Kaupunki

Helsingin valtuusto sinetöi Töölön jättihankkeen tonttikauppojen ehdot: ”Päätös auttaa hanketta muissa rahoitus­neuvotteluissa”, Anni Sinnemäki perusteli

Vasemmistoliitto olisi halunnut käsitellä kaavamuutosta ensin. Ryhmän kanta hävisi äänestyksessä.

Urheiluseura HIFK:n suurareenan suunnittelu Nordenskiöldinkadun kupeessa etenee myötätuulessa.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona niistä ehdoista, joilla kaupunki voi myydä liki 200 000 neliön rakennusoikeuden Projekti GH oy:lle. Kortteliin on sijoittumassa uuden jäähallin lisäksi asuntoja, liiketiloja, toimistoja ja kaksi hotellia.

Kaupunki on arvioinut saavansa tontinmyynnistä 85 miljoonaa euroa.

Valtuusto ei ollut asiassa yksimielinen. Vasemmistoliiton mielestä päätöksiä tehtiin väärässä järjestyksessä, ja tontinhinnoista pitäisi puhua vasta kun tiedetään, millainen kaava on.

Vasemmistoliiton palautusesitys hävisi selvin numeroin 70–14.

Asian palautusta esittänyt valtuutettu Anna Vuorjoki (vas) oli sitä mieltä, että valtuuston pitäisi ensin päättää, ”halutaanko mammutti”. Hän olisi halunnut myös tarkemman selvityksen siitä, mihin tontinhinta-arvio perustui.

Kaupunki oli pyytänyt kahden ulkopuolisen asiantuntijan arvion rakennusoikeuden käyvästä hinnasta tässä erikoisprojektissa, mutta nämä arviot ovat salaisia.

Valtuutetut saivat niihin perehtyä, mutta he eivät saaneet niitä julkistaa. Arvioiden lopputulos oli, että rakennusoikeuden hinta vastasi markkinahintaa.

Paavo Arhinmäki (vas) paheksui, että Projekti GH:lle ollaan luovuttamassa tontteja myös muualta kaupungista. Hän myös ihmetteli, mitä Helsinki tekee, jos tonttimaan hinta kasvaa tulevina vuosina.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) muistutti, että kaupunki seuraa hintakehitystä, ja hintoihin puututaan, jos tilanne muuttuu.

Sinnemäen mukaan tontin hinnoitteluperiaatteet oli hyvä selvittää jo tässä vaiheessa, että Projekti GH:lla olisi käsitys tulevista kustannuksista. Se auttaisi Projekti GH:ta muissa rahoitusneuvotteluissa.

”Tämä on hyvin suuri yksityinen investointi, ja siinä on osioita, joita on vaikea saada kannattavaksi. Toteutuessaan se tuo ison määrän tonttituloja, pyöriessään se tuo kaupungille tuloja. Muissa kaupungeissa vastaaviin investointeihin on käytetty paljon enemmän veronmaksajien rahoja”, Sinnemäki sanoi.

Garden Helsinki on syntynyt jääkiekkoseura Helsingin IFK:n aloitteesta. Hankkeen rahoittajat ovat Projekti GH:n mukaan suomalaisia kiinteistösijoittamista harjoittavia instituutioita.

Myös pormestari Jan Vapaavuori (kok) muistutti, että kyseessä oli 700–800 miljoonan euron yksityinen investointi.

”Se työllistää ja tuo hyvinvointia, ja kun se valmistuu Helsingissä on maailmanluokan areena, jossa on mahdollisuus järjestää tapahtumia, joita muuten ei voitaisi Helsingissä järjestää.”

Vapaavuoren mielestä oli aivan loogista, että näin mittavaa projektia palastellaan tuomalla päättäjille asioita ratkaistavaksi vaiheittain.

”En kyllä hyväksy täällä esitettyjä käsityksiä, että tätä nyt runtattaisiin. Hanke on ollut vireillä vuosikausia. Alusta lähtien on ollut tiedossa, että siihen kytkeytyy monia toimintoja. On ollut monia välipäätöksiä. Ei tässä pitäisi olla mitään yllättävää kenellekään.”Helsingin tarkoituksena ei ole myydä niitä pysäköintiin tarkoitettuja maanalaisia alueita, jotka sijoittuvat Pohjoisen Stadiontien ja Eläintarhan kentän väliin. Niille määritellään vuokrahinta.

Vanhan jäähallin kohtalo on vielä auki, eikä kaupunki ole tässä yhteydessä päättämässä, mihin hintaan se mahdollisesti luovutettaisiin Garden Helsinki -hankkeelle.

Myöhemmin selviää myös, mistä Garden Helsingille luovutetaan kenties kolme rakennustonttia käypään hintaan. Rakennuspaikkojen luovutus on kädenojennus kaupungilta Projekti GH:lle, koska mittavaa hanketta on vaikea saada kannattavaksi.

Valtuusto hyväksyi asuntojen kerrosneliön hinnaksi 1 400 euroa kerrosneliöltä, maanpäällisten liike- ja ravintolatilojen rakennusoikeudeksi 550 euroa ja maanalaisten hinnaksi 400 euroa kerrosneliömetriltä. Maanalaisten urheilutilojen hinta olisi 140 euroa ja maanpäällisten 225 euroa kerrosneliömetriltä.

Toimistotilojen rakennusoikeus olisi 600 euroa ja hotellin 600 euroa.

Kaupunki varaa oikeuden periä varausalueesta lisäkauppahintaa, jos sille rakennetaan kauppahinnan perusteena ollutta neliömäärää enemmän. Lisäkauppahintaa voidaan periä myös silloin, jos esimerkiksi alueelle tuleekin enemmän vapaarahoitteisia asuntoja kuin nyt sinne on soviteltu.

Jos vapaarahoitteisten asuntojen myyntihinta ylittää 7 800 euroa asuinneliöltä, kaupunki ottaa mahdollisesta ylityksestä itselleen 25 prosenttia.

Valtuustokeskustelussa moni moitti Garden Helsingin massiivista kokoa ja murehti sen liikenteellisiä ja taloudellisia vaikutuksia. Valtuuston oikealla laidalla iloittiin isosta yksityisestä investoinnista.

Apulaispormestari Sinnemäki sanoi jättävänsä hankkeen lopullisen arvioinnin kaavavaiheeseen. Yksityinen investointi kuitenkin vapauttaa kaupungin verovarat käytettäväksi päiväkoteihin, kouluihin ja muihin kaupungin ydinpalveluihin.

”Mutta ei tämä ole mikään syy siihen, että tätä olisi pakko tukea. Ei kenenkään ole pakko tätä hanketta tukea, eikä kenenkään ole pakko tästä pitää. Tontinluovutusehdoista päättäminen ei kuitenkaan sido meidän käsiämme kaavan osalta. Tässä salissa se valta on”, Sinnemäki sanoi.

Fakta

Luvassa liki 200 000 neliötä


 Garden Helsinkiin on syntymässä uutta kerrosalaa 190 000 neliötä, josta maan päälle sijoittuisi 75 000 neliötä. Määrät tarkentuvat suunnittelun edetessä.

 Areenaan mahtuisi katsojia 11 000–16 000 henkilöä, ja sen pysäköintilaitoksissa olisi 1 100 autopaikkaa.

 Uusia asuntoja olisi tulossa 500 asukkaalle.

 Hotelli- ja majoitustiloja on esitetty rakennettavaksi noin 500 huonetta, joista budjettihotelliin 150 huonetta ja tasokkaaseen ”neljän tähden” hotelliin 350.

 Toimitiloja on kaavailtu yhteensä noin 46 000 kerrosneliötä ja päivittäistavaramarkettiin noin 4 000.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää