Kaupunki

Helsinkiläiset urheiluseurat ovat kirjaimellisesti ahtaalla, lajien olosuhteisiin panostaminen on kaupungille ”nollasummapeliä”

Seurat joutuvat vuokraamaan entistä enemmän yksityisiä tiloja. Se tarkoittaa suurempia harrastusmaksuja.

Puistolanraitin ala-asteen liikuntasalin lattialle on levitetty pitkä, riekaleinen ja haalistunut patja. Sen päällä 7–12-vuotiaat ”Minit” aikovat myöhemmin harjoitella cheerleadingiin kuuluvia stuntteja.

Kesäkausi on ohi, ja koulujen liikuntasalit ovat taas liikunta- ja urheiluseurojen käytössä. Kesällä tilan joutui jakamaan muiden kanssa hälyisellä Kisahallilla.

”Täällä on ihanan hiljaista, ja tyttöjenkin on helpompi keskittyä. Kisahallilla huomio harhautuu välillä muiden tekemiin stuntteihin,” joukkueen valmentaja Janette Malmsten cheerleading-seura Golden Spiritistä sanoo.


Samanlaisiin paitoihin pukeutuneet tytöt pyörittelevät käsiä vaakatasossa ja testaavat, onko ympärillä tarpeeksi tilaa.

Omalla rauhalla on varjopuolensa: täällä tilan jakaminen ei olisi edes mahdollista, sillä 29 lasta täyttää koulun liikuntasalin tehokkaasti. Syvyydeltään sali on oikeaa kilpailualuetta kapeampi. Tila on siis liian pieni, minkä lisäksi Puistolassa vanha ja ohut patja korvaa cheerleadingissa käytettävän turvamaton.

Malmsten kertoo, että tilan takia treenien suunnitteleminen vaatii välillä luovuutta.

”Me joudutaan esimerkiksi aina ’litistämään’ kaikki kisakuviot”, Malmsen sanoo.

Minit harjoittelevat samassa salissa Puistolassa kahdesti viikossa. Mieluiten he kuitenkin harjoittelisivat sellaisessa paikassa, missä on oikea cheer-matto ja kilpailualueen verran tilaa.

Oikeissa mittasuhteissa ja oikeanlaisella alustalla ohjelmaa päästään harjoittelemaan vasta vähän ennen kilpailuja, sillä lajille sopivat harjoittelupaikat ovat kiven alla.

”Liikuntapalvelut tarjoaa cheer-maton ainoastaan Töölön Kisahallilla. Käytämme aika paljon koulujen liikuntasaleja. Niissä ei kuitenkaan ole tilaa säilyttää mattoa,” Golden Spiritin seurakoordinaattori Maria Poiasnik kertoo.

Matot ovat myös kalliita. Seuralla on vain yksi oma matto Pasilan urheiluhallilla, josta vuokrataan yksityistä tilaa.

Poiasnikin mukaan kaikki joukkueet haluaisivat mahdollisimman paljon niin sanottuja mattovuoroja. Tällä hetkellä niitä pystytään kuitenkin tarjoamaan vain osalle joukkueista.

Hyvistä vuoroista kilpaillaan seuran sisällä mutta myös muiden kaupungin seurojen kanssa.

Helsingin kaupunki uudisti toiminta-avustusten ja tilojen jakamisperiaatteita vuonna 2016. Tuolloin tukia ja tiloja ryhdyttiin jakamaan harrastajamäärien ja harjoittelukertojen perusteella.

Aikaisemmin tukia myönnettiin harrastukseen käytettyjen tuntimäärien lisäksi kilpailu-, leiri-, kurssi- ja matkatoimintaan.

Pian uudistuksen jälkeen koulujen salit siirrettiin liikuntapalveluiden hallintaan ja aiemmin tukia saaville seuroille ilmaisista Liikuntapalvelun vuoroista alettiin periä vuokraa.

Avustusuudistuksen tavoitteena oli lisätä lajien välistä tasa-arvoa. Siinä on myös vuonna 2018 tehdyn selvityksen mukaan onnistuttu.

”Yleisesti näytti siltä, että avustuksiin oltiin melko tyytyväisiä. Uusi toiminta-avustus ei arvota eri liikuntamuotoja”, Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden kumppanuusyksikön päällikkö Taina Korell sanoo.

Toiminnasta tuli hänen mukaansa uudistusten jälkeen selkeämpää ja läpinäkyvämpää.


Muutoksessa hävisivät pitkiä harjoitteluaikoja vaativat taitolajit, kuten cheerleading ja voimistelu. Vuoroja on suhteessa harrastajamääriin ja vaadittavaan harjoittelumäärään ollut jatkuvasti vähemmän tarjolla.

Lue lisää: Helsinki ajoi joukon urheiluseuroja ahdinkoon – osa harkitsee jo toiminnan ajamista alas

Golden Spiritillä kaupungin tarjoamia tiloja on tällä hetkellä käytössä saman verran kuin aikaisemminkin. Harrastajia on seurassa kuitenkin noin 250 enemmän kuin kolme vuotta sitten. Tällä hetkellä kaikki seuran joukkueet ovat täynnä.

Seura joutui uudistuksen jälkeen etsimään entistä enemmän yksityisten tahojen vuokraamia tiloja harjoituskäyttöön. Riittävän iso tila maksaa Poiasnikin mukaan 60–75 euroa tunnilta. Korkeimmat hinnat liikkuvat 120 euron tienoilla. Koulujen liikuntasaleissa tunnin vuoro maksaa tällä hetkellä noin 30 euroa.

Liikuntapalveluiden tiloissa, kuten Kisahallilla, harrastajien ikä vaikuttaa hintaan: Kisahallilla aikuisille telinevoimistelusalin tuntivuokra on 30 euroa, mutta alle 20-vuotiaille 6 euroa.

Seura saa kaupungilta tilankäyttöavustusta, jota myönnetään koulujen liikuntasalien ja yksityisten tilojen vuokraamisen tueksi. Liikuntapalvelun tilojen käyttöä varten avustusta ei myönnetä. Tilankäyttöavustus kattaa vain 24 euroa tunnilta riippumatta vuokrattavan salin hinnasta.

”Kyllähän tämä laittoi meidän budjetin uusiksi,” Poiasnik sanoo.

Uudistuksen jälkeen seuran harrastushintoja jouduttiin nostamaan useilla kymmenillä euroilla harrastajaa kohden. Poiasnik sanoo, että heillä on edelleen paine nostaa hintoja. Jotta joukkueille voitaisiin tarjota mahdollisimmat turvalliset harjoitteluolosuhteet, olisi yksityiseltä puolelta vuokrattava entistä enemmän tiloja.


Helsinki kasvaa jatkuvasti, mikä tarkoittaa myös liikkujien määrän kasvua. Korell vahvistaa tilojen puutteen olevan iso ongelma kasvavassa kaupungissa. Eikä ongelma koske ainoastaan cheerleadingia tai voimistelua.

Monet seurat ovat pyytäneet kaupungilta apua ja olosuhteisiin panostamista, mutta siihen ei tällä hetkellä ole resursseja.

”Se on usein sellaista nollasummapeliä. Liikuntapalvelun paikat eivät lisäänny, ja kun jotain muutetaan, niin jotain muuta joudutaan ottamaan pois”, Korell sanoo.

”Yritetään tukea ja kuunnella kaikkia mahdollisimman paljon, mutta se on haasteellista, kun käyttäjiä on niin paljon enemmän kuin vuoroja.”

Korellin mukaan on tärkeää, että olemassa olevat tilat, kuten koulujen liikuntasalit, ovat mahdollisimman tehokkaassa käytössä. Tällä hetkellä salit ovat kuitenkin enää harvoin tyhjillään. Vapaita vuoroja löytyy pienemmistä saleista lähinnä viikonloppuisin.

Kouluja myös peruskorjataan paljon, mikä vaikuttaa iltakäyttäjiin. Lisäksi kovassa käytössä oleva Kisahalli menee tulevaisuudessa remonttiin. Esimerkiksi Golden Spiritin kaikista harjoituksista joka kolmannet järjestetään siellä.

Remontin tavoitteena on rakentaa lisää harjoittelutiloja ja siirtää rakennuksen toimistoja muualle. Korell sanoo, että sopivia väistötiloja etenkin telinevoimistelulle yritetään etsiä jatkuvasti. Remontin ajankohta ei ole vielä selvillä.

Hieman helpotusta tilanteeseen tuo myös Mäkelänrinteen urheilulukion yhteyteen rakennettava Urhea-halli, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2021 keväällä. Halli tulee olemaan iltaisin seurojen käytössä. Urhea-hallia rakentaa Urhea-halli oy.

Kun kaupungilta ei ole herunut apua, ovat monet seurat todenneet tilanteen kestämättömäksi ja rakentaneet oman hallin.

Esimerkiksi Pakilan voimistelijat on rakentanut sellaisen Malmille. Siellä on rytmiseen voimisteluun ja joukkuevoimisteluun sopiva kanveesilattia sekä tarpeeksi tilaa lajeissa käytettävälle voimistelumatolle.

”Seurojen oma panostus harjoitusolosuhteisiinsa on todennäköinen suuntaus, kun julkinen sektori ei tiukassa taloustilanteessa pysty vastaamaan kaikkien lajien olosuhdetarpeisiin”, sanotaan seuran sivuilla hallihankkeesta.

Oman hallin rakentaminen ei ole Golden Spiritille ajankohtaista tai rahallisesti mahdollista.

”Meille on kyllä tarjottu joitakin tiloja, mutta emme pysty ottamaan tilaa mistä tahansa,” Poiasnik sanoo.

Vapaaehtoisvoimin toimiva seura haluaa tarjota harrastusmahdollisuuksia ympäri kaupunkia, joten hallin sijainnilla on paljon merkitystä.


Puistolassa lapset lopettavat treenit nostoharjoituksella. Matolle mahtuu kolme nostoryhmää, ja muutamaan nostoon valmistautuminen vie aikaa. Malmsten laskee oikean rytmin. Pian kolme tyttöä ponnahtaa hymyillen kohti kattoa.

Joukkue saa kehut valmentajalta, jonka jälkeen matto rullataan kiireellä pois. Seuraava ryhmä odottaa jo oven takana.

Oikaisu 11.9. kello 16.13: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Kisahallin remontin aloittaminen ei riipu sopivien väistötilojen löytämisestä. Ennen uudistusta maksuttomia ovat olleet Liikuntapalveluiden omat tilat, eivät koulujen salivuorot.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää