Kaupunki

Näin Sdp:n ratkaiseva kanta keskustatunneliin syntyi: ”Se oli ratkaisu menneisyydestä”

”Pormestari Jan Vapaavuorelle voisin sanoa, että nelikaistainen moottoritie maan alla on ratkaisu menneisyydestä”, Pilvi Torsti kommentoi.

Helsingin sosiaalidemokraatit kaatoivat käytännössä kaupungin keskustatunnelisuunnitelman keskiviikkoiltana. Tieto kielteisestä kannasta kohahdutti valtuutettuja, jotka olivat koolla Helsingin kaupungintalon istuntosalissa.

Päätös ei kuitenkaan ollut itsestään selvä vaan syntyi vilkkaan keskustelun ja äänestyksen jälkeen.

Ryhmäkokoukseen osallistui myös piirihallituksen jäseniä, jotka poistuivat ennen äänestystä. Asia koettiin niin tärkeäksi, että sitä haluttiin setviä isolla porukalla.

Lopulta kaksi valtuutettua äänesti jatkoselvittelyn puolesta ja kolme äänesti tyhjää. Selkeä enemmistö 12-henkisestä ryhmästä halusi pysäyttää valmistelun jo nyt.

Keskustatunneli meni nurin, koska enemmistö kammoksui 1,4 miljardin euron kustannuksia, ja koki idean vanhentuneeksi. Ryhmä haluaa, että satamaliikennettä sujuvoitetaan pikaisesti muilla keinoilla, ja kävelykeskustaa kehitetään irrallaan tunnelihankkeesta.

Ryhmän kielteisen kannan valtuuston puhujapöntöstä paljastanut Ilkka Taipale (sd) sanoo, että hän oli yksi niistä kolmesta, jotka äänestivät tyhjää. Taipaleelle olisi kelvannut jatkosuunnittelu siinä tapauksessa, että samalla olisi selvitetty myös Rengasmetroa, Pisararataa ja maksutonta joukkoliikennettä.


Muutkin tyhjää äänestäneet olisivat Taipaleen mukaan halunneet kytkeä tunnelivalmistelua muiden hankkeiden selvityksiin.

”Kyllä tunnelin suuri hinta oli syy ryhmän kielteiseen kantaan. Toinen syy oli, että hanke olisi valmistunut vasta 10–15 vuoden kuluttua, kun muutoksia tarvittaisiin nyt”, Taipale sanoo.

Taipale oli vuonna 1969 päättämässä metron rakentamisesta Helsinkiin, mutta metroliikenne alkoi vasta vuonna 1988. Aiempien kokemusten perusteella hän arvioi, että tunnelin jatkosuunnitteluvaltuutus olisi sitonut käsiä siten, ettei mitään muita isoja uudistuksia olisi voitu edes valmistella.

Taipaleen mukaan ryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (sd) äänesti torppaamista vastaan. Heinäluoma väistää vastaamasta suoraan kysymykseen.


”Kävimme ryhmän kesken perusteellisen keskustelun asiasta ja sen pohjalta teimme ryhmän yhteisen päätöksen hylätä tunnelisuunnitelma”, Heinäluoma vastaa tekstiviestillä.

Sekä Heinäluoma että varavaltuutettu Jape Lovén (sd) edustavat puoluetta kaupunkiympäristö­lautakunnassa. HS:n tietojen mukaan Lovén oli toinen torppaamista vastaan äänestänyt.

Tunnelin jatkosuunnittelun hyväksyminen ei vielä kerro, mitä mieltä kaksikko olisi tunnelin rakentamisesta.

Valtuustoryhmän toinen varapuheenjohtaja Pilvi Torsti (sd) teki jo keskiviikkoisen kokouksen jälkeen päivityksen avoimeen Facebook-profiiliinsa. Helsingin Sataman hallituksessakin istunut Torsti sanoo, että Jätkäsaaren ja Hernesaaren liikenteen ongelmiin on joka tapauksessa haettava ratkaisu.

”Me elämme nyt ilmastoviikkoa ja olemme kaikki sitoutuneet kestävän kehityksen strategiaan. Pormestari Jan Vapaavuorelle voisin sanoa, että nelikaistainen moottoritie maan alla on ratkaisu menneisyydestä”, Torsti sanoo.

Torstin mielestä yksityisautoilun lisääminen on täysin vastoin ilmaston kannalta keskeistä systeemistä muutosta, jossa liikenteen rooli on keskeinen. Liikenteen rakenteet ovat muuttuneet jo viime vuosina paljon.

Pentti Arajärvi (sd) tiivistää monien tuntoja luonnehtimalla alustavaa kustannusarviota valtavan suureksi summaksi.


”Se on ajatuksena myös vanhentunut, kun nyt valmistaudutaan 2030-luvun liikenteeseen. Voi kysyä, mitä vaihtoehtoja voisi olla? Rengasmetro voisi tukea Töölön urheiluareenoiden käyttöä, Meilahden sairaaloiden työntekijöiden liikkumista ja liikkumista Pasilan suuntaan”, Arajärvi listaa.

Ryhmän varapuheenjohtaja Ville Jalovaara (sd) sanoo, että ajankohta hankkeen tyrmäämiseksi oli juuri oikea, koska jatkosuunnittelu olisi tullut selvästi kalliimmaksi kuin alustavien selvitysten kulut.

Jalovaaran mukaan kalliin hankkeen kaikki kortit olivat jo pöydällä, eivätkä lisäselvitykset toisi olennaista uutta tietoa päätöksenteon tueksi.

”Olisi ollut meiltä epäreilua antaa lupa jatkaa suunnittelua, kun ryhmällä selvästi oli jo kielteinen kanta. Edellisellä kierroksella sosiaalidemokraatit tyrmäsivät hankkeen aivan loppuvaiheessa. En halunnut tämän näytelmän toistuvan”, Jalovaara sanoo.

Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) on äitiyslomaltaan jo tehnyt selväksi oman kielteisen kantansa tunnelihankkeeseen. Hän allekirjoittaa kaikki valtuustoryhmän perustelut.

”Ihmettelen hankkeen puoltajilta tullutta viestiä, että Helsingin keskusta näivettyy. Miten absurdi väite? Perustelut ontuvat pahasti”, Razmyar sanoo.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari pitää ravintoloiden, kahviloiden, kulttuuritarjonnan ja tapahtumien rikkautta keskustan elinvoimaisuuden perustana. Yksityisautoilun lisäämistä ei siihen tarvita.

”Käsi sydämellä, kuka voi juuri tällä viikolla, kun maailman nuoret vetoavat ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun puolesta olla vaatimassa miljardin euron lisäystä autoiluun”, Razmyar kysyy.

Myös Abdirahim Husu Hussein (sd) sanoo, että hänen kielteiseen kantaansa vaikuttivat iso hintalappu sekä Helsingin sitoutuminen ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

”Tämä hanke ei palvele sitä.”

Hussein sanoo, että liikenteessä, etenkin joukkoliikenteessä, on paljon korjattavaa. Valtuustoryhmässä on kannatusta maksuttomalle joukkoliikenteelle, mutta keskiviikkoillan tiedotteessa puhutaan edullisista joukkoliikenteen lipuista.

Pitkän linjan poliitikko ja kaupunkisuunnittelu­lautakunnan entinen puheenjohtaja, varavaltuutettu Maija Anttila (sd) ihmettelee, miksi koko asia tuotiin päätöksentekoon jo tässä vaiheessa. Rahoitusmallia ja maanalaisten tilojen hyödyntämisestä selvitykset olivat Anttilan mielestä riittämättömiä.

”Keskustelu ryhmässä oli eilen illalla todella hyvä. Jos on selkeä enemmistö kielteiselle kannalle, on syytä lopettaa suunnittelu.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  2. 2

   Häpeän kielitaitoani ja toistaiseksi olen onnistunut välttämään yliopistolla kurssit, jotka pidetään englanniksi

  3. 3

   Ruotsissa räjähtelee viikoittain, Suomessa ammattirikolliset vaihtoivat pommit kyniin 20 vuotta sitten – Viranomaiset valittavat rikollisten kanteluista, vaikka ne suojaavat heitä väkivallalta

  4. 4

   Vuonna 1879 valmistunut Aleksanterin teatteri rapistui remontti­kuntoon, mutta korjaajaa ei löydy

  5. 5

   HS-analyysi: Lakko juuri joulu­sesongin alla avaa Postin kilpailijoille mahdollisuuden vallata markkinoita

  6. 6

   Talous kasvaa mutta päästöt pienenevät – Kalifornia tyrmää Trumpin ilmasto­politiikan ja menestyy omilla opeillaan

   Tilaajille
  7. 7

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  8. 8

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  9. 9

   Äidin sota-ajan kirje sysäsi Antti Matilaisen tutkimusretkelle: Historiallisen Helsingin ytimestä löytyi unohdettu pakopaikka

  10. 10

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  3. 3

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  4. 4

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  5. 5

   Yöllä aitaan leikattu reikä kuumentaa Postin lakkoa: Merimiesunionin puheenjohtaja uhkailee jo kauppamerenkulun pysäyttämisellä

  6. 6

   Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

   Tilaajille
  7. 7

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  8. 8

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  9. 9

   Mitkä Helsingin seudun kauppakeskuksista menestyvät, mitkä kuihtuvat? Asiantuntijat kertovat

   Tilaajille
  10. 10

   Tuntuvatko lento­kentän hinnat rahastukselta? Jopa Reissumies kulkee läpivalaisun kautta, kertoo Finavia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää