Kaupunki

Vapaavuori, Sinnemäki ja Razmyar ilmiriidoissa Helsingin johtamisesta – Vapaavuori: ”En ole vihainen vaan olen raivostunut”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on purkanut pettymystään sosiaalisessa mediassa päiväkausia. Hänen mukaansa kaupungin johtoryhmän ”yhteisistä pelisäännöistä” on luistettu.

Helsingin poliittinen johto riitelee julkisesti tavalla, jota on nähty tuskin koskaan aiemmin.

Kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori haukkuu voimallisesti Anni Sinnemäkeä ja Nasima Razmyaria eli vihreiden ja Sdp:n apulaispormestareita. Sinnemäki ja Razmyar puolestaan sanovat poikkeuksellisen selvästi olevansa tyytymättömiä Vapaavuoren toimintaan.

Syynä on keskustatunneli, joka kaikesta päätellen kaatui viime viikolla poliittisen tuen puutteeseen.

Kiistan juuret ulottuvat kesään 2017. Puolueet päättivät valtuustostrategiassa selvittää keskustatunnelin rakentamisen.

Selvitys eri vaihtoehdoista valmistui tänä syksynä ja tuli Sinnemäen johtaman kaupunkiympäristö­lautakunnan käsittelyyn 17. syyskuuta. Poliitikoille esitettiin, että laajimmasta tutkitusta tunnelivaihtoehdosta tehdään yleissuunnitelma, joka tähtää rakentamispäätökseen. Lautakunta jätti asian pöydälle kahdeksi viikoksi.

Sitten tapahtui yllätys. Sdp ilmoitti jo ennen käsittelyä, että se ei kannata tunnelia. Koska vihreiden kielteinen kanta oli tiedossa etukäteen, ilmoitus käytännössä pysäytti hankkeen.

Tunnelin kaatuminen aloitti reaktioiden vyöryn.

”On hyvä tietää, ketä syyttää”, sanoi Vapaavuori HS:lle New Yorkissa heti tiedon saatuaan. Hän viittasi kaupungin elinvoiman väitettyyn heikkenemiseen.

Palattuaan Suomeen pormestari avasi tuntojaan asiasta julkisessa kirjeessä.

Lue myös: Pormestari Jan Vapaavuori julkaisi katkeran kirjeen tyrmätystä keskustatunnelista: ”Pyydän kaikilta kaupunkilaisilta nöyrimmin anteeksi”

Sen jälkeen apulaispormestarit Razmyar ja Sinnemäki esittivät näkemyksiään hankkeesta, sen kaatumisesta ja Vapaavuoren kommenteista.

Lue myös: Sdp:n Razmyar torjuu väitteet keskustatunnelin kaataneesta päätöksestä ja teilaa pormestari Vapaavuoren anteeksipyynnön helsinkiläisille

Lue myös: Vihreiden Anni Sinnemäki toivoo, että Helsinki pääsee keskustatunnelista pikaisesti yli

Vapaavuoren tunneliharmitus purkautui vielä viikonloppuna Twitterissä, jossa hän jakeli julkisia piikkejä niin apulaispormestareille kuin Suomen pääministeri Antti Rinteellekin (sd).

Ensin kokoomukselta sai kyytiä kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Razmyar.

”On röyhkeyden huippu kutsua turhaksi poliittiseksi näytelmäksi valtuuston hyväksymän kaupunkistrategian kirjausta, jonka kaupungin johtoryhmä (jossa hän on muuten itsekin edustettuna) on määritellyt strategian kärkihankkeeksi”, kuului Vapaavuoren jakama, HS:n juttua kommentoinut kaupunginvaltuutettu Daniel Sazonovin (kok) twiitti lauantaina.Vapaavuori jatkoi twiittausta pääministeri Rinteelle osoitetulla kitkerällä viestillä.

”Hyvä pääministeri – olen ymmärtänyt, että hallitus kaipaa maahan investointeja ja työtä. Minulla olisi täällä miljardiluokan hanke (ehkä vähän alle). Voisiko siihen saada hallitukselta tukea? Rahaa en tarvitse mutta henkinen tuki olisi kiva. #sdp”, Vapaavuori kirjoitti.Pormestari kommentoi vielä apulaispormestari Sinnemäen sanomisia jakamalla HS:n artikkelin twiitissä, jossa hän puhui kunnioituksen puutteesta, demokratiaprosessin halveksumisesta ja hyvän hallinnon tarpeesta.Perhevapaalla oleva Razmyar kertoo huomanneensa Vapaavuoren viikonloppuisen Twitter-purkauksen.

”Toki huomasin, että Janne on ollut tuohtunut ja harmissaan, ja se näkyy tässä hänen reaktiossaan”, hän arvioi.

”Tietenkin aina toivon, että mitä vähemmän [julkista riitelyä pormestarien välillä], sen parempi. En usko, että sellainen antaa kenellekään hirveän paljon.”

Pormestarien julkisia erimielisyyksiä arvioitaessa tulisi muistaa se, että pormestaritkin ovat poliittisia, Razmyar sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimivan pormestarin lisäksi Helsinkiä johtaa neljä apulaispormestaria, jotka ovat toimialalautakuntien puheenjohtajia ja kaupunginhallituksen jäseniä.

”Ei ole realistista, etteivät näkemyseromme tulisi esiin. Varmasti tulevat myös monta kertaa tämänkin jälkeen”, Razmyar sanoo.

Myös pormestari Vapaavuori on sitä mieltä, ettei pormestarikunnan keskinäinen nokittelu julkisesti ole hyväksi Helsingin kaupungille.

Erimielisyydet ovat kuitenkin politiikassa arkipäivää, Vapaavuori myöntää.

Oletteko edelleen yhtä vihainen kuin Twitter-viestien perusteella olitte aiemmin?

”En ole vihainen vaan olen suorastaan raivostunut. On täysin kestämätöntä, että on apulaispormestareita, jotka kokevat, että heidän ei tarvitse noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.”

Viikonlopun julkiseen piikittelyyn Vapaavuoren sai se, että yhteisiä, kaupunkistrategian kannalta keskeisiä ”pelisääntöjä” on hänen mukaansa rikottu.

”Se, että se ryöpsähti näin, johtuu tietenkin siitä, että yksi ryhmä eli demarit näyttävästi uutisoivat, että he irtaantuvat yhdessä sovituista pelisäännöistä”, hän sanoi tiistaina.

Siitä, mitä on sovittu, vallitsee erilaisia käsityksiä.

Strategian mukaan ”kaupunki selvittää ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan merkittävämmän laajentamisen sekä keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytykset”. Lisäksi sovittiin, että tunneli rahoitetaan ”isolta osin tienkäyttömaksuin”.

Selvitys vaihtoehdoista siis tehtiin. Vapaavuoren mielestä kaupungin johtoryhmässä linjattiin tammikuussa 2018, että poliittinen päätöksenteko asiasta koittaa vasta keväällä 2020, kun hankkeen yleissuunnittelu on tehty. Hänen mukaansa ”selvittäminen” kattaa kaikki nämä vaiheet.

”Ja nyt on viitteitä siitä, että näitä yhteisiä pelisääntöjä halutaan rikkoa ja viheltää peli poikki huomattavasti aikaisemmin kuin mitä on yhdessä sovittu.”

Sinnemäki sanoo, että Vapaavuoren kertoman mukaista sopimusta ei ole tehty.

”On harmillista, että pormestari ei ole onnistunut viemään tätä prosessia eteenpäin sillä tavalla, että hän voisi jälkikäteen olla siihen itse tyytyväinen”, Sinnemäki sanoo.

Myöskään Razmyarin käsityksen mukaan tällaista sopimusta ei ole tehty.

Johtoryhmän aineistossa mainitaan päätöksenteon kulku aina siihen asti, että yleissuunnitelma hyväksytään tai hylätään valtuustossa. Toisaalta kulkuun kuuluu myös päätöksenteko ”yleissuunnitteluvaiheen ratkaisuista” jo kaupunkiympäristö­lautakunnassa.

”Päätöksentekopolku on hahmotelma siitä, miten asian käsittely voi edetä. Mutta se tarkoittaa tietenkin myös sitä, että jokaisessa käsittelyvaiheessa jokaisella on velvollisuus arvioida asiaa senhetkisen valmistelun valossa ja tehdä siitä johtopäätöksiä”, Sinnemäki sanoo.

”On koko ajan ollut selvää, että kun asia tulee lautakunnan käsittelyyn, on siinä kohtaa poliittisen päätöksenteon hetki.”

Kaupunkiympäristö­lautakunnan päätöskokous asiasta on ensi viikon tiistaina, mutta lopputulos vaikuttaa siis selvältä.

Vapaavuori kertoo jatkavansa keskustelua asiasta myös henkilökohtaisesti Sinnemäen sekä Razmyarin sijaisena toimivan Tomi Sevanderin kanssa.

Hän myöntää, että pormestariston välit voisivat olla paljon paremmatkin kuin ne nyt ovat.

Yhteistä työskentelyä voidaan kuitenkin hänen mukaansa jatkaa, sillä ”kaupunki on yksittäisiä ihmisiä suurempi asia”.

”Rakkaus kaupunkia kohtaan on aina sellainen yhteinen nimittäjä, joka johtaa siihen, että pystytään toimimaan. Mutta on selvää, että yhdessä tekemisen ja kaupungin hyvähenkisen kehittämisen tulokulmasta tilanne ei ole optimaalinen.”

Perhevapaalla oleva Razmyar sanoo luottavansa siihen, etteivät erimielisyydet vaikeuta pormestarien työskentelyä.

”Kun ihmiset nukkuvat yön yli, niin meillä on ollut kyllä tapana viedä asiat yhdessä eteenpäin

Hän lisää kuitenkin odottavansa ”rakentavampaa tapaa johtaa Helsinkiä”.

Tiistai-iltana Sinnemäki kertoi Instagramissa työhönsä viitaten arvostavansa ihmisissä ”ainakin kylmäpäisyyttä ja lämpöä”.

Juttua muokattu 2.10. klo 14.00: Tarkennettu selvityksen sisältöä ja lisätty maininta erimielisyydestä selvittämisen merkityksestä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  5. 5

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  6. 6

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  7. 7

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  8. 8

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää