Kaupunki

Vantaalla pidetään ylimääräinen hätäkokous: Terveysasemilta puuttuu 21 lääkäriä ja lastensuojelun kriisi jatkuu

Lastensuojelun korjausehdotuksista pyydetään mielipiteitä anonyymisti työntekijöiltä.

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiistaina äänestyksen jälkeen pitää ylimääräisen kokouksen viikon päästä. Tähän ovat syynä toisaalta Vantaan terveysasemien pitkiksi venähtäneet jonot, toisaalta lastensuojelun kriisi.

Terveysasemilta puuttuu yhteensä 21 lääkäriä. Tämä näkyy pitkinä jonoina eri puolilla kaupunkia. Terveysasemille on myös ollut tavallista hankalampaa saada yhteyttä puhelimitse.



Vantaan terveysasemilla siirryttiin toukokuussa käyttämään tietojärjestelmä Apottia, mutta pitkiä jonoja on ollut muinakin kuukausina. Lääkärikadon syitä vasta selvitetään.

”Tämä on niin tärkeä asia, että olemme pyytäneet tästä ylimääräiseen kokoukseen selvityksen ja toimenpide-ehdotuksia”, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd).

Tämän vuoksi poliitikot siirsivät ensi vuoden talousarvion käsittelyn osittain ylimääräiseen kokoukseen, joka järjestetään 24. syyskuuta.

Tiistaina käsiteltiin myös sitä, mitä pitäisi tehdä lastensuojelun tuoreimmalle kriisille. Vantaan perhepalveluista on lähtenyt joukolla työntekijöitä esimerkiksi lastensuojelun laitoksia valvovasta tiimistä. Tämän lisäksi lastensuojelun virka-aikaisessa päivystyksessä on jäljellä vain yksi sosiaalityöntekijä viidestä.

Työt on jaettu muihin yksiköihin, mikä lisää kiirettä ja työtaakkaa niissä.

Poliitikoille esiteltiin joukko koko perhepalvelujen toimialaa koskevia ehdotuksia. Näistä kerätään nyt työntekijöiltä anonyymeja kommentteja, päätöksiä tehdään ylimääräisen kokouksen lisäksi 30.9.

Ehdotuksia ei ole vielä julkaistu. HS:n saamien tietojen mukaan listalla on esimerkiksi perhepalvelujen organisaatiomuutos ja johtamiskoulutusta esimiehille. Rekrytointia luvataan tehostaa. Työhyvinvointia luvataan parantaa esimerkiksi tasaamalla työtaakkaa ja lisäämällä työnohjausta. Myös henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä luvataan lisää, vaikka ehdotuksissa ei vielä täsmennetäkään miten.

Perhepalvelujen vs. johtaja Mirja Varis sanoo, että ehdotuksissa keskeistä on, että niissä keskitytään koko perhepalveluihin, ei pelkästään lastensuojeluun. Kyse on eri ammattiryhmien yhteistyöstä ja lean-ajattelusta.

”Monien asiakkaiden tarpeet vaativat useamman kuin yhden ammattiryhmän tukea. Haluamme pystyä tunnistamaan varhaisemmassa vaiheessa perheiden ongelmia ja tarjota niihin myös apua ajoissa.”

Tämä taas johtaa toivottavasti lastensuojelun asiakasmäärien laskuun.

Letto sanoo, että poliitikot haluavat tietää kehittämisehdotuksista tarkemmin sen, millä aikataululla niitä tehdään eli mihin tarvitaan euroja jo ensi vuoden budjettiin. Lisäksi toimenpideohjelmasta puuttuvat vielä kokonaan henkilöstöratkaisut.

”Siis se, että esitämmekö me lisää vakansseja.”

Palkkauksesta Vantaa tiedotti viime viikolla useaan kertaan ja kaikilla kerroilla hiukan eri tavalla. Korotukset koskevat sosiaalityöntekijöitä, mikä on suututtanut muut ammattiryhmät kuten vielä pienempää palkkaa saavat sosiaaliohjaajat.

Vantaa tiedotti torstaina, että kaikkien sosiaalityöntekijöiden palkkoja korotetaan lokakuun alusta 250 eurolla kuukaudessa ja korotus on voimassa vuoteen 2021. Samaan aikaan sisäisesti työntekijöille lähti viesti, jossa kerrottiin korotuksen olevan rekrytointilisää. Koska Vantaalla on käytössä ennestään 150 euron rekrytointilisä, tämä olisi tarkoittanut, että korotus olisi käytännössä ollut vain 100 euroa nykyisille työntekijöille luvatun 250 euron sijasta.

Perjantaina kaupunki tiedotti korotuksista sisäisesti vielä uudelleen. Korotukset tulevat sittenkin tehtäväkohtaisiin lisiin, ja erillinen rekrytointilisä poistuu kokonaan. Jo töissä oleva sosiaalityöntekijä siis hyötyy tosiaan korotuksesta heti vain satasen, mutta toisaalta korotukselle ei ole annettu loppumispäivämäärää kuten aiemmin.

Useat HS:lle puhuneet lastensuojelun työntekijät ovat kertoneet, että rekrytointiongelmissa ei ole kyse pelkästään palkasta vaan siitä, että töissä on paha olla. Työntekijät eivät luota johtoon ja he pitävät kohteluaan epätasa-arvoisena.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Šakkimaailmassa nousi kohu: supertähti Magnus Carlsen teki maailmanennätyksen, jonka toinen pelaaja kiisti välittömästi

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  3. 3

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  4. 4

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  5. 5

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  7. 7

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  8. 8

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  9. 9

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää