Kaupunki

Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

Mäyrät ovat yleisiä esikaupunkialueiden metsiköissä, mutta varsinkin valoisaan aikaan ihminen harvoin näkee niitä. Koiria ei kannata päästää tonkimaan mäyrän luoliin, sillä se puolustaa lujasti pesäänsä.

Kerrostalon ulko-oven tuntumassa mönkivä mäyrä ihastutti Helsingin Länsi-Herttoniemessä tällä viikolla.

Mäyrä on ahman jälkeen suurin Suomessa elävä näätäeläin, jonka paras tuntomerkki on valkeassa päässä kuonosta silmien ja korvien kautta niskaan ulottuvat mustat juovat.

Bettina Prykäri oli koiransa kanssa alkuillasta kuuden seitsemän aikoihin kotitalonsa nurkalla koiransa kanssa, kun kiinnitti huomiota outoon, melko kovaääniseen rapinaan.

Mäyrä liikkui muutaman metrin päässä ulko-ovesta kerrostalon pihan viereisessä metsikössä pyykkitelineen takana.”Sillä on sellainen iso kolo tai pesä siellä, siinä se istui ja näytti mutustelevan jotakin”, Prykäri kertoo vielä valoisaan aikaan tapahtuneesta kohtaamisesta eläimen kanssa.

”Ihmettelin, miten voi kuulua noin kova ääni.”

Mäyrä on petoeläin, joka liikkuu tavallisesti hämärään aikaan ja öisin. Mäyrä on ahkera käytävien ja luolien kaivaja ja sen tekemiä onkaloita myös supikoirat ja ketut käyttävät hyväkseen.

Lajia tavataan Suomen riistakeskuksen mukaan yleisenä Oulun korkeudelle saakka. Mäyrää metsästetään sen erikoisen nahan vuoksi.

Prykäri teki mäyrähavainnon samoilla kulmilla Länsi-Herttoniemessä myös pari viikkoa sitten.

”Kaksi mäyrää käveli tien yli tässä ihan lähistöllä yöllä. Kai niitä on enemmänkin, mutta ihan tässä vieressä en ole aiemmin nähnyt. Luulin niitä ensin supikoiriksi, mutta kyllä ne oli ihan selkeästi mäyriä”, Prykäri kertoi tunnistuksen onnistuneen pään raidoituksesta.

Keskiviikkona Prykäri ehti tallentaa kotitalonsa lähellä liikkuneen mäyrän puuhia kännykällä videolle.

”Muutaman minuutin niitä seurailin. Kun menin vähän lähemmäs, se katsoi minua ja meni koloonsa piiloon ja ajattelin, että jätän sen rauhaan. Lähdin sitten kotiin, etten häiritse enempää”, Prykäri kertoo.

Erikoistutkija Kaarina Kauhala Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että mäyriä esiintyy asuinalueiden lähellä metsiköissä, mutta ihmiset näkevät niitä harvoin, koska mäyrät liikkuvat pääasiassa yöaikaan.

”On hyvä tuuri, että sen on sattunut illalla näkemään”, sanoo Kauhala havainnosta.

Kauhalan mukaan Herttoniemi on vanhastaan tuttua mäyrien aluetta.

”Siellä on metsäaluetta ja vanhoja mäyränpesiä, mutta useimmiten mäyrät liikkuvat tosi myöhäänkin yöllä ja ihmiset näkevät niitä hirveän vähän.”

Erikoistutkija kertoo, että joskus mäyrähavaintoja tulee silti kaupunkien keskustoistakin. Hän muistaa esimerkiksi tapauksen Turusta, jossa mäyrä liikkui ihan ydinkeskustassa ja käväisi muun muassa Stockmannin rappusilla.

Kauhalan mukaan Helsingin mäyräkantaa on vaikea arvioida.

Mikä on Helsingin mäyräkanta?

”Tietääkseni sitä ei ole kukaan kartoittanut. Mäyrästä on hirveän vaikea tehdä mitään kanta-arviota, kun se ei yleensä jätä lumijälkiä, koska se nukkuu talvet ja on todella yöaktiivinen”, Kauhala sanoo.

Jos mäyrien pesiä on lähellä asuinrakennuksia, voiko tästä olla jotain haittaa vai sujuuko yhteiselo ihmisen kanssa ihan hyvin?

”Ihan kiva, että mäyriä on kaupunkialueellakin, ei niistä sen suurempaa haittaa ole. Maaseudulla ne tulevat joskus talojen alle ja sitten tietysti jos ne kovasti siellä kaivavat, voi jotain haittaa olla, mutta jos se pesä on jossain metsikössä, niin eihän siitä mitään haittaa ole”, Kauhala toteaa.

Koiranomistajia hän kuitenkin muistuttaa siitä, että koiria ei kannata päästä tonkimaan mäyränpesiin.

”Mäyränpesän lähellä – kuten muutenkin – on hyvä pitää koirat kiinni. Jos koira menee mäyrän luolaan, sen voi käydä huonosti, sillä mäyrä puolustautuu aika aggressiivisesti. Mäyrä on aika kova vastus koiralle ja voi repiä pahasti, mutta ei siitä muuten ole mitään vaaraa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  3. 3

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää