Kaupunki

Helsingin valtuusto sinetöi Töölön jättihankkeen tonttikauppojen ehdot: ”Päätös auttaa hanketta muissa rahoitus­neuvotteluissa”, Anni Sinnemäki perusteli

Vasemmistoliitto olisi halunnut käsitellä kaavamuutosta ensin. Ryhmän kanta hävisi äänestyksessä.

Urheiluseura HIFK:n suurareenan suunnittelu Nordenskiöldinkadun kupeessa etenee myötätuulessa.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona niistä ehdoista, joilla kaupunki voi myydä liki 200 000 neliön rakennusoikeuden Projekti GH oy:lle. Kortteliin on sijoittumassa uuden jäähallin lisäksi asuntoja, liiketiloja, toimistoja ja kaksi hotellia.

Kaupunki on arvioinut saavansa tontinmyynnistä 85 miljoonaa euroa.

Valtuusto ei ollut asiassa yksimielinen. Vasemmistoliiton mielestä päätöksiä tehtiin väärässä järjestyksessä, ja tontinhinnoista pitäisi puhua vasta kun tiedetään, millainen kaava on.

Vasemmistoliiton palautusesitys hävisi selvin numeroin 70–14.

Asian palautusta esittänyt valtuutettu Anna Vuorjoki (vas) oli sitä mieltä, että valtuuston pitäisi ensin päättää, ”halutaanko mammutti”. Hän olisi halunnut myös tarkemman selvityksen siitä, mihin tontinhinta-arvio perustui.

Kaupunki oli pyytänyt kahden ulkopuolisen asiantuntijan arvion rakennusoikeuden käyvästä hinnasta tässä erikoisprojektissa, mutta nämä arviot ovat salaisia.

Valtuutetut saivat niihin perehtyä, mutta he eivät saaneet niitä julkistaa. Arvioiden lopputulos oli, että rakennusoikeuden hinta vastasi markkinahintaa.

Paavo Arhinmäki (vas) paheksui, että Projekti GH:lle ollaan luovuttamassa tontteja myös muualta kaupungista. Hän myös ihmetteli, mitä Helsinki tekee, jos tonttimaan hinta kasvaa tulevina vuosina.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) muistutti, että kaupunki seuraa hintakehitystä, ja hintoihin puututaan, jos tilanne muuttuu.

Sinnemäen mukaan tontin hinnoitteluperiaatteet oli hyvä selvittää jo tässä vaiheessa, että Projekti GH:lla olisi käsitys tulevista kustannuksista. Se auttaisi Projekti GH:ta muissa rahoitusneuvotteluissa.

”Tämä on hyvin suuri yksityinen investointi, ja siinä on osioita, joita on vaikea saada kannattavaksi. Toteutuessaan se tuo ison määrän tonttituloja, pyöriessään se tuo kaupungille tuloja. Muissa kaupungeissa vastaaviin investointeihin on käytetty paljon enemmän veronmaksajien rahoja”, Sinnemäki sanoi.

Garden Helsinki on syntynyt jääkiekkoseura Helsingin IFK:n aloitteesta. Hankkeen rahoittajat ovat Projekti GH:n mukaan suomalaisia kiinteistösijoittamista harjoittavia instituutioita.

Myös pormestari Jan Vapaavuori (kok) muistutti, että kyseessä oli 700–800 miljoonan euron yksityinen investointi.

”Se työllistää ja tuo hyvinvointia, ja kun se valmistuu Helsingissä on maailmanluokan areena, jossa on mahdollisuus järjestää tapahtumia, joita muuten ei voitaisi Helsingissä järjestää.”

Vapaavuoren mielestä oli aivan loogista, että näin mittavaa projektia palastellaan tuomalla päättäjille asioita ratkaistavaksi vaiheittain.

”En kyllä hyväksy täällä esitettyjä käsityksiä, että tätä nyt runtattaisiin. Hanke on ollut vireillä vuosikausia. Alusta lähtien on ollut tiedossa, että siihen kytkeytyy monia toimintoja. On ollut monia välipäätöksiä. Ei tässä pitäisi olla mitään yllättävää kenellekään.”Helsingin tarkoituksena ei ole myydä niitä pysäköintiin tarkoitettuja maanalaisia alueita, jotka sijoittuvat Pohjoisen Stadiontien ja Eläintarhan kentän väliin. Niille määritellään vuokrahinta.

Vanhan jäähallin kohtalo on vielä auki, eikä kaupunki ole tässä yhteydessä päättämässä, mihin hintaan se mahdollisesti luovutettaisiin Garden Helsinki -hankkeelle.

Myöhemmin selviää myös, mistä Garden Helsingille luovutetaan kenties kolme rakennustonttia käypään hintaan. Rakennuspaikkojen luovutus on kädenojennus kaupungilta Projekti GH:lle, koska mittavaa hanketta on vaikea saada kannattavaksi.

Valtuusto hyväksyi asuntojen kerrosneliön hinnaksi 1 400 euroa kerrosneliöltä, maanpäällisten liike- ja ravintolatilojen rakennusoikeudeksi 550 euroa ja maanalaisten hinnaksi 400 euroa kerrosneliömetriltä. Maanalaisten urheilutilojen hinta olisi 140 euroa ja maanpäällisten 225 euroa kerrosneliömetriltä.

Toimistotilojen rakennusoikeus olisi 600 euroa ja hotellin 600 euroa.

Kaupunki varaa oikeuden periä varausalueesta lisäkauppahintaa, jos sille rakennetaan kauppahinnan perusteena ollutta neliömäärää enemmän. Lisäkauppahintaa voidaan periä myös silloin, jos esimerkiksi alueelle tuleekin enemmän vapaarahoitteisia asuntoja kuin nyt sinne on soviteltu.

Jos vapaarahoitteisten asuntojen myyntihinta ylittää 7 800 euroa asuinneliöltä, kaupunki ottaa mahdollisesta ylityksestä itselleen 25 prosenttia.

Valtuustokeskustelussa moni moitti Garden Helsingin massiivista kokoa ja murehti sen liikenteellisiä ja taloudellisia vaikutuksia. Valtuuston oikealla laidalla iloittiin isosta yksityisestä investoinnista.

Apulaispormestari Sinnemäki sanoi jättävänsä hankkeen lopullisen arvioinnin kaavavaiheeseen. Yksityinen investointi kuitenkin vapauttaa kaupungin verovarat käytettäväksi päiväkoteihin, kouluihin ja muihin kaupungin ydinpalveluihin.

”Mutta ei tämä ole mikään syy siihen, että tätä olisi pakko tukea. Ei kenenkään ole pakko tätä hanketta tukea, eikä kenenkään ole pakko tästä pitää. Tontinluovutusehdoista päättäminen ei kuitenkaan sido meidän käsiämme kaavan osalta. Tässä salissa se valta on”, Sinnemäki sanoi.

Fakta

Luvassa liki 200 000 neliötä


 Garden Helsinkiin on syntymässä uutta kerrosalaa 190 000 neliötä, josta maan päälle sijoittuisi 75 000 neliötä. Määrät tarkentuvat suunnittelun edetessä.

 Areenaan mahtuisi katsojia 11 000–16 000 henkilöä, ja sen pysäköintilaitoksissa olisi 1 100 autopaikkaa.

 Uusia asuntoja olisi tulossa 500 asukkaalle.

 Hotelli- ja majoitustiloja on esitetty rakennettavaksi noin 500 huonetta, joista budjettihotelliin 150 huonetta ja tasokkaaseen ”neljän tähden” hotelliin 350.

 Toimitiloja on kaavailtu yhteensä noin 46 000 kerrosneliötä ja päivittäistavaramarkettiin noin 4 000.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää