Kaupunki

Syyttäjä tyrmistyi korkeimman oikeuden päätöksestä vapauttaa törkeästä lahjuksen ottamisesta syytetty Vantaan entinen kaupunginjohtaja

Käräjäoikeudessa Peltomäki oli tuomittu törkeästä lahjuksen ottamisesta ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen hovioikeudelta saama lahjusrikkomustuomio jää voimaan. Korkein oikeus kertoi tiistaina hylänneensä kaikkien osapuolten valituslupahakemukset. Valituslupaa hakivat syyttäjät, Peltomäki ja Peltomäen puolustaja.

Hovioikeus tuomitsi Peltomäen lahjusrikkomuksesta sakkorangaistukseen viime maaliskuussa. Rangaistus on 51 päiväsakkoa eli 1 632 euroa. Hovioikeuden ratkaisusta äänestettiin. Yksi hovioikeuden jäsen olisi hylännyt myös syytteen lahjusrikkomuksesta.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden aiemmin antamaa tuomiota. Käräjäoikeudessa Peltomäki tuomittiin törkeästä lahjuksen ottamisesta 2,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Syytteet koskivat Peltomäen toimia Vantaan maankäytön- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajan virassa vuosina 2006–2011. Tapauksessa oli kyse siitä, millaisia etuja liikkui niiden vaikuttajien välillä, jotka päättivät, miten Vantaata rakennetaan.

Lue lisää: Rahalahjoja, ulkomaanmatkoja ja edullisia asuntoja – syyttäjä vaatii Vantaan ex-kaupunginjohtajalle vankeutta törkeästä lahjusrikoksesta

Hovioikeus katsoi, ettei Jukka Peltomäen asema Vantaan luottamuselimissä ollut sellainen, että häntä palkitsemalla olisi ollut mahdollista saada taloudellisia etuja.

Hovioikeuden mukaan Peltomäki oli kuitenkin ottanut vastaan arkkitehtitoimisto Forma-Futuran toimitusjohtaja Leila Tuomiselta ja tämän yhtiöiltä yhteensä 138 507,05 euroa runsaan neljän vuoden aikana 2006–2011. Hovioikeus piti etua merkittävänä ja sen ajoittumista Peltomäen virkakauteen epäilyttävänä.

Hovioikeus totesi, että etujen vastaanottaminen useiden vuosien aikana on kuitenkin ollut omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen. Siksi Peltomäen katsottiin syyllistyneen lahjusrikkomukseen.

Peltomäki tuomittiin menettämään valtiolle koko tämä taloudellinen etu.

Hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden tuomiosta poiketen Leila Tuomista koskevan syytteen kaikilta osin.

Tuominen oli saanut käräjäoikeudessa 2 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä lahjuksen antamisesta. Hovioikeus myös vapautti hänet liiketoimintakiellosta.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi kertoo olevansa erittäin pettynyt siihen, ettei korkein oikeus ota asiaa käsittelyynsä.


Hovioikeus hyväksyi taloudellisten etujen antamisen syyksi Leila Tuomisen ja Jukka Peltomäen läheisen ystävyyden. Tamminiemi sanoo, että puolustus vetoaa usein ystävyyteen lahjusrikostapauksissa.

”Oikeuskirjallisuudessa esiintyy kuitenkin näyttöä siitä, että kyllä ystävääkin voi lahjoa.”

Oikeuden tulisi siis pystyä lahjusrikosoikeudenkäynneissä selvittämään, onko taloudellisia etuja annettu osaksikaan virka-aseman vuoksi.

Tamminiemi huomauttaa, että virkarikoslainsäädännön esitöiden mukaan lahjusrikos ei kuitenkaan edellytä sitä, että viranhaltija tekisi konkreettisen päätöksen lahjuksen antajan toivomalla tavalla. Rikoksen tunnusmerkistö täyttyy myös silloin, jos viranhaltijalla on mahdollisuus vaikuttaa lahjojan vaikuttamispyrkimysten kohteena oleviin ratkaisuihin. Lahjuksia voidaan siis antaa myös niille, jotka toimivat valmistelu- ja esittelytehtävissä.

Syyttäjän näkemyksen mukaan Peltomäellä oli kaupunginjohtajana mahdollisuus vaikuttaa Tuomisen asioiden etenemiseen. Hovioikeus jäi kuitenkin kaipaamaan näkyvämpiä todisteita.

Tamminiemi pelkää, että korkeimman oikeuden päätös vaikeuttaa syyttäjien työtä lahjusrikosepäilyihin liittyvissä oikeudenkäynneissä tulevaisuudessa.

”Oikeusohjetta kaivattaisiin lisää.”

Korkein oikeus on käsitellyt aiemmin vain kahta epäilyä törkeästä lahjuksen ottamisesta. Toinen tapauksista on 1990-luvulta, toinen vuodelta 2016. Törkeään lahjuksen antamiseen liittyviä tapauksia ei Tamminiemen mukaan ole korkeimmassa oikeudessa käsitelty.

Jukka Peltomäki ei halunnut tiistaina kommentoida korkeimman oikeuden päätöstä laajemmin.

”Pitkä prosessi on päättynyt. Ei tässä vaiheessa muuta”, Peltomäki sanoi HS:lle.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää