Kaupunki

Venäjän keisarin asunnosta tehtiin Suomen presidentinlinna – HS kokosi viisi vinkkiä avointen ovien päiviin

Yleisölle avoin tutustumisreitti kulkee Presidentinlinnan toisessa kerroksissa sijaitsevissa edustustiloissa.

Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon satavuotisen kunniaksi moneen usein yleisöltä rajoitettuun rakennukseen on mahdollista päästä tutustumaan.

Merkkivuoden johdosta avoimien ovien päivää vietetään muun muassa vuonna 1820 valmistuneessa Presidentinlinnassa, joka näyttäytyy yleisölle useimmiten itsenäisyyspäivän vastaanoton eli tuttavallisemmin Linnan juhlien kautta.


Pehr Granstedtin ja myöhemmin Carl Ludvig Engelin suunnittelema rakennus Helsingin Kruununhaassa on aikaisemmin toiminut esimerkiksi kauppiaskartanona, Venäjän keisarin asuntona kuin ensimmäisen maailmansodan aikaisena sotilassairaalanakin.

Alla olevassa kuvassa Venäjän keisari Aleksanteri III istuu linnassa perheineen vuonna 1885.


Nykypäivänä Linnassa sijaitsevat tasavallan presidentin työ- ja edustustilat sekä kanslia.

Tyylisuuntaukseltaan suureksi osaksi empireä edustava kolmikerroksinen rakennus tihkuu hulppeita yksityiskohtia, keisariajan loistoa sekä paloja Suomen historiasta.

HS kertoo viisi Presidentinlinnan kohdetta, joihin jokaisen kannattaa kierroksellaan tutustua.

1. Goottilainen sali


Linnan uusgotiikkaa edustavaan saliin saapuessa katse kannattaa kääntää ylös. Viimeisimmän, vuonna 2014 valmistuneessa peruskorjauksessa ruokasalin katossa sijaitseva 1800-luvun lopun kupoli palautettiin entiseen loistoonsa.

Koristemaalatun kupolin lisäksi salia komistaa kattokruunu.

Goottilainen sali näytteli tärkeää osaa vuoden 2018 huippukokouksessa Helsingissä, kun presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump pitivät salissa ensimmäisen virallisen kahdenvälisen tapaamisensa.


2. Linnan taideaarteet

Linnakierroksen aikana taiteen ystävän kannattaa pitää silmänsä auki. Presidentinlinnan taiteen joukosta löytyy esimerkiksi tsaarien aikana hankittu keisarillinen taidekokoelma, jonka kokoaminen aloitettiin 1850-luvulla.

Keisarilliseen taidekokoelmaan kuuluu aikansa nimekkäimpien taiteilijoiden, muun muassa Akseli Gallen-Kallelan ja Albert Edelfeltin maalauksia.


Modernimpaa taidetta edustaa Anna Retulaisen Kaksi polkua -diptyykki, joka sijoitettiin Linnan Mariankadun puoleiseen portaikkoon viime itsenäisyyspäivänä.

3. Presidenttien puolisoiden muotokuvat

Tasavallan presidenttien puolisoiden muotokuvat löytyvät yleisökierroksen aloittavan Atriumin eli Valtiosalin parven seiniltä.


Muotokuvamaalauksien teettäminen alkoi 1930-luvulla. Sarjan ensimmäinen maalaus on taidemaalari Eero Snellmanin maalama muotokuva Ester Ståhlbergista.

Kerrosta alempaa taas löytyvät presidenttien rintakuvat.

4. Keltaisen salin kalusto

Yksi Linnan komeimmista kalustoista löytyy Keltaisesta salista.

Vuonna 1819 valmistuneen empirekaluston on suunnitellut venäläinen arkkitehti Vasili Stasov. Pähkinäpuiseen, kultakoristeiseen kalustoon kuuluu suuri sohva nojatuoleineen.

Kalusto konservoitiin viimeisimmän peruskorjauksen yhteydessä alkuperäiseen loistoonsa.

Keltaisesta salista käsin voi myös ihailla Kauppatorille ja Eteläsatamaan avautuvaa näkymää.


5. Itsenäisyyspäivän kättelyiden näyttämö

Empiretyylinen valtiosali näkyy suurelle yleisölle itsenäisyyspäivän vastaanotolla, kun tasavallan presidentti puolisoineen kättelee kutsuvieraat.


Valtiosalin suunnittelija Jac Ahrenberg on kuvannut salin arkkitehtuuria aristokraattiseksi, ja inspiraatiota siihen haetun antiikin temppeleiden muodoista.

Vuonna 1907 laajennetun salin penkit ja tuolit ovat kullattua koivua.

Yleisölle avoin tutustumisreitti kulkee Presidentinlinnan toisessa kerroksissa sijaitsevissa edustustiloissa muun muassa valtiosalin, ruokasalin, peilisalin ja goottilaisen salin läpi.

Presidentinlinnan ovet ovat auki yleisölle torstaina, perjantaina ja lauantaina klo 10-15.


Presidentinlinnan ovet ovat yleisölle auki torstaista lauantaihin kello 10–15. Jonoon klo 15 mennessä tulleet vierailijat pääsevät vielä sisään, mutta uusia jonottajia ei tämän jälkeen oteta. Sisäänkäynti kierrokselle on osoitteesta Mariankatu 2.

Jutussa on käytetty lähteenä Rauno Endénin toimittamaa Presidentinlinna-kirjaa (2017).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää