Kaupunki

Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

Tripla on Suomen historian kallein rakennushanke ydinvoimaloita lukuun ottamatta.

Uusimman Iphone-mallin julkaisusta syntyi viime viikolla yllättävä kohu. Puhelimen selkäpuolella on kolme kameraa rykelmässä. Suunnittelu näyttää laukaisevan trypofoobikoissa, niin sanotuissa reikäkammoisissa, ällötystä ja muita negatiivisia tunteita sisältäviä reaktioita.


Trypofobiaa ei ole virallistettu oikeaksi fobiaksi, mutta se on aito, olemassa oleva ilmiö. Asiasta kerrotaan muun muassa Mehiläisen verkkosivuilla. Reikäpelkoa voi ilmetä esimerkiksi, jos henkilö näkee reikiä erilaisissa rykelmissä kuten ampiaiskennossa, ihossa tai vaikkapa mustekalan lonkeroissa. Toisille kuvotusta voivat aiheuttaa jopa reikäjuustot, kolo keskellä tietä, kivien ja tai korallien pinta.

Trypofobian oireet vaihtelevat hikoilusta pahoinvointiin, vilunväristyksistä jalkojen pettämiseen alta ja paniikkihäiriöön. Reikien, onkaloiden ja rykelmien pelko voi olla niin vahva, että kuvia näkevällä henkilöllä on tunne kuin hän ikään kuin tippuisi tai hukkuisi edessään oleviin reikiin. Reikäkammon uskotaan perustuvan ihmisen selviytymisvaistoon. Fobian laukaisevista kohteista löytyy piirteitä, jotka muistuttavat ulkoisesti myrkyllisiä eläimiä.

Iphonen muutamat kamerat ovat kuitenkin pientä verrattuna siihen, mitä helsinkiläiset kohtaavat. Ensi kuussa ovensa avaavan Pasilan Tripla-ostoskeskuksen maatason julkisivu on nimittäin aivan täynnä reikärykelmiä.


Triplan suunnittelujohtaja ja pääarkkitehti Kalle Soini, onko reikäseinistä tullut sellaista palautetta, että ne voivat aiheuttaa trypofobiaa eli reikäpelkoa?

”En ole koskaan kuullutkaan termistä, että on kyllä se on minulle ihan uusi asia. Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme selvittäneet.”

Miten tällaiseen reikäratkaisuun päädyttiin? Ja miksi sitä pitäisi kutsua?

”En tiedä, miksi sitä pitäisi kutsua, mutta se on kolmiulotteinen RST-paneeli, jonka taakse tulee valaistus. Valaistusta voidaan ohjata sitten tietokoneella eri tilanteissa, jotta voidaan luoda erilaisia tunnelmia.

Tämä muotokieli tulee alkuperäisesti kilpailuehdotuksessa olleesta läpikuultavasta alumiinivaahtolevystä. Olosuhteiden vuoksi jatkokehitimme muotoilun kuitenkin tähän ratkaisuun.

Kuvio on syntynyt niin, että alumiiniin on sekoitettu kaasua, mistä on syntynyt kuplia ja kennoja. Lopulta tämä kennosto on suurennettu tällaiseksi.”


Miksi mainokset erottuvat niin huonosti reikäseinästä?

”Ne ovat valomainoksia. Niihin tulee myöhemmin valaistus. Tekstien väriskaala on suunniteltu sellaiseksi, että ne sopivat liikenteeseen. Tiettyjä värisävyjä ei voi olla liikenteen yhteydessä.

Ne näkyvät paremmin, kun valot alkavat toimia.”

Millaista palautetta ylipäänsä on tullut tästä massiivisesta ja laatikkomaisesta Tripla-hankkeesta?

”Palautetta on tullut sekä positiivista että negatiivista. Palautetta on tullut rakennuksen kokonaisroolista, mutta myös siitä, millainen se on lähempää katsottuna. Ihmisen mittakaavassa Triplassa on paljon detaljeja, joiden pitäisi tehdä ympäristöstä miellyttävä kokea. Sisällä on paljon leikkisyyttä.

Triplahan on suuri, mutta se on seuraava askel Helsingin kehityskaaressa.

Positiivista palautetta on tullut erityisesti siitä, että Tripla on uudentyyppinen ja selkeä rakennus. Toivottavasti onnistumme siinä, että kauppakeskus on selkeä kulkea myös käyttäjille. Ja vaikka Triplassa on viitteitä menneestä arkkitehtuurista, se on kuitenkin toteutettu aika moderneilla materiaaleilla.

Negatiivista palautetta on ollut se, että jotkut ovat jossain yhteydessä verranneet tätä Itä-Berliiniin tai vastaaviin, mutta itse en näe löydä tätä yhteyttä. Palaute johtuu varmaan siitä, ettei vielä ole päästy tutustumaan kohteeseen riittävän läheltä”, Soini sanoo.

Tripla on Pasilan rautatieaseman yhteyteen rakenteilla oleva kauppakeskus. Keskuksen yhteyteen rakennetaan asuntoja, toimistotilaa ja hotelli. Kauppakeskus Mall of Tripla on määrä avata 17. lokakuuta 2019. Muiden tilojen pitäisi aueta vuoteen 2021 mennessä.

Rakennustyön kustannusarvio on yli miljardi euroa ja se on Suomen historian kallein rakennushanke ydinvoimaloita lukuun ottamatta.


Oikaisu: 17.9.2019 kello 14:22: Tripla ei ole Suomen historian suurin rakennushanke ydinvoimaloiden jälkeen. Tripla on Suomen kallein rakennushanke ydinvoimaloita lukuun ottamatta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää