Kaupunki

Uusi koje nakuttaa pian parkkisakkoja moneen suuntaan yhtäaikaisesti Helsingissä: ”Liikkuu ja kuvaa kaikkialla”

Rekisterikilpiä kuvaava kamera-auto löytää tiedon pysäköintimaksuista ja -luvista yhdellä räpsäisyllä.

Pysäköinninvalvonta tehostuu, kun Helsingissä alkaa kierrellä auto, joka skannaa ajaessaan kaikkien parkkeerattujen autojen pysäköintiluvat.

Kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila kertoo, että uusi kamera-auto aloittaa kiertelyn Helsingissä syksyn aikana.

Uusi, syksyllä käyttöön tuleva ja kilpailutuksen voittanut kamera-auto on peräisin Norjasta Giant Leap Technologies -nimiseltä yritykseltä. Autoja tulee käyttöön vain yksi, kertoo Kossila.

Auton katolla on useita kameroita, joiden tarkoituksena on kuvata autojen rekisterikilpiä. Rekisteritunnusten perusteella pysäköinninvalvonnan on mahdollista tarkistaa, onko ajoneuvolla voimassa olevaa pysäköintimaksua tai pysäköintilupaa.

”Auto liikkuu ja kuvaa kaikkialla, missä maksullisia pysäköintipaikkoja on. Maksujärjestelmät perustuvat Helsingissä rekisteritunnuksiin, joten tunnuksia voidaan helposti verrata maksutietoihin”, sanoo Kossila.

Maksamatta parkkiin jätetyt autot tarkistetaan kuitenkin normaalisti pysäköinninvalvojien toimesta, jotka antavat maksun.

Kamera-auto ei tule kaduille kylmiltään, vaan sitä testattiin jo neljä vuotta sitten.

”Testasimme autoa jo vuonna 2015, kun lainasimme Amsterdamista kamera-autoa, jolla kuvattiin autojen rekisterikilpiä tarkoituksena valvoa pysäköintimaksuja. Tietojemme mukaan Helsingissä käyttöön otettava auto on ensimmäinen laatuaan Suomessa”, Kossila sanoo.

Tarkempaa ajankohtaa uuden auton käyttöönotolle pysäköinninvalvonta ei vielä julkista. Kossilan mukaan kaupunki tiedottaa päivämäärästä myöhemmin, mutta kuitenkin syksyn aikana.

Kossilan mukaan luvaton pysäköiminen on Helsingissä ongelma.

”Helsingin pysäköintivirheet ovat omassa luokassaan. Puhutaan sellaisesta 40 000–50 000 pysäköintivirhemaksusta, joita jaettiin vuonna 2018. Se on iso määrä.”

Eniten pysäköintivirhemaksuja jaettiin vuonna 2018 Olympiastadionin vieressä sijaitsevalla Mäntymäenkentällä ja Meilahden sairaalassa.

Kossilan mukaan paikat ovat luultavasti samat myös vuoden 2019 tilastoissa. Kaikki isot parkkipaikat ovat sakkotilastoissa edustettuna, hän sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää