Kaupunki

Pormestari Jan Vapaavuori julkaisi katkeran kirjeen tyrmätystä keskustatunnelista: ”Pyydän kaikilta kaupunkilaisilta nöyrimmin anteeksi”

Vapaavuori on pettynyt ajamansa hankkeen torppaamiseen aikaisessa vaiheessa.

Keskustatunnelia Helsinkiin ajanut pormestari Jan Vapaavuori (kok) julkaisi pitkän avoimen kirjeen verkkosivuillaan. Katkeransävyinen kirje käsittelee keskustatunneli­hanketta, joka vaikuttaa kaatuvan, koska Sdp:n valtuustoryhmä ilmoitti keskiviikkona asettuvansa sitä vastaan.

Kirje on otsikoitu Avoin kirje helsinkiläisille ydinkeskustamme kehityksestä ja vähän kaupungin johtamisestakin ja se sisältää kahdeksan väliotsikoitua tekstiosuutta.

Kirjeen aluksi Vapaavuori kertoo olevansa pettynyt ”kolmanneksi suurimman ryhmän” eli Sdp:n ratkaisuun vastustaa tunnelia.

”Olen tästä äärimmäisen pettynyt. Politiikkaan kuuluvat voitot ja tappiot ja demokratiassa enemmistön mielipidettä pitää aina kunnioittaa, vaikka sitä pitäisi kuinka hölmönä ja lyhytnäköisenä”, hän kirjoittaa.

Vapaavuori jatkaa kirjettään viittaamalla siihen, että kaikki tunnelia koskevat selvitykset eivät olleet vielä valmiina, kun päätöksiä tehtiin.

”Tapa, jolla nykyiseen tilanteeseen ajauduttiin, masentaa mieltä kuitenkin vielä enemmän. Koen kovista yrityksistä huolimatta epäonnistuneeni pyrkimyksessäni luoda kaupunkiin sellaista modernia kulttuuria, jossa kaupungin menestykseen olennaisesti vaikuttavat asiat ratkaistaisiin huolellisesti tutkittuun tietoon perustuen, tähän tukeutuvan aidon kansalaiskeskustelun pohjalta, eri näkökohtien kiihkottomaan punnintaan nojaten, sekä toisia poliittisia ryhmiä kunnioittavalla, ennakoitavalla ja vastuullisella tavalla.”

Vapaavuori arvostelee myös sitä, miten asiaa on käsitelty julkisuudessa.

”Julkisuudessa on hyvin epä-älyllisesti viestitetty, että koko keskustelussa kyse on autoilun ja toisaalta joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen suosijoiden välisestä vastakkainasettelusta.”

Vapaavuoren mukaan hän ei onnistunut osoittamaan sitä, että molemmat ”ääripäät” ovat väärässä.

”Kyse ei ole joko-tai, vaan sekä-että.”

Vapaavuori ei ole tyytyväinen siihen perusteeseen, että keskustatunneli lisää päästöjä. Hän kertoo, että selvitysten mukaan päästöt olisivat lisääntyneet vain 0,1 prosenttia.

Pormestari on sitä mieltä, että tunneli olisi jopa voinut vähentää päästöjä. Hän kertoo olevansa sitoutunut päästöjen vähentämiseen.

”Kun työpaikat siirtyvät muualle, ne siirtyvät liikenteellisesti huonompiin paikkoihin, jolloin pienempi osa matkaa töihin joukkoliikenteellä ja päästöt lisääntyvät. Oma keskustelunsa on myös, kuinka paljon päästöjä lisää autojen jatkuva ydinkeskustan ruuhkassa seisominen sujuvamman liikenteen sijaan.”

Myöskään kustannusargumenttia pormestari ei osta.

”Tunnelin on väitetty maksavan 1,4 miljardia euroa. Tämä älyllisesti laiskojen ’tunneli on liian kallis’ -kommentaattoreiden näkemys vaatii myös muutaman huomion.”

Vapaavuoren huomiot ovat seuraavat: hinnan selvittäminen oli vielä kesken, tunnelin rakentamatta jättäminenkin maksaa, satamatoimintojen siirto Vuosaareen maksaa ja keskustan vetovoiman väitetty heikkeneminen maksaa myös.

Vapaavuoren mielestä asian käsittelyä pitäisi vielä jatkaa.

”Hankkeen torppaaminen nyt estää myös aidon kansalaiskeskustelun aiheesta.”

Vapaavuori ei kuitenkaan jää neuvottomaksi. Hän esittelee jatkosuunnitelmiaan kirjeessä.

Jos kaupunkiympäristölautakunta 8. lokakuuta kokouksessaan kaataa tunnelihankkeen, kaupunki keskeyttää koko projektin valmistelun välittömästi.

Pormestari aikoo selvittää yhä laajemmin liikenteen ”muutostrendejä”, käynnistää selvityksen Helsingin Sataman keskustatoimintojen tai niiden osien siirtämisestä Vuosaareen tai jonnekin muualle ja tutkia sitä, miten Helsingin keskustan ”veto- ja pitovoimaa” edistetään.

Kirjeen lopussa Vapaavuori maalailee suuria linjoja esimerkiksi kaupungin johtamisesta.

”Maailma ei muutu paremmaksi, eikä kaupunki paremmaksi itsestään. Muutosta pitää johtaa. Tässä pitää olla johdonmukainen. Haaveilemalla mikään ei muutu. Sekoilemalla ehkä muuttuu, mutta huonolla tavalla.”

Lopuksi hän esittää niin sanotun anteeksipyynnön, joka on suora kuitti hankkeen vastustajille.

”Pyydän kaikilta kaupunkilaisilta nöyrimmin anteeksi, ettei heille edes tarjottu mahdollisuutta arvioida asiaa huolellisen valmistelun luoman riittävän tiedon pohjalta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää