Aate kulkee kangaskassissa

Kangaskassi on 2010-luvun it-bag. Ekologista kassia käyttämällä näytetään keskisormea Louis Vuitton -käsilaukuille ja korostetaan kestävää kehitystä.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kansalaistorilla vastaan kävelee nuori toisensa perään kangaskassi olalla. Hope Carleniuksen kassiin on painettu punainen sydän ja You Are Loved by Me -teksti.

”Rakastan ihmisiä ja tykkään jakaa heille hyvää mieltä. Minusta on ihanaa, että ihmiset kassin nähdessään ajattelevat, että hei, minustakin joku tykkää.”


Carleniuksen kassi on lahja ”tärkeältä ystävältä”. Ystävä on mukana ja kertoo ostaneensa kassin tanskalaisen Flying Tiger Copenhagen -ketjun liikkeestä.

”Flying Tigerin kangaskassien tekstit ovat positiivisia ja hauskoja. Mielestäni rakkaus on ihan paras aihe, sitä on kiva kannattaa”, Carlenius summaa.

Myönteisen elämänasenteen levittäminen näyttää olevan kangaskassien käyttäjien suosiossa. Positiivisuuden asialla on myös Sanni Koskinen, joka kulkee Spread happiness -kassi olalla Oodi-kirjaston edessä.

”Tämä on vuoden takaisilta I love me -messuilta. Siellä jaettiin näitä.”

Marimekon logokassilta ei voi keskustassa välttyä.


”Sain tämän äidiltä, kun olimme menossa Roomaan. Halusin näyttää olevani suomalainen kantamalla suomalaista kassia”, pinkillä logolla varustetun Marimekko -kassin omistaja Sini Wallenius kertoo.

Marimekon kangaskassi kuuluu kauppatieteiden opiskelijan vakiovarusteisiin. Uusi oli saatava, kun mustalla logolla varustettu vanha kassi hajosi.

”Marimekko merkitsee minulle tasa-arvoista ja kestävää suomalaista suunnittelua. Tärkeää on myös se, että Marimekon tuotteet ovat sukupuolettomia. Tuollaisesta asenteesta voi olla ylpeä myös ulkomailla.”

Marimekon logokassi on haluttu tuote netin kirpputoreilla. Ennen viime joulua kaupan hittikassista maksettiin Facebook-kirppiksillä ”reilua hintaa”, 20 euroa.

”Oho, en tiennyt, että näitä keräillään”, Wallenius hämmästelee.

Yliopistoilla ja kouluilla on omat logokassinsa, joita käyttämällä näytetään, mihin ryhmään kuulutaan. Seuraavaksi katukuvaan ilmestyy Sibelius-Akatemian kangaskassi.

”Opiskelijat saavat tällaiset fukseina, mutta tykkään tästä niin paljon, että käytän sitä nyt toista vuotta”, klarinetin soittoa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Julia Rima kertoo.


Kassin sisään kurkistaminen paljastaa sen valmistajaksi saksalaisen Joytexin.

”Ilmaiset kangaskassit eivät varmasti ole huippukestävää kangasta, mutta ei tämä ole vielä revennyt.”

Rima kertoo omistavansa useita on erilaisia kangaskasseja. Suosikki paljastaa omistajan asenteen.

”Siinä on valaan kuva ja teksti: Always fight the storm, myrskyä päin. Minulla on myös kassi, jossa lukee koomikko Demetri Martinin sitaatti: The earth without art is just eh.”

Rima pysähtyy miettimään tekstien englanninkielisyyttä.

”Ostaisin itse mieluummin suomen- kuin englanninkielisen kassin, mutta sellainen on aikamoinen harvinaisuus. ”


Etunimillään esittäytyvät Ines, Josefina, Jules ja Aino kulkevat Helsingin rautatieasemalla kangaskassit olalla.

”Musta kangaskassi ilman tekstiä on käytännöllinen: se käy erivärisiin asuihin, ja siihen mahtuu kaikki tarvittava”, tyylityypiksi tunnustautuva Aino kertoo.

Hän suosii myös skeittibrändi Bonkersin kassia.

Kaverilla on Dieselin kangaskassi, jossa on vaatebrändin uuden malliston nimi. Not cool anymore kiteyttää muodin olemassaolon yhteen lauseeseen: ei enää haluttava.

”Sain kassin kaupan päälle ostaessani Dieselin farkut ja otin sen saman tien käyttöön.”

Neljän naisen porukkaan mahtuu tietenkin yksi Marimekon kassi. Ines kertoo varastaneensa sen poikaystävältä.


Yliopistonkadulla törmäämme Claes Berghiin, jonka kassi viestii hänen toimivan ylioppilaskunnan hallituksessa.

”Kassissa on opiskelijahaalari ja kyllä, päällä on ylioppilaskunnan paita.”

Italialainen arkkitehti Lorenzo Servi parkkeeraa pyöränsä Porthanian eteen. Hänen tavaransa kulkevat Amsterdamin modernin ja nykytaiteen Stedelijk-museon ekopuuvillasta tehdyssä kangaskassissa. Servi muistelee käyttäneensä kangaskasseja jo kymmenen vuotta.

”Isoäiti käytti kangaskassia. Itse aloin käyttää kangaskassia opiskellessani yliopistossa. En halunnut käyttää reppua, ja kangaskassi tuntui hyvältä opiskelutarvikkeiden kantamiseen. Kangaskassit alkoivat yleistyä nopeasti, ja niitä pystyi ostamaan esimerkiksi museoista.”


Servi on huomannut kangaskassien laadun huonontuneen.

”Mainoskassien kangas on usein niin ohutta, että se hajoaa melko nopeasti kassia pestessä. Ehkä eettisyys ei enää ole kassin syvin merkitys vaan mainostaminen”, Servi sanoo.

Töölöntorilla tanssija ja koreografi Jorma Uotisen kassi kertoo, että asenne ratkaisee aina.

Taiteilijaprofessori Uotinen ei ole aikaisemmin käyttänyt kangaskassia, mutta tilanne muuttui, kun Positiivarit ja Suomen nuorkauppakamareiden raati valitsivat hänet vuoden 2019 positiivisimmaksi suomalaiseksi.

”Minä en iskulauseista perusta, mutta tähän ihastuin heti, koska lause on tosi. Asenne ratkaisee aina. Olipa asenne minkä suuntainen tahansa, se vie johonkin ratkaisuun”, Uotinen katselee tyytyväisenä uutta punaista kangaskassiaan.


Taiteilijan kaappiin on kerääntynyt pino yrityksiltä ja paikkakunnilta lahjaksi saatuja kankaisia mainoskasseja, mutta ne eivät ole kelvanneet Uotisen matkaan. Nyt kauppakassi on löytynyt. Sen valttina on väri ja suomenkielinen teksti.

”Kieli kuuluu hyvään muotoiluun. Kiinnitin radiota kuunnellessani huomiota siihen, miten Helsinki Design Weekistä puhuttiin. Luulin pitkään, että tapahtuma on Viikissä, niin paljon viikon vääntäminen englanniksi sekoitti. Miksi ei voida puhua Helsinki Designviikosta”, Uotinen kysyy.

Jos Uotinen saisi itse suunnitella kangaskassin, sen teksti olisi suomeksi. Se voisi olla irlantilaisen näytelmäkirjailija-aktivisti Bernard Shaw’n sitaatti.

”Maailmaa ei voi muuttaa, sen tietää jokainen järkevä ihminen. Mutta sitten on niitä, jotka eivät tiedä, ja muuttavat maailman. Lause löytyi Pekka Haaviston haastattelusta Hesarista, ja minä pidän siitä.”

Harvinaisessa kangaskassissa kiteytyy muodin olemus

Aalto-yliopiston muodin tutkimuksen professori Annamari Vänskä muistelee nuoruutensa lempikassia.

“Se oli Mic Macin muovikassi, jossa oli Herbie Kastemaan suunnittelemat Mic Mac -aakkoset. Toinen lempikassini oli Dekadenzin muovikassi. Sen saaminen oli kova juttu.”

Ajat ovat muuttuneet Vänskän 1980-luvun nuoruudesta, sillä 2000-luvulla trendikkäin kassi on tehty kankaasta.

”Kangaskassilla viestitään luksuskäsilaukkujen vastustamista ja kestävän kehityksen suosimista.”

Kangaskassitrendin juuret ovat New Yorkissa. Vänskä kertoo, miten paikallinen Slow and Steady Wins the Race -laukkuyritys alkoi 2000-luvun alussa valmistaa ironisia kangaskasseja.

”Vuoden mittaisen taideprojektin aikana omistaja teki Balenciagan laukusta pienen erän kankaisia versioita. Kun kangaskassi päätyi Sinkkuelämää -televisiosarjaan, siitä tuli iso hitti.”

Kangaskassitrendiä vauhditti myös The New Yorker -lehden tilaajille lähetetty logokassi, jonka lontoolainen muotitoimittaja India Doyle nimesi it bagiksi käyttäen termiä, jolla on viitattu suosittuihin luksuskäsilaukkuihin. Valeuutisten voittokulkua ja perinteisen lehtitalon luotettavuutta hehkuttava kangaskassi valikoitui intellektuellien suosikiksi.

”Jos kangaskassi ei ole kaikkien saatavilla, sen käyttäminen symboloi eksklusiivisuutta. Voi sanoa, että suomalainen it -kassi on Marimekon kangaskassi. Sitä jaettiin ensin Marimekon ystäville, ja nykyään sen saa, kun ostokset ylittävät tietyn summan.

Muodin hierarkkinen arvojärjestys näkyy kangaskassien arvostuksessa. Katuvaateyritys Makia Clothingin Helsinki Harbour -kangaskassin käyttäjä viestii valinnallaan eri asioita kuin suuren kauppaketjun kassin käyttäjä.

”Brändeille oman logon kanssa kävelevä ihminen on kätevä ilmainen mainos.”

Katukuva alkaa täyttää mainoksilla, kun jokainen opinahjo, järjestö, kaupunki ja yritys on painattanut oman kangaskassinsa. Kun pikamuotiketju H&M julistaa, että Great Fashion should never Go to Waste, eli ”suurenmoinen muoti ei saa muuttua jätteeksi”, ollaan viherpesun ytimessä.

”Markkinoinnin käyttämällä termillä luodaan mielikuvaa kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta, mutta todellisuus ei vastaa mielikuvaa. Ekologisuudella mainostaminen alkaa kääntyä itseään vastaan, kun kangaskasseja valmistetaan valtavia määriä. Kun trendi menee ohi, mihin kaikki kassit laitetaan”, Vänskä kysyy.

Kaikkein ekologisin kangaskassi on sellainen, jota käytetään niin kauan, kunnes se hajoaa.

Hyvä, paha muovi -kirjan (Minerva, 2019) toinen tekijä, ympäristötekniikan lisensiaatti Liisa Lehtinen on sanonut, että parhaita ovat kierrätysmuovista tehdyt kestokassit. Puuvillasta valmistetun kassin hiilijalanjälki on tutkimusten mukaan raskas, koska puuvillan tuotanto ohentaa otsonikerrosta ja puuvillatuotteita valmistetaan arveluttavissa olosuhteissa.

Lehtisen mukaan puuvillakassia pitäisi käyttää 7 100 kertaa, jotta päästöt olisivat samat kuin yhden muovikassin. Luomupuuvillasta tehtyä kassia täytyy käyttää 20 000 kertaa, jotta sen ympäristövaikutukset olisivat samat kuin yhden muovikassin.

Oikaisu 22.9. kello 14.09: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Claes Berghillä olisi ollut mukanaan Helsingin yliopiston kassi. Kassi on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan. Lisäksi jutussa kirjoitettiin, että hänellä olisi ollut kassissaan ylioppilaskunnan haalari ja yllään yliopiston paita. Hänellä oli kassissaan opiskelijahaalari ja päällä ylioppilaskunnan paita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  9. 9

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  10. 10

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää