Kaupunki

Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

Ennalta estävän toiminnon johtaja Jari Taponen vahvistaa tilanteen Vuosaaressa rauhoittuneen kesän loputtua.

Nuorisojoukon kerrottiin häiriköineen ja uhkailleen ihmisiä Vuosaaressa kesällä.

Helsingin ylikomisarion ja ennalta estävän toiminnan johtajan Jari Taposen mielestä Vuosaaren nuoret ja heidän käyttäytymisensä eivät poikkea muista kaupungin alueiden nuorista. Ylikomisario kertoo silti kiinnittäneensä huomiota muutamaan erityiseen asiaan kesän tapahtumissa.

Taposen mukaan monista poliisille raportoiduista tilanteista, joissa aikuiset kertoivat joutuneensa uhkailun kohteeksi, paljastui taustalta muutakin.

”Myöhemmin kävi ilmi, että monissa tapauksissa aikuiset olivat huudelleet nuorille ensin rasistisia kommentteja. Tilanteissa oli siis haettukin konfliktia”, Taponen kertoo HS:lle.

”Myös alueen Facebook-ryhmän keskustelu lähti käsistä ja siellä alettiin lietsomaan asiaa”, Taponen sanoo.

Taposen mukaan kävi myös ilmi, ettei moni keskusteluun osallistuneista ihmisistä asu kyseisellä alueella eikä heillä ollut siis oikeasti paikallistuntemusta.

Vuosaaren nuorisotyöntekijät kertoivat elokuun puolessa välissä rauhan palanneen Vuosaareen koulujen alun ja nuorisotalojen avautumisen jälkeen.

Myös Taponen vahvistaa tilanteen alueella rauhoittuneen.

”Siihen kyllä panostettiinkin. Teimme yhteistyötä nuorisotoimen ja useamman jalkautuvan järjestön, lastensuojelun ja koulun kanssa sekä puhuimme useaan kertaan nuorten ja vanhempien kanssa”, Taponen kertoo.

Helsingin Sanomat kertoi heinäkuun lopulla, kuinka kymmenet lapset ja nuoret käyttäytyivät levottomasti ja osin aggressiivisesti aiheuttaen häiriötä Aurinkolahdessa ja kauppakeskus Columbuksessa Vuosaaressa.

Lue lisää: Kymmenet lapset ja nuoret häiriköivät ja uhkailivat Vuosaaressa: Hätäkeskus ruuhkautui, poliisi kohdistaa alueelle lisäresursseja


Facebookin avoimessa Vuosaari-ryhmässä käytiin tapauksesta vilkas keskustelu. Keskustelijat ja myös HS:n puhelimitse tavoittamat silminnäkijät kertoivat aggressiivisesta käyttäytymisestä, uhkailusta, ventovieraiden parvekkeille kiipeilystä, ostoskärryjen työntelystä ajotiellä ja pullojen rikkomisesta ajotielle.

Poliisi toivoi kesällä tarkkoja kuvauksia henkilöiden tuntomerkeistä ja tapahtumapaikoista, jotta se pystyisi mahdollisimman hyvin kohdentamaan toimintaa oikeisiin henkilöihin sekä hankkimaan lisäselvitystä.

Ylikomisario kertoo, että tapahtumista juteltiin paljon kyseisten nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa.

”Nuoret ymmärsivät, mistä on kyse ja että he käyttäytyivät huonosti.”

HS kävi kysymässä kesällä Aurinkolahden asukkailta ja kauppakeskus Columbuksen asiakkailta, olivatko he huomanneet viime aikoina erityistä häiriökäyttäytymistä tai levottomuutta.

Lue lisää: Vuosaaressa nuoria pidetään tavanomaisen levottomina, mutta yksi asia hämmentää: ”Porukoissa on mukana todella pienen näköisiä lapsia”

Muun muassa Harri Lehén kommentoi ajattelevansa kyseessä olevan nuorten levottomuutta, joka alkaa rauhoittua koulujen alkaessa. Lehén ihmetteli kuitenkin, että nuorisoporukoissa on mukana todella pienen näköisiä lapsia.

Silminnäkijöiden arvioiden mukaan häiriköintiin osallistui hyvin nuoria lapsia. Joukon kuvattiin vaihtelevan iältään kymmenvuotiaista parikymppisiin.


Toiminnanjohtaja Kaisa Kivelä Vuosaaren nuorisotyön yksiköstä kertoi, että tilanne Aurinkolahdessa rauhoitettiin kesän häiriköinnin jälkeen tiivistämällä yhteistyötä ja jalkautuvaa nuorisotyötä.

Pääkaupunkiseudulla lapsia ja nuoria lähestyy kentällä muun muassa Nuorisotyö raiteilla -hanke. Hankkeessa on mukana lukuisia toimijoita, kuten Aseman Lapset -järjestö, joukkoliikenneyhtiöitä, Laurea-ammattikorkeakoulu ja poliisin ennaltaehkäisevä yksikkö.

Kivelä kertoi, että kaupungin nuorisopalvelut järjestävät ylimääräistä toimintaa muun muassa hiihtolomien ja pääsiäisen aikaan, jotta lapsilla ja nuorilla olisi varmasti aikuista seuraa myös loma-aikoina. Nyt Helsingin nuorisopalveluissa mietitään työn organisointia uudelleen myös kesäisin.

Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Mikko Salasuo muistutti HS:lle kesällä, että vähintään 1950-luvulta lähtien ’levoton nuoriso’ on ollut ”viheliäinen, jokavuotinen ongelma”.

”Jos ajatellaan, kuinka vakavia aiempien vuosikymmenten levottomuudet ovat olleet, niin tämä on aika pientä siihen verrattuna”, Salasuo sanoi.

Salasuon mielestä levotonta nuorisoa koskevassa puheessa näyttää toistuvan usein sama kaava.

”Jossain ilmenee nuorten häiriökäyttäytymistä, se päätyy mediaan ja siitä huolestutaan yleisemmin. Viranomaiset alkavat kiinnittää erityistä huomiota alueen nuoriin ja tilanne rauhoittuu”, kertoi Salasuo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  5. 5

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  6. 6

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  9. 9

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  10. 10

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää