Kaupunki

Helsinki haluaa vähentää maidon juontia, mutta sen seurauksia ei täysin tiedetä

Viime vuonna suosituimpien maitolaatujen yhteenlaskettu kulutus laski Suomessa ensimmäistä kertaa alle sataan litraan henkeä kohti.

Helsinki on rajoittamassa maitotuotteiden tarjoilua kaupungin ruokapalvelussa. Valtuusto päätti keskiviikkona vähentää lihan ja maidon tarjoamista, ja hanakimmat poliitikot puuhaavat jopa maidon tarjoilun lopettamista kokonaan.

Käytännössä päätös voisi vähentäisi maitotarjoilua esimerkiksi Helsingin kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa.

Mutta mitä vaikutuksia sillä olisi ympäristölle, ihmisten terveydelle tai kaupungin taloudelle? Kysyimme asiantuntijoilta.

1. Vaikutukset ilmastoon ja luontoon

Maidon kulutuksen vähentämistä perustellaan ensisijaisesti ilmastolla. Mutta jos tavallinen maito korvattaisiin kauraversiolla, miten se vaikuttaisi helsinkiläisten hiilijalanjälkeen?

”Tähän ei ole suoraa vastausta”, sanoo ruoan ympäristö- ja ravitsemusvaikutuksiin perehtynyt erikoistutkija Merja Saarinen Luonnonvarakeskuksesta (Luke). Asiaa ei ole tutkittu riittävästi, että kysymykseen voisi vastata.

Ruoan osuus keskimääräisen sekasyöjän ilmastovaikutuksesta on noin 20 prosenttia, ja siitä maitotuotteet muodostavat noin 20 prosenttia.

”Yhden maitolitran ilmastovaikutus ei ole kovin iso”, Saarinen sanoo.

Saarinen selvitti erilaisten ruokavalioiden ilmastovaikutuksia tänä vuonna päättyneessä, valtioneuvoston rahoittamassa Ruokaminimi-hankkeessa. Vegaaninen ruokavalio oli ilmastoystävällisin, ellei peltojen hiilivaraston muutokseen liittyviä epävarmuuksia otettu huomioon.

Nämä tekijät huomioon ottaen vegaanisen ruokavalion ja maitoa sekä vähän lihaa sisältävän ruokavalion ilmastovaikutukset ovat jo aika lähellä toisiaan.

Siinä missä peruskuluttajan sekaruokavalion ilmastovaikutuksesta maitotuotteiden osuus on noin 20 prosenttia, vegaanisen ruokavalion hiilijalanjäljestä maitotuotteita korvaavat kaurapohjaiset tuotteet muodostavat 10–20 prosenttia.

Ruokaminissä tutkitun vegaaniruokavalion ilmastovaikutuksesta viljatuotteet edustivat noin kolmannesta.

”Siitä jopa puolet tuli ravintoaineilla rikastetuista kaurapohjaisista, maitoa korvaavista tuotteista”, Saarinen sanoo.

Selvitys ei kuitenkaan vastaa suoraan siihen, mikä vaikutus sillä olisi, jos tavallinen sekasyöjä vaihtaisi maitonsa kauraversioon. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

2. Vaikutukset terveyteen

Maito on hyvä ravinnonlähde etenkin lapsille ja vanhuksille – siis juuri heille, joiden hyvinvointi eniten riippuu kaupungin ruokapalveluista. Siitä saa erityisesti kalsiumia, proteiinia ja b-vitamiineja.

”Maitoa ei ole helppoa korvata yksittäisillä tuotteilla, ei ainakaan millään nestemäisillä”, sanoo ravitsemusfysiologian yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.

”Lapset kasvavat ja tarvitsevat enemmän ravintoaineita energiaa kohden. Vanhuksilla ravintoaineiden imeytyminen ja hyväksikäyttö heikkenee”, yliopistonlehtori Pajari sanoo.

Kaurajuomiin lisätään ravintoaineita, mutta ne eivät silti tavoita maitoa ainakaan proteiinikoostumukseltaan. Siksi terveen aikuisen pitäisi asiantuntijoiden mukaan miettiä ravitsemustaan tarkkaan, jos jättää maidon tyystin eikä käytä muitakaan eläinperäisiä tuotteita.

”Jos syö ihan kaikkea eikä jätä mitään pois, ei tarvitse kauheasti ajatella. Silloin pätee muutama helppo juttu: kiinnitä huomiota rasvan laatuun ja riittävään kuidun saantiin.”

Ruokavaliota jollain tavoin rajoitettaessa menetetyt ravintoaineet on haettava jostain muualta.

Mitä enemmän syömisiään rajoittaa, sitä enemmän Pajari suosittelee ruokapäiväkirjan pitämistä ja ravintoaineiden laskemista esimerkiksi netissä olevien laskurien avulla. Yksi laskureista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli-tietokannan yhteydessä.

3. Vaikutukset talouteen

Asiasta ei ole tarkkoja selvityksiä.

Viime keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuustolle annetussa virkamiesvastauksessa valtuutettu Atte Harjanteen (vihr) aloitteeseen liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä todetaan, että ”vähennystä ei ole mahdollista tehdä ilman kustannusvaikutuksia, joita tulee muun muassa maitotaloustuotteiden vaihtamisesta kasviperäisiin tuotteisiin”.

Oletus siis on, että kuluja tulisi, mutta niiden suuruudesta ei ole tietoa.

Kokoomuksen Ulla-Marja Urho totesi valtuustokeskustelussa, että ”kolmasosan maidon korvaaminen kauramaidolla Helsingin päiväkodeissa maksaisi 600 000 euroa”. Hän ei kertonut, mihin luku perustui.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaisa Hernberg huomautti, että vaikka kasvisruoka on tällä hetkellä liharuokaa kalliimpaa, asiaan voi vaikuttaa, koska Helsinki on niin iso ostaja elintarvikemarkkinoilla. Sama ajatus pätee myös maitoihin.

Miksi maito on noussut politikoinnin keskiöön?

Maidon juominen Suomessa on vähentynyt, ja sitä kautta siitä on kenties tullut aiempaa helpompi keskustelujen ja mahdollisesti leikkaustenkin kohde.

Viime vuonna suosituimpien maitolaatujen eli kevytmaidon ja rasvattoman maidon yhteenlaskettu kulutus laski Suomessa ensimmäistä kertaa alle sataan litraan henkeä kohti.

25 vuodessa kevyen ja rasvattoman maidon kulutus on laskenut noin neljänneksen. Viime vuonna niitä myytiin 7,7 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, kertoo Tilastokeskus.Maidonjuonnin vähentymisestä huolimatta suomalaisiin meijereihin toimitetaan edelleen osapuilleen yhtä paljon maitoa kuin on toimitettu viimeiset 25 vuotta. Maidosta tehdään esimerkiksi juustoa.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Poliisi ajaa tutkintojensa salausta tavalla, joka liikkuu lain rajamailla – ”Aivan liian pitkälle menevää salaamista”, sanoo professori

  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää