Kaupunki

Lapinlahden sairaala-alueelle ehdotetaan meriuimalaa, kisassa vastakkain kansainvälinen kiinteistökehittäjä ja yleishyödyllinen asuntorakennuttaja

Ideakilpailun finalistien lähes ainoa konkreettinen ehdotus on meriuimalan rakentaminen alueelle. Sitä ehdottavat molemmat finalistityöt.

Helsingin kaupunki hakee Lapinlahden sairaalalle uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla.

Ideakilpailu on nyt siinä vaiheessa, että jatkoon on valittu kaksi työryhmää neljästä. Molempien ryhmien alustaviin suunnitelmiin sisältyy meriuima-allas.

Suunnitelmien reunaehdoksi oli määrätty, että Lapinlahden puiston on jäätävä kaupunkilaisille avoimeksi tilaksi.

Ideakilpailun finaaliin on päässyt kaksi taustoiltaan kovin erilaista ryhmittymää, nimimerkit Lapinlahden kevät ja Lapinlahti 360.

Lapinlahden kevään takaa löytyy muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentälle Suomen suurinta hotellia aloittelevan kiinteistöyhtiön kansainvälinen emoyhtiö. Lapinlahti 360-ryhmässä taas ovat mukana muun muassa sosiaaliseen asuntotuotantoon erikoistunut suomalainen Y-säätiö sekä ajatuspaja Demos Helsinki.

Kilpailun toinen vaihe käynnistyy syyskuussa.

Kilpailuehdotukset ovat toistaiseksi sisällöiltään erittäin niukkoja ja ympäripyöreitä. Konkreettisia ehdotuksia ei juuri ole.

Lapinlahden kevät maalailee omasta ehdotuksestaan näin:

”Lapinlahden sairaalan alue rakentuu hyvinvoinnin ja terveyden keitaana Engelin ajan puistomaiseen sairaalamiljööseen. Alue tarjoaa palveluita keskenään erilaisille käyttäjäryhmille.”

Lapinlahden kevät väläyttelee ehdotuksessaan taidegalleriaa, hyvinvointipalveluita, kaupunkiviljelyä, saunaa ja meriuimalaa. Myös Länsiväylän melun blokkaamista ehdotetaan.

Koivulan talon pihapiirin on luonnosteltu kaksi uudisrakennusta, mutta havainnekuvasta niistä näkyy vain vähän.


Lapinlahti 360:n ehdotus on samansuuntainen, ja siinäkin on erittäin vähän informaatiota. Ehdotuksen mukaan Lapinlahden nykyinen toiminta jatkuu, uudistuu ja monimuotoistuu. Ehdotuksen ytimeksi mainitaan arvoympäristön suojelu ja käyttäjälähtöinen korjaaminen.

”Vihreä laajenee, ja hieno puisto avautuu kaikkien helsinkiläisten käyttöön virkistyksen ja tekemisen paikkana: taiteen, kulttuurin ja humanismin mielipaikkana, ulkoilukeskuksena, uuden työn ja kansalaisuuden areenana.”

Lapinlahti 360 esittelee visioita muun muassa hiilinegatiivisesta uudisrakennuksesta, ruuan paikallisesta tuotannosta ja ilmastonmuutosta torjuvasta elämäntavasta.

Myös Lapinlahti 360:n havainnekuvassa näkyy meriuima-allas, mutta siitä ei tekstinpätkässä mainita mitään.

Lapinlahden kevät -nimimerkin takana ovat kansainvälinen kiinteistökehittäjä NREP ja yritysjärjestelyihin erikoistunut maailmanlaajuinen konsulttiyhtiö Oaklins Merasco. Suunnittelijoita ovat suomalainen Ark-byroo-ryhmä, Arkkitehdit Soini & Horto ja Arkkitehtitoimisto OPUS.

Helsinki-Vantaan suurhotellia rakentaa NREP:n osakkuusyhtiö. Hotellin pyörittäjäksi tulee äskettäin muun muassa Kämpin ostaneen norjalaisen Petter Stordalenin ketju.

Lapinlahti 360 -nimimerkin takana puolestaan on muun muassa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja rakennuttava Y-Säätiö sekä Demos Helsinki -ajatuspaja. Suunnittelusta vastaavat arkkitehtitoimisto Livady, Planetary architecture research studio ja A-insinöörit.

Ryhmässä on mukana myös tulevaisuuden asumiseen erikoistunut, aiemmin muun muassa Suomen Setlementtiasuntojen toimitusjohtajana toiminut Kimmo Rönkä.

Helsinkiläiset voivat esittää mielipiteensä suunnitelmista kerrokantasi-palvelussa, jossa voi 20. syyskuuta alkaen lähettää lisäehdotuksia suoraan suunnittelijoille.

Tavoitteena on, että kaupunginvaltuusto päättää voittajasta vuonna 2020. Tämän jälkeen alkaa mahdollisesti tarvittava asemakaavan muutos voittajaehdotuksen pohjalta.

Kiinteistöjen korjaus- ja rakennustyöt käynnistyisivät arviolta vuonna 2021.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää