jo yli viiteensataan.

Kuukauden suosituimpina päivinä huoneita on hakukoneissa ylipäätään tarjolla vähän. Yli kolmensadan yöhintoja löytyy esimerkiksi hotelli Arthurista päärautatieaseman läheltä ja Sokos Hotel Pasilasta. Päälle viittäsataa saa arvokkaimpina päivinä maksaa vaikka Hotel Kämpistä ja keskustan Holiday Innistä.

Hintataso ei ole pysyvästi asettunut näin hurjaksi. Jos hakukoneisiin syöttää hiljaisempia päiviä vaikka syyskuun viimeiseltä viikonlopulta tai kaukaa tulevaisuudesta, alkaa taas löytyä runsaasti kolmen ja neljän tähden hotelleja noin sadalla eurolla yö. Ollaan siis taas lähellä huoneiden toteutunutta keskihintaa Suomessa.

Kesän turistikausi on ohi jo. Miksi hinnat siis ovat juuri nyt pilvissä ja vielä korkeimmillaan keskellä viikkoa?

Yksi selitys on Suomen EU-puheenjohtajuus. Syyskuussa järjestetään Helsingissä ensi viikolla epävirallinen valtiovarainministeri­kokous ja runsasta viikkoa myöhemmin maatalousministerien kokous. Pienempiä virkamiesten kokouksia on lukuisia.

Taustalla on myös pidemmän aikaa jatkunut trendi: kuluvalle vuodelle odotetaan uutta matkailuennätystä sekä vapaa-ajan matkustajien että työmatkalaisten osalta. Hotelliyöpymisissä oli viime vuoteen verrattuna kesäkuussa kolmentoista prosentin ja heinäkuussa kuudentoista prosentin nousu.

Käyttöaste Helsingin hotellihuoneissa on noin kahdeksassakymmenessä prosentissa, mikä on aika korkea luku verrattuna muihin isoihin kaupunkeihin.

”Kun tulee kysyntäpiikki, hinnat nousevat”, tiivistää Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

Syyskuun kysyntää selittävät varsinkin isot tapahtumat. Helsinki ohitti viime vuonna muut pohjoismaiset pääkaupungit kansainvälisten kongressien pitopaikkana, ja vauhti näyttäisi vain kiihtyvän tänä vuonna.

Kongressien osalta vuoden kiireisin aika osuu juuri syksyyn. Esimerkiksi syyskuun lopulla järjestettävään kansainväliseen korkeakoulutuksen EAIE-kongressiin Messukeskukseen odotetaan saapuvan noin 6 000 osallistujaa. Satoja vieraita vetäviä tapahtumia on useita, esimerkkinä juuri päättynyt suuri matkailualan tapahtuma.

Laura Aalto kertoo, että kansainvälisen markkinoinnin eteen on tehty Helsingissä paljon töitä. Huomiota ovat herättäneet erityisesti Oodi, Amos Rex sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen järjestelyt vuosi sitten.

”Helsinki on tällä hetkellä se uusi kaupunki kongressinjärjestäjille. Tukholma ja Kööpenhamina ovat ratsastaneet vuosia nordic-trendin harjalla. Nyt on selvästi Helsingin vuoro”, Aalto kuvailee.

Tyypillinen kongressivieras jättää Helsinkiin noin viisi kertaa enemmän tuloja kuin matkailijat keskimäärin. Kokoukset ovat siksi Helsingin kaupungille mieleen.

Tavallisille helsinkiläisille kongresseja paremmin näkyvät luultavasti syyskuun kulttuuritapahtumat. Esimerkiksi Helsinki Design Week on alkamassa maanantaina ja houkuttelee sekin varmasti paljon yleisöä.

Kolmensadan euron hotelliyöt eivät jääne pysyväksi ilmiöksi, koska Helsinkiin suunnitellaan useita uusia hotelleja.

Pääkaupunkiseudulla on nykyisin noin 15 000 hotellihuonetta, mutta Helsinki Marketing laskee, että lähivuosina niitä tulee ainakin 4 000–5 000 lisää.

Hotelleja on jo tulossa esimerkiksi päärautatieasemalle ja Pasilan Tripla-kauppakeskukseen. Myös Jätkäsaareen suunnitellaan uutta korkeaa tornihotellia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää