Kaupunki

Vihreiden Anni Sinnemäki toivoo, että Helsinki pääsee keskustatunnelista pikaisesti yli

Pormestari Jan Vapaavuori kummastelee Sinnemäen kommentteja Twitterissä: ”Tarvitsemme hyvää hallintoa”.

Kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) toivoo, että yhteistyö Helsingin johdossa jatkuu mahdollisimman pian totuttuun hyvään tapaan, kun keskustatunnelista päästään yli.

”Yhteistyö hyödyttää kaupunkilaisia enemmän kuin se, että ajaudumme kiista-asemiin”, Sinnemäki sanoo.

Viime viikkoina Helsingin poliittisessa keskustelussa on ollut ilmassa jonkin verran tulikiven katkua, kun Sdp paljasti olevansa keskustatunnelin yleissuunnitelman laatimista vastaan ja pormestari Jan Vapaavuori (kok) julkaisi aiheesta kovasanaisen avoimen kirjeen. Kokoomus jäi suurista puolueista yksin kannattamaan keskustatunnelia.

Lue lisää: Pormestari Jan Vapaavuori julkaisi katkeran kirjeen tyrmätystä keskustatunnelista

Kirjeessään Vapaavuori linjasi, että suurhankkeesta päätettiin liian aikaisin vajavaisin tiedoin. Sdp:n perhevapaalla oleva apulaispormestari Nasima Razmyar oli asiasta täysin vastakkaista mieltä ja ihmetteli pormestarin kirjeen sävyä.

Lue lisää: Sdp:n Razmyar torjuu väitteet keskustatunnelin kaataneesta päätöksestä ja teilaa pormestari Vapaavuoren anteeksipyynnön helsinkiläisilleVihreät ja Sinnemäki ovat olleet keskustatunnelihanketta vastaan. Sinnemäki huokaisee syvään, kun häneltä kysytään, tehtiinkö päätöksiä tunnelin kohtalosta liian aikaisessa vaiheessa ilman kunnon selvitystä.

”Tunneliahan oli nyt suunniteltu kaksi vuotta. Eikä kyseessä ollut suinkaan ensimmäinen kerta”, Sinnemäki sanoo.

Sinnemäen mukaan lautakunnan käsittelyssä oleva selvitys sisältää tällä hetkellä kaiken olennaisen tiedon. Sinnemäki kertoo, että selvitys sisältää tiedon mittaluokista, potentiaalisten hyötyjen suuruusluokan ja kustannushaarukan, joka ei hänen mukaansa sisältänyt vielä kaikkia kustannuksia.

Pormestari Vapaavuori kommentoi Sinnemäen sanomisia myöhemmin sunnuntai-illalla. Hän ei hyväksi Sinnemäen kantaa.

”On muiden ihmisten kunnioituksen puutetta ja laadukkaan demokratiaprosessin halveksumista, jos ottaa itselleen oikeuden päättää koska strategiassa mainittua selvitystä on tehty riittävästi. Tarvitsemme hyvää hallintoa. Siis hyvää hallintoa!” Vapaavuori kirjoitti.
Vapaavuori esitti perjantaina kirjeessään anteeksipyynnön kaupunkilaisille, koska hänen mukaansa tiedot olivat vajaat.

”Pyydän kaikilta kaupunkilaisilta nöyrimmin anteeksi, ettei heille edes tarjottu mahdollisuutta arvioida asiaa huolellisen valmistelun luoman riittävän tiedon pohjalta.”

Vapaavuoren mukaan hankkeen kustannusarviotkin olivat vasta alkutekijöisssään. Vapaavuori kertoi, että lopulliset kustannukset olisivat tarkentuneet, jos selvityksiä olisi jatkettu. Kustannushaarukka oli riippuvainen siitä, kuinka laajana tunneli toteutettaisiin.

”Rakentamatta jättäminenkin aiheuttaa merkittäviä muita investointipaineita. Sataman siirtäminen Vuosaareen maksaisi satoja miljoonia.”

Sinnemäen mukaan Helsingissä on nyt käsillä tärkeät hetket tulevaisuuden suunnittelun osalta, kun keskustatunnelista päästään eteenpäin. Sinnemäki haluaisi, että päätöksiä tehtäisiin enemmän strategisesti ja vähemmän hankekeskeisesti.

”Tässä ei kannata kiiruhtaa yksittäisiin ratkaisuihin vaan nyt täytyy antaa monipuoliselle suunnittelulle ja ideoinnille tilaa.”

Sinnemäki on tyytyväinen siihen, että keskustatunneli käänsi keskustelua niihin tekijöihin, jotka luovat vetovoimaista keskustaa. Sinnemäki kertoo, että selvitysten mukaan keskustatunneli ei olisi tuonut lisää pysähtyjiä keskustaan. Hänen mukaansa kävelykeskustaa voi kehittää ilman tunneliakin.

Sinnemäki sanoo, että Helsinki on nyt haastavassa ja mielenkiintoisessa tilanteessa, koska niin moni keskustaan liittyvä asia on parhaillaan murroksessa. Nettikaupan haastamien vähittäiskauppojen rooli on heikentynyt ja esimerkiksi ravintoloiden sekä kahviloiden rooli kasvanut. Siksi hän painottaa laaja-alaista arviointia.

”Kävelykeskustaa pitää kehittää askel askeleelta. Se ei ole mikään yksittäinen jättiprojekti.”

Sitä Sinnemäki ei allekirjoita, että keskusta olisi jo näivettymässä. Esimerkiksi liiketilojen vuokrataso kertoo hänen mukaansa siitä, että keskusta on edelleen haluttua aluetta. Kantakaupungin asukasmäärä on myös kasvanut.


Liikennesumppuja Sinnemäki ratkoisi ennen kaikkea joukkoliikennettä kehittämällä. Hän muistuttaa, että vaikka pääkaupunkiseudun asukasmäärä on kasvanut, kantakaupungin läpiajo on hiljalleen vähentynyt.

”Meidän kannattaa analysoida sitä, mitkä olisivat vielä uusia mahdollisuuksia, jotka helpottaisivat itä–länsi-suuntaista joukkoliikennettä.”

Yksityisautoilijoille Sinnemäki sanoo, että joukkoliikenteen kehittäminen on heidänkin etunsa.

”Joukkoliikenteen käyttäjäthän ovat autoilijoiden parhaita ystäviä. Mitä suurempi joukko suurempi joukko kulkee tilatehokkaalla joukkoliikenteellä, sitä paremmat olosuhteet jää autoilijoille.”

Helsingin satamien siirtämistä Vuosaareen Sinnemäki ei yksioikoisesti kannata. Hän sanoo, että hinnoittelulla on jo pystytty ohjaamaan satamaliikennettä haluttuun suuntaan. Vapaavuoren kirjeen mukaan hän aikoo käynnistää selvityksen Helsingin Sataman keskustatoimintojen tai niiden osien siirtämisestä Vuosaareen tai mikäli se ei ole mahdollista, jonnekin muualle.

Matkustajasatamien sijaintia keskustassa Sinnemäki ei näe suurena ongelmana, mutta Jätkäsaaren satama kaipaa hänen mukaansa ratkaisuja ”siedettävässä ajassa”.

Sinnemäki haluaisi etsiä mahdollisuuksia, jolla suurin osa raskaasta liikenteestä siirtyisi sinne ”missä sen kuuluukin olla” eli Vuosaareen.

”En itse lähtisi heti siitä, että kaikki toiminnot siirtyisivät Vuosaareen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää