Kaupunki

Helsingin kaupungin vuokra­talojen asukas keräsi vuodessa 7 000 euron kokous­palkkiot, mutta leikkaus­lista pöyristyttää talo­aktiiveja: ”Jos tämä loppuu, se on kallista”

Heka maksaa asukasaktiiveille 1,4 miljoonaa euroa palkkioina. Se on huomattavasti enemmän kuin minkään muun kaupungin vuokrataloyhtiöissä.

Summa on 1,4 miljoonaa euroa. Niin paljon on maksettu palk­kioina kokoustamisesta Helsingin kaupungin vuokra-asunto­yhtiön (Heka) asukasaktiiveille vuosi toisensa jälkeen. Heitä on yli 2 500 erilaisissa toimikunnissa ja vuokralaisten neuvottelukunnassa.

Asukastoiminnassa mukana oleminen on ollut monelle aktiiville tuotteliasta toimintaa. Yhdelle vuokralaisaktiiville on kertynyt enimmillään peräti 7 000 euroa yhdessä vuodessa. Useimmat saavat palkkioina vähintään satoja euroja vuodessa.

Nämä rahat on tähän mennessä otettu jokaisen asukkaan pussista, mutta viime viikolla Hekan hallitus päätti tehdä käytäntöön muutoksen.

Asukasaktiivien määrää vähennetään, ja kuluja aiotaan pudottaa 400 000 euroa.

Hekalla on Helsingissä 50 000 asuntoa, joissa asuu vuokralla noin 100 000 kaupunkilaista. Laskennallisesti aktiivien palkkioista kertyy jokaista asuntoa kohti maksettavaa keskimäärin 29 euroa vuodessa. Näin kalliin järjestelmän pyörittäminen on Suomessa ainutlaatuista. Muiden suurten kaupunkien omistamissa vuokra-asuntoyh­tiöissä hoidetaan asukasdemokratiaa huomattavasti edullisemmin.

Espoon asunnot -yhtiössä vuokralaisille kertyy menoja palkkioista seitsemän euroa asuntoa kohden, koska kokouspalkkio maksetaan vain puheenjohtajille ja sihteereille.

Vantaan vuokra-asuntoyhtiö VAV:ssa palkkiot jäävät 4,8 euroon per asunto.

Tampereella ja Kuopiossa aktiivit valvovat vuokralaisten etuja ilmaiseksi, Turussa kulut jäävät alle euroon asuntoa kohden.

Hekan asukasdemokratiajärjestelmä on moniportainen. Asukashallinnon ylin elin on vuokralaisten neuvottelukunta. Sen jokainen jäsen on saanut jokaisesta kokouksesta palkkiona 120 euroa. Alueellisten vuokralaistoimikuntien jäsenille maksetaan sama kokouspalkkio.

Nykyisten palkkioiden mukaan talotoimikunnan puheenjohtaja saa 72,5 euroa kokouksesta , ja rivijäsenille maksetaan 60 euroa kokouksesta.

Palkkioiden alentamisia perustellaan priorisoinnilla. Palkkioista leikattavat eurot aiotaan kohdentaa kaikkien vuokralaisten hyödyksi. Rahaa ohjattaisiin nykyistä enemmän pihojen, yhteistilojen ja kerhohuoneiden kohentamiseen. Varoja käytettäisiin enemmän myös talkoiden ja tapahtumien järjestämiseen.

Rahanjaon muutoksilla on tarkoitus virkistää varsinaista asukastoimintaa. Tähän asti Heka on ohjannut vuokralaisten neuvottelukunnan kautta talotoimikunnille 700 000–800 000 euroa vuodessa. Toimikunnat ovat käyttäneet sitä muun muassa kesäjuhliin, istutuksiin ja koulutukseen.

”Hekassa ei väheksytä sitä työtä, mitä asukasaktiivit ovat tehneet, mutta ajatuksena on parantaa yhteisöllistä toimintaa, jotta mukaan saataisiin nykyistä enemmän asukkaita, myös nuorempaa väkeä”, sanoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.


Hän toivoisi, että yhtiössä kokeiltaisiin myös osallistuvaa budjetointia. Se tarkoittaa sitä, että tietyn taloyhtiön asukkaat kerääntyisivät kokoukseen päättämään esimerkiksi siitä, mihin tarkoitukseen vuokratalolle ohjattavat tuhat euroa käytetään.

Vuokralaisten neuvottelukunnassa ei Närön puheista innostuta.

”Teimme keväällä kyselyn talotoimikunnille palkkioista ja määrärahoista. Kaikki olivat sitä mieltä, että palkkioihin ei saa koskea. Yhtä mieltä oltiin siitä, että määrärahat ovat riittävät”, kertoo neuvottelukunnan puheenjohtaja Markku Saarinen.

Hän on toiminut asukashallinnossa kymmenen vuotta. Tällä hetkellä Saarinen on talotoimikunnassa ja vuokralaistoimikunnassa. Hän toimii myös vuokralaisten neuvottelukunnan puheenjohtajana.

”Palkkioiden pudottaminen koetaan niin, ettei Heka arvosta meidän aktiivien työpanosta. Me tarkkailemme omia taloja ja ympäristöä sekä ilmoitamme korjaustarpeista. Jos tämä loppuu, huoltotyöntekijöiden työpanos tulee kasvamaan, ja se on kallista”, Saarinen perustelee.

Saarinen epäilee, että uudistuksessa säästyneet eurot eivät lopulta ohjaudu määrärahoiksi, joita neuvottelukunta voisi jakaa talotoimikunnille. ”Vain osa, ehkä 60 prosenttia summasta saadaan käyttöön”, hän arvelee.

Heka on valmistellut uudistusta pitkään.

Sen hallitus teki selvityksen suurten kaupunkien vuokra-asuntojen kuluista vuonna 2017. Sen jälkeen syntyi päätös ryhtyä kohtuullistamaan asukastoiminnan palkkioita ja yksinkertaistamaan vuosikymmenten varrella paisunutta hallintoa. Uudistamista tarvitaan, jotta päästäisiin eteenpäin kehittämisessä, hallitus totesi vuosi sitten.

Myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) pitää toiminnan säännöllistä päivittämistä tarpeellisena.

”Sillä tavoin pystytään ottamaan asukkaiden monenlaiset toiveet huomioon erilaisilla asuinalueilla. Myös eri sukupolvet kaipaavat erilaista toimintaa. Nuoremmat toivovat enemmän yhteisöllisyyttä, mutta vähemmän kokouksia”, arvioi valvontapäällikkö Sami Turunen.

Ara rahoittaa vuokra-asuntojen rakentamista ja antaa ohjeita vuokratalojen hallinnosta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää