Kaupunki

Henkilöstöjohtaja suututti Vantaan lastensuojelun työntekijät joulupukki-kommentillaan – Ulosmarssia seurasi palkankorotus

Työntekijät kertovat, että tuoreessa kriisissä ei ole kyse vain yhden työntekijäryhmän palkasta vaan kaikkia kuormittavasta tulehtuneesta ilmapiiristä.

Vantaan perhepalvelujen työntekijät marssivat protestiksi ulos kaupungin tilanteen rauhoittamiseksi järjestämästä tilaisuudesta tiistai-iltana.

Ulosmarssi alkoi, kun henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen oli juuri todennut, että hän ”ei ole mikään joulupukki” eikä palkkoja olla nostamassa naapurikaupunkien tasolle.

Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen oli vain hetkeä aiemmin luvannut työntekijöille että palkka-asia pystytään jotenkin hoitamaan.

Keskiviikkona kaupunki tiedotti, että se nostaa sosiaalityöntekijöiden palkkaa 250 eurolla kuukaudessa lokakuun alusta lähtien. Korotuksen jälkeen kuukausipalkka on 3599 euroa. Tämän lisäksi voidaan maksaa kokemuslisää, joka on enimmillään kahdeksan prosenttia palkasta.

HS kertoi viime viikolla, että laitoksiin sijoitettujen vantaalaisten lasten ja nuorten asioiden valvovia sosiaalityöntekijöitä on irtisanoutunut muutaman viikon sisällä niin paljon, että heitä on enää kaksi jäljellä Vantaalla.

Vuodesta 2014 asti työntekijät ovat kertoneet jatkuvasta kiireestä ja kuormituksesta myös lastensuojelun avopalvelujen puolella.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) pitää sosiaalityöntekijöiden saatavuudessa olevia ongelmia valtakunnallisina ja rakenteellisina. Hänestä yliopistoista valmistuu edelleen liian pieniä määriä sosiaalityöntekijöitä.

”Haluamme pitää kiinni arvokasta työtä tekevästä henkilöstöstämme sekä luonnollisesti saada jatkossakin uusia työntekijöitä avoinna oleviin tehtäviin”, hän perustelee päätöstä palkankorotuksesta.

Lievonen haluaa täsmentää HS:lle, että hän viittasi työntekijät suututtaneella kommentillaan kaikkien perhepalvelujen työntekijöihin eli lukuisiin muihinkin ammattiryhmiin kuin sosiaalityöntekijöihin. Tämän suuremman joukon palkankorotuksiin ei ole laajemmin varattu rahaa ensi vuoden budjettiin.

”Kommentissani oli kyse oikeudenmukaisuudesta, kun tilaisuudessa käsiteltiin useiden ammattiryhmien asioita.”

HS:lle keskiviikkona puhuneet työntekijät sanovat, että kyse ei ole vain yhdestä tai muutamasta yksiköstä vaan perhepalveluista laajemmin. Kiistan ytimessä ei heidän mielestään myöskään ole pelkästään sosiaalityöntekijöiden palkkaus, vaikka Helsingin palkankorotukset ja muutenkin paremmat työsuhde-edut onkin Vantaalla huomattu.

Kyse on enemmänkin laajalle levinneestä tulehtuneesta ilmapiiristä ja epäluottamuksesta ylempään johtoon. Lastensuojelussa on ollut valtakunnallisesti pulaa työntekijöistä jo vuosia, mutta haastatellut puhuvat turhautumisesta nimenomaan Vantaalla.

”Monilla on hyvin epätoivoinen olo”, sanoo yksi työntekijä. Hänen mukaansa ammattiryhmästä riippumatta työntekijät kokevat, että heitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, heitä ei kuunnella, heitä painostetaan ja heille annettuja lupauksia rikotaan.

”Tämä ei koske pelkästään sosiaalityöntekijöitä. Kaikki ovat väsyneitä. Esimerkiksi sosiaaliohjaajat ovat vuosia paikanneet sosiaalityöntekijöiden puuttumista”, sanoo toinen. HS ei julkaise kummankaan nimeä, koska heidän mukaansa asiasta puhuminen julkisuudessa tietää ikävyyksiä työpaikalla. Kumpikaan ei siis ole siinä tiimissä, jossa joukkoirtisanoutumiset ovat tapahtuneet.

Työntekijöitä suututtavat esimerkiksi viime vuoden kannustuspalkkiot. Työntekijöiden mukaan ne luvattiin kaikille, peruttiin sitten kaikilta ja maksettiin lopulta osalle.

Kun laitosyksiköstä puuttuu sosiaalityöntekijä, tällä voi olla monenlaisia käytännön seurauksia sijoitetulle nuorelle. Ilman sosiaalityöntekijän hyväksymistä monet asiat eivät etene lähtien aina nuoren itsenäistymisestä tai siirrosta toiseen paikkaan pienempiin asioihin kuten vaikka lupaan ladata nuoren tarvitsemaa matkakorttia tai siitä voiko laitos rajoittaa hänen liikkumistaan.

”Yksi käytännön esimerkki on itsenäistyvä nuori, joka on muuttamassa omilleen ja tarvitsisi ensimmäiseen asuntoonsa huonekaluja. Rahat niihin huonekaluihin ovat sosiaalityöntekijän takana. Jos sosiaalityöntekijää ei saada kiinni, asia ei etene ja nuori ei pääse muuttamaan”, kuvailee toinen työntekijä.

Vantaan pitäisi myös valvoa niiden lastensuojelulaitosten toimintaa, joihin se on sijoittanut nuoria. Tämän laiminlyönnistä kaupunki sai jo keväällä moitteet apulaisoikeusasiamieheltä liittyen paljon esillä olleeseen Pohjola-kotiin.

Osa lähteneen työntekijän töistä valuu valmiiksi kiireisille sosiaaliohjaajille, osa sosiaalityöntekijöille muihin yksiköihin. Työnsä kokevat kuormittavammaksi myös muut ammattiryhmät, Vantaalla on esimerkiksi ollut jo vaikeuksia rekrytoida psykologia ja terapeutteja lastensuojeluun. Perheiden hätä näkyy myös kiireenä hätätilanteissa apua tarjoavassa sosiaali- ja kriisipäivystyksessä.

”Työntekijät haluavat tehdä tätä työtä, tämä on tärkeää lapsille ja nuorille. Mutta jossain vaiheessa kukaan vaan ei enää jaksa.”

Lue lisää: Lastensuojelu on kriisissä: "On ajan kysymys, milloin taas joku lapsi kuolee"

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan on maanantain kokouksessaan tarkoitus käsitellä lastensuojelun tilannetta. Asiasta ei tehdä vielä päätöksiä, mutta poliitikkojen pohdittavaksi on tulossa useita muitakin ehdotuksia kuin palkankorotus.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää