Kaupunki

Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

Nimimerkki Ärsyyntynyt äiti Helsingistä kertoi mielipidekirjoituksessaan (HS 17.9.), että kaksi hänen hyvätuloista ystävätärtään asuu puoli-ilmaiseksi kaupungin vuokra-asunnoissa.

Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiö Hekan vuokra-asuntojen asukkaat ja hintataso puhuttavat jälleen.

Nimimerkki Ärsyyntynyt äiti Helsingistä kertoi mielipidekirjoituksessaan (HS 17.9.), että kaksi hänen hyvätuloista ystävätärtään asuu puoli-ilmaiseksi kaupungin vuokra-asunnoissa.


Lue lisää: Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

Toinen ystävätär ansaitsee kirjoittajan mukaan noin 3 500 euroa kuukaudessa ja asuu 520 euron kuukausivuokralla kaupungin kaksiossa. Toisen ystävättären kuukausipalkka puolestaan on noin 4 000 euroa ja hän asuu merenrannassa kolmiossa myös edullisella vuokralla, nimimerkki kertoo.

Kirjoittaja haluaa selvyyttä siihen, maksavatko veronmaksajat turhaan hyvätuloisten edullisista asumisratkaisuista, kun monilla pienituloisilla on vaikeuksia saada Helsingistä asuntoa.

”Kuka tarttuisi tähän epäkohtaan, jotta edullisia asuntoja saisivat ne, jotka niitä oikeasti tarvitsevat?” Ärsyyntynyt äiti Helsingistä kysyi mielipidekirjoituksessaan.

Hekalla on monia prameita vuokra-asuntotaloja ympäri Helsinkiä. Yksi upeimmista, kenties hienoin, seisoo Linnakadulla Katajanokalla. Vuonna 1906 valmistuneessa jugend-rakennuksessa keskimääräinen neliöhinta on 13,09 euroa arvostetulla alueella.


Viimeksi samaa keskustelua käytiin vuoden 2017 huhtikuussa, kun Hekan asunnoissa asuville lähetettiin kirjeitä. Niissä viitattiin silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan kaikkien pääkaupunkiseudun Ara-asukkaiden tulot tarkistetaan viiden vuoden välein.

Heka-asuntojen uusia asukkaita koskevat tulorajat astuivat voimaan 1. tammikuuta 2017. Yksin asuvan tuloraja ennen veroja oli 3 000 euroa kuukaudessa ja kahden aikuisen talouden 5 100 euroa. Lapsiperheissä tuloraja nousi 600–650 eurolla lasta kohden.

Vanhoihin sopimuksiin tulorajat eivät vaikuttaneet.

Runsaan vuoden jälkeen helmikuussa 2018 tulorajoista kuitenkin luovuttiin. Hallitus luopui suunnitelmistaan ryhtyä tekemään Ara-asuntojen asukkaille tulojen määräaikaistarkastuksia. Ympäristöministeriön tilaama selvitys osoitti rajoissa useita ongelmakohtia, kuten tulotarkistusten mahdollisesti aiheuttamat kannustinloukut. Vuokralainen saattaisi esimerkiksi olla ottamatta vastaan uutta työpaikkaa, jos pelkona olisi asunnon menettäminen.

HS soitti läpi Helsingin neljän suurimman valtuustoryhmän puheenjohtajat. Heistä ainoana kaupungin vuokra-asuntoihin kohdistuvia tulorajoja kannatti kokoomuksen Daniel Sazonov.

”Itse olen edustanut pitkään sitä linjaa, että olisi syytä kohdentaa kaupungin asuntokantaa ennen kaikkea pieni- ja keskituloisille eli sille joukolle, joka aidosti tukea tarvitsee.”


Sazonovin mukaan kohdennusta voisi toteuttaa kolmella mahdollisella keinolla. Ensimmäinen keino olisi nimenomaan tuloraja, toinen tulotason mukana kallistuvat vuokrat ja kolmas tuettujen vuokra-asuntojen määrän kokonaisvaltainen vähentäminen.

Erityisesti viimeinen keino purkaisi Sazonovin mukaan sitä rakenteellista ongelmaa, joka tuettuun vuokra-asumiseen liittyy.

”Meidän pitäisi pienentää tuetun asumisen osuutta kaikesta asuntotuotannosta, koska se purkaisi sitä rakenteellista ongelmaa, jossa tuki tuntuu kohdentuvan liian usein epätarkoituksenmukaisella tavalla.”

Vihreiden Kaisa Hernberg, Sdp:n Eveliina Heinäluoma ja vasemmistoliiton Anna Vuorjoki eivät ole tulorajoitusten kannalla.

”Kaupungin vuokra-asuntojen asukkaista aika pieni prosentti on oikeasti hyvätuloisia. Pikemminkin vuokra-asunnoissa asuu keskimäärin pienituloisia”, Hernberg sanoo.

Helsinki selvitti tilannetta, kun tulorajat olivat voimassa: asuntokunnista viisi prosenttia ylitti ne.

Hernbergin mielestä kaupungin vuokra-asuntojen määrää pitäisi lisätä, koska Helsinki tarvitsee matalasti palkattujen alojen työvoimaa kipeästi. Yhdeksi ratkaisuksi hän esittää kaupungin työsuhdeasuntojen parempaa hyödyntämistä.

Sdp:n Heinäluoma ja vasemmistoliiton Vuorjoki ovat samoilla linjoilla siitä, että tuettuja vuokra-asuntoja pitäisi olla enemmän. Tällä hetkellä Helsingin vapaiden markkinoiden vuokrataso on pienituloisille kohtuuttoman korkea. Tulorajojakaan he eivät kannata.

”On hyvä, että meillä on sekoittavaa asuntotuotantoa, joka pitkällä tähtäimellä takaa sen, että erilaisia ihmisiä asuu naapureina”, Heinäluoma kertoo.

Heinäluoma sanoo, että tulorajat lähinnä toisivat hankalia tilanteita niissä tapauksissa, jos vuokralla asuvien kaupunkilaisten tulotasot hieman nousisivat. Vuorjoki korostaa sitä, että nämä asunnot ovat ihmisten koteja, joista he itse maksavat vuokraa.

”Koti ei voi mennä alta milloin tahansa. Pitää olla mahdollisuus luottaa siihen, että asunnossa voi asua. Tämän oikeuden ei pitäisi olla kiinni senhetkisistä tuloista”, Vuorjoki sanoo.

Kaikki kolme nostavat esiin sen, että tulorajoissa olisi vaara, että ihmiset joutuisivat kieltäytymään työmahdollisuuksista sen vuoksi, että he menettäisivät asuntonsa.

”Esimerkiksi lasten kesätyöt voisivat nostaa hetkellisesti perheen tulotasoa niin, että se vaikuttaisi asumiseen”, Hernberg sanoo.

Kokoomuksen Sazonovin mukaan tulorajojen asettamisen pitäisi tapahtua ennakoitavasti. Esimerkiksi edellisen hallituksen kaavailemaa viiden vuoden asumisaikaa hän pitää hyvänä. Tässä mallissa tulot tarkistettaisiin viiden vuoden välein.

”Jos oltaisiin tilanteessa, jossa tulorajat olisivat ennalta tiedossa, en pitäisi sitä sellaisena ongelmana, jota siitä nyt maalaillaan”, Sazonov kertoo.

”Toinen malli olisi se, että vuokrataso nousee tulojen mukana. Silloin voisi jäädä asumaan, vaikka tulotaso nousisi. Vuokra voisi nousta aina markkinahintaan asti.”

Heka omistaa Helsingissä noin 48 500 Ara-vuokra-asuntoa.

Ara-asunnot ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja. Niitä on Suomessa yhteensä noin 375 000. Asuntoja omistavat sekä julkisyhteisöt että muut yleishyödylliset yhteisöt.

Ara-asuntojen tavoite on tarjota asukkaille turvallista asumista kohtuullisin kustannuksin. Niiden on oltava julkisesti ja yleisesti haettavissa. Vuokrat Ara-asunnoissa määräytyvät omakustannusperiaatteen mukaan. Asuntoihin pitää ensisijaisesti valita vähävaraisia ja pienituloisia asukkaita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  2. 2

   Ruotsi osallistui Karibialla tuhansien orjien kauppaan, ja orjasaaren kuvernöörinä toimi muutama suomalainenkin

   Tilaajille
  3. 3

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  4. 4

   Miten mies voi nähdä alastoman ihmisen kuvassa palan vaginaa?

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  9. 9

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakotti Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäyspyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakotti Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäyspyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää