Kaupunki

Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

Yhdenvertaisuusvaltuutetun viestintäpäällikkö kertoo, että vastaavia tapauksia on tuomittu oikeudessa syrjinnäksi.

Helsingin keskustassa sijaitseva ravintola Baarikärpänen ei päästä sisään romanihameessa liikkuvia romaninaisia.

Asia kävi ilmi, kun Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden fuksiaisten jatkot päätettiin järjestää ravintolassa. Koulussa opiskelevat romaninaiset tiesivät kiellosta etukäteen ja pian tieto levisi myös opiskelijakunnan hallitukselle.

Kun ainejärjestön häirintäyhdyshenkilö oli etukäteen yhteydessä Baarikärpäseen, ravintola vahvisti kiellon voimassaolon.

Baarikärpäsen omistavan Night People Groupin (NPG) toimitusjohtaja Antti Raunio kertoo, että kyseessä on vakiintunut käytäntö ja yrityksen virallinen linja. Baarikärpänen kieltää sisäänpääsyn kansallispuvuissa ja teatteripuvuissa sekä naisten hääpuvuissa.

Raunion mukaan sääntö on otettu käyttöön, koska tärveltyneistä hääpuvuista on esitetty yritykselle korvausvaatimuksia. Kansallispukuihin liittyviä korvausvaatimuksia ei ole esitetty.

Raunion mieleen tulee mahdollisten korvausvaatimusten lisäksi muitakin asioita, jotka tekevät romanihameen käytöstä yökerhossa hänen mielestään ongelmallista.

”Sinähän tiedät, että myös romaniasun koskettaminen katsotaan epäkohteliaaksi teoksi. Jos on täysi tanssilattia, niin millä tavalla olet koskematta tällaiseen pukuun, tulee mieleen.”

Raunio muistelee, että kansallispukuja koskevat säännöt olisivat peräisin 2000-luvun alusta, jolloin korvausvaatimusten kanssa on tullut ongelmia.

Raunio huomauttaa, ettei Baarikärpäseen pääse myöskään esimerkiksi jääkiekkopaidan kanssa. Jääkiekkopaitoihin liittyy hänen mukaansa niin paljon tunteita, että niihin pukeutumisen on todettu aiheuttavan yökerhoissa ongelmia.

Jääkiekkopaitojen kieltäminen ei kuitenkaan liity korvausvaatimuksiin.

Baarikärpäsen kiellon vuoksi sosiaalialan opiskelun tänä vuonna aloittanut Janita Roth ei voinut osallistua omien fuksiaisten jatkoille.

Roth kertoo, ettei ole törmännyt vastaaviin käytäntöihin entisellä kotipaikkakunnallaan Ähtärissä. Helsingissä romanien keskuudessa on puhuttu paljon siitä, mihin baariin romaneita päästetään ja mihin ei.

”Voi olla, että joku heittää, että mennään tuonne, ja joku toinen kertoo, että sinne me ei päästä.”

Useimmiten baarin ovella vedotaan vaatetukseen. Rothin mukaan on kuitenkin ollut myös sellaisia tapauksia, joissa romaneille on sanottu suoraan, että ”teikäläiset ei pääse”.

Hänen mielestään on inhottavaa, ettei kulttuurin takia voi osallistua koulun yhteiseen tapahtumaan. Siitä tulee ulkopuolinen olo.

Syrjintä on Rothille kuitenkin niin arkista, että hän on ehtinyt turtua siihen. Roth kertoo, että hänen ystäväänsä on esimerkiksi huoltoasemalla pyydetty jättämään kello ja sormus pantiksi tankkauksen ajaksi. Kaupassa vartijat seuraavat.

”Toki jos jaksamista olisi, niin olisihan se hyvä ottaa esille näitä asioita”, Roth sanoo.

Toisaalta hän on kokenut monissa syrjintätilanteissa oikeuksiensa puolustamisen hyödyttömäksi.

Romaniasujen koskettamista koskevia kommentteja Roth ihmettelee. Hänen mukaansa hameen koskettamiseen ei liity mitään erityisiä sääntöjä. Jos liittyy, hän ei ole niistä kuullut.

”Sanotaan, että ensimmäistä kertaa tulee tällainen vastaan. Tietenkin kaikilla on oma henkilökohtainen tila, että ethän mene muutenkaan kiinni toiseen ihmiseen kysymättä lupaa,” Roth sanoo.


Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä henkilöön kohdistuvan syyn perusteella.

Raunio kertoo lain olevan hänelle tuttu. Hän ei kuitenkaan osaa kommentoida, onko romanihame etnisen vähemmistön kulttuuriin liittyvä asia, jonka takia kieltoa voisi pitää henkilöön kohdistuvana syrjintänä.

”En osaa tulkita tätä näin pitkälle, eikä ole minun tehtäväni tulkita tätä asiaa.”

Hänen mielestään voisi yhtä lailla kysyä, syrjivätkö he naimisissa olevia naisia.

Raunio vakuuttaa, ettei romaneihin suhtauduta yrityksen ravintoloissa syrjivästi. Ajatus siitä, ettei romaneita päästettäisi sisään, on hänen mukaansa absurdi.

”Tiedän tarkalleen, että meillä on paljon romaniasiakkaita. Otetaan mielellämme kaikki rahat.”

Pukeutumissääntöjä voidaan hänen mukaansa kuitenkin harkita uudelleen.

Rothin opiskelukaveri Tinja Siltavuori on tehnyt tapahtuneesta kantelun yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

Asiaa käsitellään parhaillaan, minkä takia yhdenvertaisuusvaltuutetun viestintäpäällikkö Maria Swanljung ei kommentoi yksittäistä tapausta.

Vertailukelpoisia tapauksia on kuitenkin tullut vastaan. Useissa tapauksissa vastaavanlaiset kiellot on Swanljungin mukaan tulkittu syrjinnäksi myös oikeudessa.

”Jos luodaan sääntö tai toimintatapa, joka näennäisesti olisi kaikille sama, se voi olla syrjintää, jos se tosiasiallisesti kohdistuu esimerkiksi tiettyyn etniseen ryhmään”, Swanljung selittää.

Kysymys on silloin niin sanotusta välillisestä syrjinnästä.

Ravintolaketjua pyörittävä NPG on pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien verkoston virallinen yhteistyökumppani. Asiaa selvitetään parhaillaan sisäisesti. Opiskelijajärjestö O’Diako on pyytänyt ravintolalta vastinetta.

Oikaisu 17.9. kello 15.35: NPG on pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien verkoston, ei ammattikorkeakoulujen verkoston, virallinen yhteistyökumppani.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää