Kaupunki

Vihreiden Anni Sinnemäki toivoo, että Helsinki pääsee keskustatunnelista pikaisesti yli

Pormestari Jan Vapaavuori kummastelee Sinnemäen kommentteja Twitterissä: ”Tarvitsemme hyvää hallintoa”.

Kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) toivoo, että yhteistyö Helsingin johdossa jatkuu mahdollisimman pian totuttuun hyvään tapaan, kun keskustatunnelista päästään yli.

”Yhteistyö hyödyttää kaupunkilaisia enemmän kuin se, että ajaudumme kiista-asemiin”, Sinnemäki sanoo.

Viime viikkoina Helsingin poliittisessa keskustelussa on ollut ilmassa jonkin verran tulikiven katkua, kun Sdp paljasti olevansa keskustatunnelin yleissuunnitelman laatimista vastaan ja pormestari Jan Vapaavuori (kok) julkaisi aiheesta kovasanaisen avoimen kirjeen. Kokoomus jäi suurista puolueista yksin kannattamaan keskustatunnelia.

Lue lisää: Pormestari Jan Vapaavuori julkaisi katkeran kirjeen tyrmätystä keskustatunnelista

Kirjeessään Vapaavuori linjasi, että suurhankkeesta päätettiin liian aikaisin vajavaisin tiedoin. Sdp:n perhevapaalla oleva apulaispormestari Nasima Razmyar oli asiasta täysin vastakkaista mieltä ja ihmetteli pormestarin kirjeen sävyä.

Lue lisää: Sdp:n Razmyar torjuu väitteet keskustatunnelin kaataneesta päätöksestä ja teilaa pormestari Vapaavuoren anteeksipyynnön helsinkiläisilleVihreät ja Sinnemäki ovat olleet keskustatunnelihanketta vastaan. Sinnemäki huokaisee syvään, kun häneltä kysytään, tehtiinkö päätöksiä tunnelin kohtalosta liian aikaisessa vaiheessa ilman kunnon selvitystä.

”Tunneliahan oli nyt suunniteltu kaksi vuotta. Eikä kyseessä ollut suinkaan ensimmäinen kerta”, Sinnemäki sanoo.

Sinnemäen mukaan lautakunnan käsittelyssä oleva selvitys sisältää tällä hetkellä kaiken olennaisen tiedon. Sinnemäki kertoo, että selvitys sisältää tiedon mittaluokista, potentiaalisten hyötyjen suuruusluokan ja kustannushaarukan, joka ei hänen mukaansa sisältänyt vielä kaikkia kustannuksia.

Pormestari Vapaavuori kommentoi Sinnemäen sanomisia myöhemmin sunnuntai-illalla. Hän ei hyväksi Sinnemäen kantaa.

”On muiden ihmisten kunnioituksen puutetta ja laadukkaan demokratiaprosessin halveksumista, jos ottaa itselleen oikeuden päättää koska strategiassa mainittua selvitystä on tehty riittävästi. Tarvitsemme hyvää hallintoa. Siis hyvää hallintoa!” Vapaavuori kirjoitti.
Vapaavuori esitti perjantaina kirjeessään anteeksipyynnön kaupunkilaisille, koska hänen mukaansa tiedot olivat vajaat.

”Pyydän kaikilta kaupunkilaisilta nöyrimmin anteeksi, ettei heille edes tarjottu mahdollisuutta arvioida asiaa huolellisen valmistelun luoman riittävän tiedon pohjalta.”

Vapaavuoren mukaan hankkeen kustannusarviotkin olivat vasta alkutekijöisssään. Vapaavuori kertoi, että lopulliset kustannukset olisivat tarkentuneet, jos selvityksiä olisi jatkettu. Kustannushaarukka oli riippuvainen siitä, kuinka laajana tunneli toteutettaisiin.

”Rakentamatta jättäminenkin aiheuttaa merkittäviä muita investointipaineita. Sataman siirtäminen Vuosaareen maksaisi satoja miljoonia.”

Sinnemäen mukaan Helsingissä on nyt käsillä tärkeät hetket tulevaisuuden suunnittelun osalta, kun keskustatunnelista päästään eteenpäin. Sinnemäki haluaisi, että päätöksiä tehtäisiin enemmän strategisesti ja vähemmän hankekeskeisesti.

”Tässä ei kannata kiiruhtaa yksittäisiin ratkaisuihin vaan nyt täytyy antaa monipuoliselle suunnittelulle ja ideoinnille tilaa.”

Sinnemäki on tyytyväinen siihen, että keskustatunneli käänsi keskustelua niihin tekijöihin, jotka luovat vetovoimaista keskustaa. Sinnemäki kertoo, että selvitysten mukaan keskustatunneli ei olisi tuonut lisää pysähtyjiä keskustaan. Hänen mukaansa kävelykeskustaa voi kehittää ilman tunneliakin.

Sinnemäki sanoo, että Helsinki on nyt haastavassa ja mielenkiintoisessa tilanteessa, koska niin moni keskustaan liittyvä asia on parhaillaan murroksessa. Nettikaupan haastamien vähittäiskauppojen rooli on heikentynyt ja esimerkiksi ravintoloiden sekä kahviloiden rooli kasvanut. Siksi hän painottaa laaja-alaista arviointia.

”Kävelykeskustaa pitää kehittää askel askeleelta. Se ei ole mikään yksittäinen jättiprojekti.”

Sitä Sinnemäki ei allekirjoita, että keskusta olisi jo näivettymässä. Esimerkiksi liiketilojen vuokrataso kertoo hänen mukaansa siitä, että keskusta on edelleen haluttua aluetta. Kantakaupungin asukasmäärä on myös kasvanut.


Liikennesumppuja Sinnemäki ratkoisi ennen kaikkea joukkoliikennettä kehittämällä. Hän muistuttaa, että vaikka pääkaupunkiseudun asukasmäärä on kasvanut, kantakaupungin läpiajo on hiljalleen vähentynyt.

”Meidän kannattaa analysoida sitä, mitkä olisivat vielä uusia mahdollisuuksia, jotka helpottaisivat itä–länsi-suuntaista joukkoliikennettä.”

Yksityisautoilijoille Sinnemäki sanoo, että joukkoliikenteen kehittäminen on heidänkin etunsa.

”Joukkoliikenteen käyttäjäthän ovat autoilijoiden parhaita ystäviä. Mitä suurempi joukko suurempi joukko kulkee tilatehokkaalla joukkoliikenteellä, sitä paremmat olosuhteet jää autoilijoille.”

Helsingin satamien siirtämistä Vuosaareen Sinnemäki ei yksioikoisesti kannata. Hän sanoo, että hinnoittelulla on jo pystytty ohjaamaan satamaliikennettä haluttuun suuntaan. Vapaavuoren kirjeen mukaan hän aikoo käynnistää selvityksen Helsingin Sataman keskustatoimintojen tai niiden osien siirtämisestä Vuosaareen tai mikäli se ei ole mahdollista, jonnekin muualle.

Matkustajasatamien sijaintia keskustassa Sinnemäki ei näe suurena ongelmana, mutta Jätkäsaaren satama kaipaa hänen mukaansa ratkaisuja ”siedettävässä ajassa”.

Sinnemäki haluaisi etsiä mahdollisuuksia, jolla suurin osa raskaasta liikenteestä siirtyisi sinne ”missä sen kuuluukin olla” eli Vuosaareen.

”En itse lähtisi heti siitä, että kaikki toiminnot siirtyisivät Vuosaareen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  5. 5

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  6. 6

   Yllätystulos EM-karsinnoissa antoi avaimet Huuhkajille: Voitto Kreikasta nostaa lähes varmasti lohkoarvonnan kolmoskoriin

  7. 7

   Moni kärsii yskästä viikosta ja kuukaudesta toiseen – Milloin on syytä hakeutua hoitoon ja miten yskää voi helpottaa?

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  10. 10

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Mielenosoittajien ja poliisin yhteenotto jatkuu Hongkongissa yhä, opiskelijat ovat sytyttäneet barrikadeja palamaan ja poliisi kertoo ampuneensa kovilla

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää