Kaupunki

Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

Long Play -julkaisun mukaan Aalto-yliopiston vanhempi lehtori olisi kohdellut muodin linjan opiskelijoita epäasiallisesti vuosien ajan. Aalto-yliopiston provosti Kristiina Mäkelä sanoo, että myös henkilökunnan kritisoivat kommentit opiskelijoita kohtaan sosiaalisessa mediassa selvitetään.

Aalto-yliopisto sanoutuu irti Aallon markkinoinnin laitoksen professorin Henrikki Tikkasen kommenteista koskien viime aikaista kuohuntaa opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä.

Aalto-yliopiston provosti Kristiina Mäkelä kommentoi HS:lle lauantaina, että Tikkasen nimissä kirjoitetut kommentit eivät missään tapauksessa edusta Aalto-yliopiston tai kauppakorkeakoulun virallista linjaa. Tikkasen sosiaaliseen mediaan kirjoittamat kommentit liittyvät Aalto-yliopiston muodin linjan opiskeluilmapiiristä esitettyihin syytöksiin.

Keskustelu käynnistyi tiistaina, kun tutkivaan journalismiin erikoistunut Long Play kertoi kymmenen opiskelijahaastattelun perusteella, että Aalto-yliopiston vanhempi lehtori Tuomas Laitinen olisi muun muassa nöyryyttänyt ja simputtanut opiskelijoitaan vuosien ajan, ja että muodin linjan johto olisi katsonut asiaa läpi sormien.

Lue myös: Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

Tikkanen kommentoi asiaa kollegansa Facebook-päivityksessä useilla viesteillä. Tilapäivitys oli keskustelun aikana julkinen, mutta lauantaina se ei ollut enää julkisesti nähtävissä.

Tikkanen kirjoitti muun muassa, että ”minusta nämä me-too -kahelit voisivat mennä muualle opiskelemaan”. Kommenteissa Tikkanen myös vihjaili, että lehtori voisi olla salaliiton uhri ja kysyy, voisiko juttu olla ”fabrikaatiota”.

”Kumpi on arvokkaampi, kova kansainvälinen taso vai se, ettei joku kaheli koe tulleensa kaltoin kohdelluksi (vaikka oletettavasti vain on itse huono?)”, Tikkanen kirjoitti.

Lue myös: Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

Provosti Mäkelän mielestä Tikkasen kommentointi ei ole asiallista.

”Aalto-yliopiston toimintatapaohjeistus koskee kaikkia asemasta riippumatta. Ohjeistuksessa sanotaan selkeästi, että asemasta riippumatta jokaisen täytyy käyttäytyä esimerkillisesti ja käyttäen harkintaa kaikessa kommentoinnissa, myös sosiaalisessa mediassa.”

Mäkelä ei kommentoi Tikkasen kommentteja yksityiskohtaisemmin.

Mäkelä kuitenkin painottaa, että Tuomas Laitista koskevista syytöksistä on kokonaisuudessaan käynnistetty perusteellinen selvitystyö, josta vastaavat yliopistotason laki- ja henkilöstöpalvelut. Samalla selvitetään myös asian kommentointia sosiaalisessa mediassa.

”Tapahtumat ovat todella tärkeitä, vakavia asioita ja otammekin ne todella vakavasti. Tapahtumat osoittavat, että meidän täytyy selvästi tarkastella toimintaamme kriittisesti”, Mäkelä sanoo.

Mäkelä painottaa, että seuraavaksi yliopistossa aiotaan toimia tarkasti kirjattujen toimintatapojen mukaisesti ja odotetaan selvityksen tuloksia.

”Meillä onneksi on selkeät ohjeet, miten tämän tyyppisissä asioissa toimitaan ja vahva oma intressi selvittää asia perin pohjin. Nyt toivomme, että selvitykselle annetaan työrauha, jonka jälkeen tehdään tarvittavat toimenpiteet.”

Tikkanen kertoi STT:lle sähköpostitse lauantaina, että hänen esittämänsä kommentit yliopiston opetusta kritisoineista opiskelijoista olivat ”ironisia”.

STT:n mukaan Tikkanen kertoi, ettei tiedä muodin oppiaineen tapauksesta mitään ja kuvaili olevansa ”riviprofessorina pelkkä akateeminen työläinen”.

”Nämä kommentit olivat yleisiä havaintoja liittymättä suoraan tähän keissiin, josta minulla ei ole tietoja”, Tikkanen kirjoitti STT:lle.

Long Playn mukaan aiemmin viikolla myös Aallon opettaja Aamu Salo otti asiaan kantaa sosiaalisessa mediassa. Salo julkaisi Instagramissa tekstin, jossa hän syytti Laitista kritisoineita opiskelijoita ”emotionaalisten työkalujen puutteesta” ja puhui ”koston tavoittelusta”. Lisäksi hän kehotti opiskelijoita ”kasvamaan aikuisiksi”.

Salo kommentoi STT:lle päivitystään kertoen, ettei tarkoittanut syyttää ketään, vaan sanoi oman mielipiteensä.

Salo on ollut aiemmin opiskelija Aallossa, mutta toimii nykyisin siellä neulonnan tuntiopettajana.

Yliopistossa on valmisteltu epäasiallisuuksista syytetyn Laitisen nimittämistä suunnittelun käytänteiden professoriksi. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen kertoi HS:lle tiistaina, että nimittämisprosessi päätettiin pysäyttää, kunnes Long Playn jutussa esitetyt väitteet on tutkittu.

Lue lisää: Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä, lehtorin nimittämisprosessi keskeytettiin
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää