Kaupunki

Sdp:n Razmyar torjuu väitteet keskusta­tunnelin kaataneesta päätöksestä ja teilaa pormestari Vapaa­vuoren anteeksi­pyynnön helsinkiläisille

Pormestari Jan Vapaavuori ja perhevapaalla oleva apulaispormestari Nasima Razmyar ovat eri mieltä siitä, tehtiinkö keskustatunnelista päätöksiä riittävin tiedoin.

Perhevapaalla oleva apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) torjuu pormestari Jan Vapaavuoren (kok) kovasanaisen arvostelun.

Vapaavuori arvosteli avoimessa kirjeessään prosessia, jossa päätettiin keskustatunnelin kohtalosta.

Tunnelihanke käytännössä kaatui keskiviikkona, kun Sdp:n valtuustoryhmä päätti kokouksessaan vastustaa hanketta. Vapaavuoren kokoomus jäi ainoana suurista puolueista kannattamaan hanketta.

Lue lisää: Vapaavuori julkaisi katkeran kirjeen tyrmätystä keskustatunnelista & Sdp:ltä tyrmäyksen saanut keskustatunneli on kaatumassa

Vapaavuori on sitä mieltä, että tunnelista päätettiin vajavaisin tiedoin ennen kuin laajat selvitykset ehtivät valmistua. Vapaavuoren mukaan suuresta hankkeesta ei käyty tämän vuoksi minkäänlaista kansalaiskeskustelua.

”Koen kovista yrityksistä huolimatta epäonnistuneeni pyrkimyksessäni luoda kaupunkiin sellaista modernia kulttuuria, jossa kaupungin menestykseen olennaisesti vaikuttavat asiat ratkaistaisiin huolellisesti tutkittuun tietoon perustuen, tähän tukeutuvan aidon kansalaiskeskustelun pohjalta, eri näkökohtien kiihkottomaan punnintaan nojaten, sekä toisia poliittisia ryhmiä kunnioittavalla, ennakoitavalla ja vastuullisella tavalla”, Vapaavuori kirjoitti avoimessa kirjeessään.

Pormestari esitti kirjeessään myös anteeksipyynnön, joka on tulkittavissa suoraksi kuitiksi hankkeen vastustajille.

”Pyydän kaikilta kaupunkilaisilta nöyrimmin anteeksi, ettei heille edes tarjottu mahdollisuutta arvioida asiaa huolellisen valmistelun luoman riittävän tiedon pohjalta.”


Vapaavuoren mukaan ryhmien välinen kunnioitus, päätösten ennakoitavuus ja vastuullisuus olivat kateissa keskiviikkona, kun Sdp:n kielteinen kanta tuli julki kesken valtuuston kokouksen. Kanta paljastui Ilkka Taipaleen (sd) puheenvuoron jälkeen, kun Taipale vihjasi Sdp:n päätyneen ryhmäkokouksessaan tunnelia vastaan.

”Kun oltiin vasta siinä vaiheessa, että päätettiin hankkeen suunnittelun suuntaviivoista eikä itse hankkeesta, niin yksi merkittävä ryhmä kesken kaiken pitää kokouksen ja muodostaa kantansa keskustelematta ja informoimatta muita. Tämän vieminen julkisuuteen käytännössä ratkaisi asian”, Vapaavuori sanoo puhelimitse.

Sdp:n perhevapaalla olevan apulaispormestari Nasima Razmyarin mukaan Sdp teki päätöksensä täysin riittävin tiedoin. Hänen mukaansa Vapaavuori vähättelee kirjeessään tunnelin kustannuksia ilmoittamalla sen kustannuksille suuren haarukan, 490 miljoonaa–1,14 miljardia.

”Yleensä kokoomus on tiukka budjetin suhteen, mutta nyt yhtäkkiä ollaan ’miljoona sinne tänne’”, Razmyar kommentoi puhelimitse.

Vapaavuoren mukaan lopulliset kustannukset olisivat tarkentuneet, jos selvityksiä olisi jatkettu. Kustannushaarukka oli riippuvainen siitä, kuinka laajana tunneli toteutettaisiin.

”Rakentamatta jättäminen aiheuttaa merkittäviä muita investointipaineita. Sataman siirtäminen Vuosaareen maksaisi satoja miljoonia.”

Razmyar ei ole myöskään tyytyväinen siihen, millaiseen sävyyn pormestari kirjoittaa kustannuksia arvostelleista kommentaattoreista. Vapaavuori luonnehti tunnelia liian kalliiksi kommentoineita ”älyllisesti laiskoiksi”.

”Ei tässä laiskuudesta ole kyse. Tässä olisi ollut asian pitkittämisestä kyse. Minusta hän voisi arvostaa sitä rehellisyyttä, ettei kannattanut jatkaa asian selvittämistä, kun sillä ei ollut jatkomahdollisuuksia meidän ryhmämme näkökulmasta. Turhaa poliittista näytelmää ei kannattanut jatkaa”, Razmyar sanoo.

Lisäksi Razmyar moittii Vapaavuoren anteeksipyyntöä, jossa tämä pyytää anteeksi kaikilta kaupunkilaisilta.

”Täytyy muistaa, että tämä on demokraattinen päätös, jonka ovat tehneet vaaleilla valitut valtuutetut. Tätä pitäisi kunnioittaa.”


Vapaavuori toteaa kirjeessään, että demokratiaan kuuluvat voitot sekä tappiot ja että demokratiassa enemmistön mielipidettä pitää aina kunnioittaa, vaikka sitä pitäisi kuinka ”hölmönä ja lyhytnäköisenä”.

”Enemmistö oli muodollinen, mutta se ei täyttänyt demokratian laatuvaatimuksia, koska selvitys oli kesken”, Vapaavuori sanoo.

Razmyar pitää ryhmänsä päätöstä suoraselkäisenä.

”En tiedä, onko Vapaavuori sitä mieltä, että jos päätös ei ole hänen näkemyksensä mukainen, niin sitten se on väärä ja epädemokraattinen”, Razmyar sanoo.

Sdp:n mielestä pääkaupunkiseudun tulee tukea toimillaan entistä voimakkaammin joukkoliikenteen käyttöä liikkumismuotona. Siksi ryhmä päätyi vastustamaan tunnelia, joka olisi kaupunkiympäristön toimialan tekemän selvityksen mukaan lisännyt yksityisautoilua joukkoliikenteen kustannuksella.

Vapaavuoren mukaan asia ei ole näin yksioikoinen. Hän ei pidä siitä, että asia asetetaan ”ääripäiden” välille. Vapaavuori korostaa, että hän sitoutuu vahvasti ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

”Sekä kannattajien että vastustajien puolella ajateltiin mustavalkoisesti. On tahoja, jotka eivät suostu edes ajattelemaan sellaisia vaihtoehtoja, jotka sujuvoittaisivat autoliikennettä. Ja on varmasti myös sellaisia tahoja, joiden mielestä autoliikenteen edistäminen on niin suuri itseisarvo, ettei millään muulla ole merkitystä.”

Vapaavuori kertoi kirjeessään, että jos kaupunkiympäristölautakunta 8. lokakuuta kokouksessaan kaataa tunnelihankkeen, kaupunki keskeyttää koko projektin valmistelun välittömästi.

Pormestari aikoo tässä tilanteessa selvittää yhä laajemmin liikenteen ”muutostrendejä”, käynnistää selvityksen Helsingin Sataman keskustatoimintojen tai niiden osien siirtämisestä Vuosaareen tai jonnekin muualle ja tutkia sitä, miten Helsingin keskustan ”veto- ja pitovoimaa” edistetään.

Lue lisää: Tällainen keskustatunneli olisi & Kommentti: Keskustatunneli kuoli, mutta kiistely jatkuu

Aikajana: Keskustatunnelin pitkä historia

1987

Helsingin keskustan alittavasta tunnelista on esitetty erilaisia ideoita jo vuosikymmenten ajan. Joulukuussa 1987 Helsingin Sanomat kertoo kaupunkisuunnitteluviraston uudesta ehdotuksesta: Pohjoisesta Mannerheimintietä tuleva autoilija voi kääntyä eduskuntatalon jälkeen länteen uudelle Kampin bulevardille. Sen alla kulkee toinen katu tunnelissa. Se alkaa Mechelininkadulta ja tulee maan päälle vasta Kaisaniemenkadulla.

1990

HS kertoo kaupungin etenevistä tunneli- ja kävelykeskustasuunnitelmista toukokuussa 1990. Kaupunkisuunnittelulautakunta on saanut eteensä esityksen, jossa laajaa kävelykeskustaa rajaavat Kaivokatu, Fabianinkatu, Pohjoisesplanadi ja Mannerheimintie.

Kampin ja Töölönlahden osayleiskaavasuunnitelmien yhteydessä kaupunkisuunnittelulautakunta päätti viime joulukuussa, että keskustan alittavasta liikennetunnelista suunnitellaan 2+2-kaistainen. Sen itäpää päätettiin ulottaa Sörnäisten rantatielle asti.

1993

HS kertoo, että apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen herättelee tyrmäyksen saanutta keskustatunnelia henkiin. Korpisen kerrotaan tunnustelevan pankkien halukkuutta osallistua tunnelin rakentamisen kustannuksiin – ne kun omistavat suuren osan keskustan kiinteistöistä. Puhutaan Helsingin autottomasta keskustasta.

Helsinki ei näinä vaikeina aikoina pysty yksin maksamaan tunnelia. Vaikka pankit saataisiin mukaan, ei sekään riittäisi. Niinpä kustannuksia katettaisiin Korpisen lempimaksulla, tietullilla.

2008

Helsingin suurpuolueet kokoomus ja Sdp ovat päässeet sopuun keskustatunnelista, ja tunnelille on alettu laatia asemakaavaa. Sitten Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Kai Kalima pudottaa valtuuston budjettikeskustelussa pommin: Sdp vetäytyy hankkeesta.

Kunnallisvaalit ovat tulossa ja vihreät uhkaavat Sdp:n asemaa. Kokoomuksessa Sdp:n yllätysvetäytymistä pidetään vaalitaktikointina, jolla yritetään kosiskella ympäristönsuojeluhenkisiä äänestäjiä.

”On käsittämätöntä, että asia tuodaan tällä tavalla esiin”, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava puuskahtaa.

Kaavan valmistelu lopetetaan, koska sen läpimeno ei enää ole poliittisesti mahdollista.

2017

Helsingin pormestariksi pian valittava Jan Vapaavuori (kok) kertoo haluavansa Helsingin keskustaan suuria muutoksia. Vapaavuori haluaa selvittää niin keskustatunnelin rakentamista kuin kävelykeskustan laajentamistakin.

2019

Vaikuttaa siltä, ettei keskustatunneli saa demokraattista enemmistöä taakseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää