Kaupunki

Espoolaisisälle tuomio 7-vuotiaan tyttären toistuvista pahoinpitelyistä

Isä sitoi lapsen nippusiteillä ja lähetti vaimolle kuvaviestin itkevästä tyttärestä.

Länsi-Suomen käräjäoikeus tuomitsi torstaina 39-vuotiaan espoolaisisän alaikäisen tyttärensä pahoinpitelystä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon. Isää ei ole aiemmin tuomittu rikoksista.

Oikeus katsoi isän syyllistyneen neljään pahoinpitelyyn, kunnianloukkaukseen ja laittomaan uhkaukseen. Kaikki rikokset olivat kohdistuneet hänen lapseensa, joka oli tekojen aikaan 6–7-vuotias.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Vakavin rikos tapahtui vuoden 2017 syksyllä, kun isä oli taluttanut parkkipaikalta tytön kotiin nostamalla lasta kovakouraisesti hiuksista ja korvista niin, että lapsen jalat nousivat ilmaan. Isän kertoman mukaan lapsi oli yrittänyt juosta karkuun.

Lapsi kertoi yrittäneensä paeta, koska hän oli tulkinnut uhkaavaksi isän sanoman: ”Odota vaan, ku mennään kotiin”.

Kotona hän oli sitonut tytön jalat ja kädet nippusiteillä ja lähettänyt vaimonsa kännykkään kuvan sidotusta ja itkevästä tytöstä. Vaimo oli välittömästi vaatinut lasta vapautettavaksi, ja muistuttanut miestään, mitä Vilja Eerikalle tapahtui.

Helsinkiläisen 8-vuotiaan Vilja Eerikan tappoivat hänen isänsä ja äitipuolensa paketoimalla tytön niin tiukkaan kääreeseen, että lapsi tukehtui äitienpäivänä vuonna 2012.

Vaimon viestin saatuaan, espoolaisisä vapautti lapsen siteistä.

Vaimo soitti sosiaalipäivystykseen, josta hänet neuvottiin hakeutumaan Jorvin sairaalaan. Äiti, tytär sekä perheen toinen tytär jäivät yöksi sairaalan vuodeosastolle. Tapahtuneesta tehtiin lastensuojeluilmoitus ja tutkintapyyntö poliisille.

Poliisi antoi isälle väliaikaisen perheensisäisen lähestymiskiellon, jonka oikeus vahvisti. Vanhemmat ovat sittemmin eronneet.

Oikeudelle esitetystä lääkärilausunnosta ja sen liitteenä olevista valokuvista ilmenee nippusiteistä tyttärelle aiheutuneet vammat ranteissa ja nilkoissa.

Tytär pääsi myöhemmin lastenpsykiatriseen erikoissairaanhoitoon tunne-elämän vaikeuksien ja traumojen vuoksi.

Tytöllä oli myös akuutti sairaalajakso Lastenlinnan sairaalassa.

Käräjäoikeuden istuntoa varten lasta kuultiin Lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikössä. Haastatteluissa hän kertoi useista yksittäisistä pahoinpitelyistä.

Lapsen kertoman mukaan isä tukisti, läpsi ja potki häntä herkästi sekä kiroili ja uhkasi veitsellä. Isällä oli tapana haukkua lasta erittäin loukkaavilla nimityksillä.

Ex-vaimon mukaan väkivallalla uhkailua oli lähes päivittäin. Isä myönsi kuulusteluissa rajun kielenkäytön ja väkivallalla uhkailun, mutta kiisti osan tapahtumista.

Käräjäoikeuden mukaan isä oli toistuvasti ja usean vuoden ajan uhannut tytärtään muun muassa remmillä tai että hän lyö tältä hampaat sisään.

Käräjäoikeus katsoo, että tytön haastatteluista nousee esille selvästi, kuinka tyttöä on sattunut ja että hän pelkää mennä kotiin. Käräjäoikeuden mukaan tyttö on kokenut väkivaltaa jo pitkään, ja sitä on harjoittanut nimenomaan isä.

Käräjäoikeus piti tytön kertomusta keskeisiltä osiltaan uskottavana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  2. 2

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  3. 3

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  4. 4

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  8. 8

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  9. 9

   Kohutut potkut TPS:stä saanut Jonne Virtanen asteli jäälle erikoinen nimi selässään, iski TuTolle maalin viidessä minuutissa

  10. 10

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  8. 8

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää