Kaupunki

Espoossa löydettiin toimiva apu nuorten masennukseen: nopeasti apua omassa koulussa

Varhaisen puuttumisen menetelmää käytettiin nuorten lievien ja keskivaikeiden masennusoireiden hoitoon.

Espoolaisten nuorten masennusoireet vähenivät, kun he saivat lyhytaikaista keskusteluapua koulussa.

Espoon yläkouluissa on lukukaudesta 2016–2017 alkaen kokeiltu masennusoireisille nuorille keskusteluapua nimenomaan koulussa.

Noin 60 espoolaisten yläkoulujen kuraattoria, psykologia ja terveydenhoitajaa sai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus), Helsingin yliopiston, kaupungin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteishankkeessa ipc-koulutusta eli opetteli antamaan nuorille niin sanottua interpersoonallista ohjantaa. Kouluttajina olivat Husin nuorisopsykiatrian työntekijät yhteistyössä Lontoon Anna Freud Centerin kouluttajan kanssa.

Tätä varhaisen puuttumisen menetelmää käytettiin nuorten lievien ja keskivaikeiden masennusoireiden hoitoon. Siihen kuuluu tavallisesti kaksitoista tapaamista, mutta kouluissa kokeiltiin lyhennettyä kuuden tapaamiskerran keskusteluapua.

Kokeiluun liittyi myös tutkimus, jossa selvisi, että kuuden kerran keskusteluavulla nuorten masennusoireet lievenivät merkittävästi.

Yksi ipc-koulutukseen osallistuneista ja sitä nuorten kanssa käyttäneistä on Mainingin koulun terveydenhoitaja Anna Merenheimo.

”Koulutuksessa saimme hyviä työkaluja tapaamisiin nuorten kanssa ja mittarit, joilla seurata mielialaa ja vointia.”

Merenheimo on käyttänyt menetelmää sellaisten nuorten kanssa, joilla on ollut masennusoireita, unihäiriöitä, koulunkäyntivaikeuksia, syömiseen liittyviä pulmia, yksinäisyyttä ja eristäytymistä. Masentunut nuori toivoo pahimmillaan kuolemaa.

”Ei se kuulu nuoren elämään, ettei oikein mistään saa otetta ja että on jatkuvasti alakuloinen”, Merenheimo sanoo.

”Mitä merkitystä silloin on käydä läpi, paljonko saa kalsiumia, jos nuori on aivan maassa ja rikki?”

Osalle nuorista on riittänyt kuuden kerran keskusteluapu. Joillekin tiiviit käynnit ovat tärkeitä kannatteluvaiheessa, kun nuori on ollut erikoissairaanhoidon jonossa odottamassa järeämpää hoitoa.

Paras palkinto nuorten kanssa pidetyistä ipc-käynneistä on Merenheimon mukaan se, että nuori alkaa voida paremmin.

”Kun hänen toimintakykynsä alkaa vahvistua, ilme kirkastuu, poissaolot koulusta vähenevät tai ihmissuhteet kohentuvat”, Merenheimo luettelee esimerkkejä. Lisäksi hän lukee liikuttuneena erään oppilaan viime keväänä hoidon jälkeen hänelle kirjoittamaa kiitoskirjettä.

Kokeilu onnistui siis hyvin.

”Se jäi meillä yhdeksi menetelmäksi kouluille”, kertoo Espoon opiskeluhuollon vastuualuepäällikkö Merja von Schantz.

Hän toivoisi, että työskentelytapa laajenisi ja tulisi myös toisen asteen koulutuksessa olevien opiskelijoiden saataville, koska sielläkin ”tarve on suuri”.

”Kun nuoren ongelmat, haasteet ja pulmat eivät ole vielä kasvaneet isoiksi, lyhyellä kuuden kerran interventiolla pystymme heitä auttamaan. Näyttäisi siltä, että suurin osa on saanut tukea, ja silloinhan se on heidän opintopolkunsa ja ylipäätään heidän elämänsä etu.”

Ammattikielellä puhutaan varhaisesta interventiosta. Kun nuoren mielialaan päästään vaikuttamaan varhain, ongelmat eivät ehdi paisua. Kun nuoren olo paranee, erikoissairaanhoitoa ei välttämättä tarvita. Ja kääntäen: jollei aluksi lievästi oirehtiva nuori saa apua riittävän varhain, lopulta hänkin saattaa olla erikoissairaanhoidon tarpeessa.


Mielenterveyden häiriöistä kärsii noin 20 prosenttia nuorista. Tämä tarkoittaa 30 oppilaan luokassa noin kuutta nuorta.

Useimmiten mielenterveyden häiriö on lievä eli haittaa toimintakykyä vain vähän. Osa mielenterveyden häiriöistä aiheuttaa kuitenkin nuorille paljon kärsimystä. Mielenterveyden häiriöillä on hoitamattomana taipumus uusiutua ja hankaloitua, joten niihin kannattaisi puuttua varhain.

Erikoissairaanhoitoon lähetetään mielenterveyden häiriöiden takia koko ajan enemmän nuoria. Helsingissä lähetteet Husin nuorisopsykiatriaan ovat vuosina 2009–2018 lisääntyneet 42 prosenttia, Espoossa peräti 84 prosenttia. Vantaalla kasvu on ollut 29 prosenttia.

Erikoissairaanhoitoon lähettäminen johtuu osittain siitä, että mielenterveyden häiriöt tunnistetaan ja niistä puhutaan enemmän kuin aiemmin.

Osasyy on kuitenkin se, että nuorille pitäisi olla enemmän juuri heille suunnattua mielenterveyden perushoitoa ja nimenomaan lähellä heidän arkeaan. Monissa nuorten lievissä mielenterveysongelmissa erikoissairaanhoito ei ole oikea lääke vaan nuori ja hänen perheensä hyötyisivät pikemminkin koulussa annettavasta koordinoidusta ammattiavusta.

Lievissä tapauksissa Hus palauttaa nuorisopsykiatriaan lähetetyn nuoren kaupungille. Tänä vuonna Hus on palauttanut Helsingille 26 prosenttia nuorista, jotka joku kaupungin puolelta on lähettänyt nuorisopsykiatriaan. Espoossa ja Vantaalla perustasolle on palautettu toimintaohjein noin 40 prosenttia nuorista.

Husin nuorisopsykiatrian linjajohtajan Klaus Rannan mukaan koulu olisi usein oikea paikka tavoittaa ja auttaa mielenterveyshäiriöistä nuorta.

Toki vaikeissa tapauksissa nuorisopsykiatrinen erikoissairaanhoito on välttämätöntä, mutta osa nuorista voisi välttää erikoissairaanhoidon ruuhkautumisesta aiheutuvan hoitoviiveen, jos hoitoa olisi saatavilla ajoissa.

Rannan mielestä yksi keino parantaa tilannetta olisi, että opiskeluhuollon työntekijät hoitaisivat yhteistyössä nuorten tavallisimpia psykiatrisia häiriöitä.

Hänen mukaansa opiskeluhuollon lääkärien, terveydenhoitajien, kuraattorien ja psykologien koulutusta pitää lisätä, jotta he osaavat paremmin tunnistaa ja varsinkin hoitaa nuorten mielenterveyden häiriöitä.

”Hanke Espoon kanssa osoitti, että me osuimme johonkin valtavan suureen tarpeeseen. Olemme sen jälkeen saaneet pyyntöjä monista, monista kouluista ja aivan kaikkialta Suomesta, että tulkaa ja tehkää sama täälläkin”, Ranta sanoo.

”Se kertoo siitä, että koulujen työntekijät kokevat tarvitsevansa näitä työkaluja, ja kun jokin osoittautuu toimivaksi, he ovat tosi kiitollisia.”

Koska kokeilu osoitti, että kouluissa kyetään hoitamaan nuorten depressiota, menetelmän käyttöönottoa kannattaisi Rannan mielestä laajentaa kaikkialle Suomeen. Hän toivoo rahoitusta menetelmän käyttöönoton levittämiseen.

”Meillä on rakenteilla malli, miten kaikkia nuorten lyhytterapioita voitaisiin vastaavasti jalkauttaa, mutta koska resurssimme on ohjattu vaikeiden mielenterveyden häiriöiden hoitoon, emme pysty tähän ilman lisäresurssia.”

Kansallista mallia valmistellaan yliopistosairaaloiden ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön yhteistyössä.

Rannan mukaan toimiva ratkaisu olisi sellainen, että yliopistosairaaloiden yhteyteen perustettaisiin työryhmä, joka järjestäisi ipc-koulutukset ja organisoisi työnohjauksen metodin.

Husin ja Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) yhteyteen on Rannan mukaan esitetty perustettavaksi neljän maakunnan resursoima, Etelä-Suomen alueella toimiva työryhmä, joka voisi kouluttaa lähipalveluiden ihmisiä hoitamaan nuorten tavallisimpia mielenterveyden häiriöitä, kuten masennusta ja ahdistuneisuushäiriötä.

”Rahoitusta on otettavissa siitä, että tällä hetkellä me hukkaamme Suomessa miljoonakaupalla rahaa mielenterveysprojekteihin, joissa interventioiden vaikuttavuutta, jatkuvuutta tai metodista ohjausta ei ole varmistettu eikä järjestetty. Nämä menetelmät kuolevat, eikä terveyshyötyä koskaan saada.”

Ranta muistuttaa myös siitä, että hankkeessa yläkouluikäisiltä kysyttiin, mistä he saisivat mieluiten mielenterveyspalveluja. Koulusta, vastasi yli 60 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Kaiken se kestää: Suomen jalkapallomaajoukkueen ja kannattajien liittoa on vuosien varrella koeteltu hirveältä näyttävissä hetkissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää