Kaupunki

Tehy kommentoi Ylen paljastamia vakavia puutteita Uudessa lastensairaalassa: henkilöstöä ei ole riittävästi – Ministeri Kiuru vaatii epäkohtien korjaamista

”Jotain kertoo tilanteesta, että ylityöt ovat lisääntyneet”, sanoo pääluottamusmies Nina Jaara.

Uuden lastensairaalan ensimmäinen toimintavuosi on paljastanut vakavia ongelmia sairaalan toimivuudessa, kertoo Ylen MOT-ohjelma. Sairaala avautui Helsingin Meilahdessa viime vuoden syyskuussa.

MOT:n uutisen mukaan talven ja kevään aikana sekä henkilökunta että lapsipotilaiden perheet ovat havainneet lukuisia puutteita rakennuksessa, hoitohenkilökunnan määrässä ja hoitojärjestelyissä.

Esimerkiksi tehohoidossa ei aina ole ollut vakavasti sairaalle lapselle omaa vierihoitajaa.

Rakennus on myös aiheuttanut suoranaisia vaaratilanteita. Helmikuussa vakavien keuhko-ongelmien vuoksi hoidossa olleen vauvan kuolema oli vain senteistä kiinni, kun kattolevy putosi lasta hoitavan laitteen päälle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan kaikki samanlaiset alakattolevyt on varmistettu lisäkiinnityksillä, jotta vastaavaa vaaratilannetta ei enää tapahdu.

Erikoissairaanhoidon Hus-piiri julkaisi maanantaina iltapäivällä julkisen vastineen verkkosivuillaan ennen Ylen MOT-ohjelman esitystä televisiossa maanantai-iltana.

Vastineessaan Hus tähdentää, ettei Uuden lastensairaalan avautumisen yhteydessä hoitohenkilökunnan määrää ole vähennetty. Hoitajien työtaakkaa kevennettiin siirtämällä joitakin tehtäviä lääkehuollossa muille ammattiryhmille.

Sairaalan vuodeosastoilla on yhtä potilasta kohden hoitajia 1,5–2,19 ja teho-osastolla 6,75 hoitajaa potilasta kohden. Tämä tarkoittaa Husin vastineen mukaan sitä, että teho-osastolla jokaisella potilaalla on oma hoitaja vuorokauden ympäri.

Sitä, onko keskimääräinen mitoitus riittävä tai onko se riittävä kaikkina aikoina, ei tilastollinen tarkastelu kerro. HS ei saanut tähän kysymykseen kommenttia Husin johdolta.

Husin vastineen mukaan henkilöstön työtaakkaa kuvaava kuormituspiikkien määrä on ollut vähäinen: yli 85 prosentin kuormitusta on ollut yhteensä kahdeksana päivänä 286 päivästä. Vuodeosastoja ei täytetä yli sataprosenttisesti, koska sairaalan on kyettävä ottamaan vastaan uusia potilaita kaikissa tilanteissa.

Husin henkilökunnan työtaakka on puhuttanut aiemminkin. HS kertoi viime vuonna Meilahden leikkaus- ja anestesiahoitajien kuormituksesta. Leikkausosaston hoitajat kirjoittivat keväällä johtajilleen kirjeen, jossa todettiin, että he eivät enää jaksa. Johto vastasi, että kuormitus otetaan vakavasti.

Hoitajien ammattijärjestön Tehyn pääluottamusmies Nina Jaara sanoo, että hoitajat ovat olleet yhteydessä ammattijärjestöön.

”Jotain kertoo tilanteesta, että ylityöt ovat lisääntyneet, ja hoitajat ovat jaksamisensa äärirajoilla. Jonkin verran on myös henkilöstön vaihtuvuus lisääntynyt.”

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kommentoi asiaa maanantai-illalla Twitterissä. Kiurun mukaan avin pitää selvittää tuoreet väitteet ja mahdollisiin epäkohtiin tulee puuttua välittömästi.
Lastensairaalassa työskennelleet hoitajat ovat yleensä pysyneet hyvin paikallaan, koska se on ainoa paikka pääkaupunkiseudulla, jossa voi tehdä erikoissairaanhoitoa lasten parissa. Husin mukaan Lastensairaalan hoitohenkilöstöllä on keskimäärin 12 vuoden kokemus, ja 95 prosenttia henkilökunnasta on ollut töissä yli vuoden.

Vakituisessa työsuhteessa on hoitajista 80 prosenttia.

Jaaran näkemys on, että vaikka henkilökuntaa on palkattu lisää tämänkin vuoden puolella, väkeä ei ole riittävästi.

”Perehdytysajat ovat näissä tehtävissä aika pitkiä”, Jaara sanoo.

Jaara uskoo, että työnantajan edustajat ovat miettineet ja pohtineet toimia tilanteen parantamiseksi, mutta toimet eivät henkilöstön näkökulmasta ole olleet vakuuttavia.

”Kaikkia mahdollisuuksia ei ole vielä käytetty.”

Hoitajat ovat kirjelmöineet ongelmista jo viime keväänä sekä sairaalan johdolle että aluehallintovirastolle (avi). Husin vastineen mukaan kirjettä on käsitelty kyseisen osaston henkilökunnan kanssa, ja sairaalan johto on vastannut avin selvityspyyntöön toukokuun alussa.

Henkilökuntamitoituksen lisäksi uuden sairaalakiinteistön toimivuudesta ja kiinteistöhuollon ongelmista on uutisoitu koko ensimmäisen toimintavuoden aikana. HS kertoi kesäkuussa, että potilaskäytävä ja teho-osaston huoneet kärsivät kuumuudesta kesän ensimmäisen hellejakson aikana.

Teho-osaston potilashuoneissa lämpötila nousi 26 asteeseen, kertoi Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut äiti. Tuolloin uusi sairaala ei vielä ollut kokenut hellejaksoa, joten sairaalan johdon mukaan uudessa rakennuksessa tehtiin ilmanvaihdon säätöjä.

Lastensairaalassa on ollut neljä vesivahinkoa. Husin mukaan vuodot havaittiin nopeasti, ja ne korjattiin.

Yle haastatteli juttuunsa 19 hoitajaa ja pitkäaikaissairaiden lasten vanhempaa. Kaikki hoitajat antoivat haastattelun nimettömänä, koska pelkäävät työpaikkojensa puolesta. Lääkärit eivät suostuneet Ylen haastatteluun.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  9. 9

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää