Kaupunki

Kaupungin edulliset vuokra-asunnot herättävät kateutta ja närää: HS selvitti, miten ”pienet lottovoitot” jaetaan

Asunnottomuusuhka painaa eniten, kun Helsingin kaupunki tekee asukasvalintojaan.

Miten saada pieni lottovoitto? Yksi tapa on Helsingin kaupungin vuokra-asunto arvoalueelta.

Asia nousi yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön syyskuussa, kun nimimerkki Ärsyyntynyt äiti Helsingistä kertoi mielipidekirjoituksessaan, että kaksi hänen hyvätuloista ystävätärtään asuu puoli-ilmaiseksi kaupungin vuokra-asunnoissa. Samaan aikaan kirjoittajan lähihoitajana työskentelevä ja 2 200 euroa kuukaudessa ansaitseva tytär maksaa vuokraa kaksiosta 800 euroa kuukaudessa.

Kirjoituksen jälkeen HS kertoi, että kaupungin vuokra-asuntoja voi jopa siirtää omille sukulaisilleen.

Lue lisää: Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot ovat parhaimmillaan 40 prosenttia muuta asuntokantaa halvempia. Hekan asukas voi siis säästää vuodessa useita tuhansia euroja vapailla markkinoilla asuvaan naapuriinsa verrattuna.

Mutta miten vuokra-asunnon voi saada? HS selvitti miten Helsinki päättää, kelle se tarjoaa vuokrasopimuksia.

Miten asukasvalinta teknisesti tapahtuu?

Kaupungin asuntoihin ei ole jonoja, vaan asuntotarjous tehdään kiireellisyyden perusteella. Jos esimerkiksi Kontulasta vapautuu kaksio, Helsingin kaupungin asuntosihteeri katsoo asiakasrekisteristä, ketkä ovat hakeneet vastaavaa asuntoa. Näistä hakijoista asunto annetaan eniten asunnon tarpeessa olevalle hakijalle.

Miten asunnon tarve arvioidaan?

Ara-lainsäädäntö määrää, että eniten asunnon tarpeessa oleva, pienituloisin ja vähävaraisin pitää valita. Hakijat jaetaan kolmeen kiireellisyysluokkaan: ”erittäin kiireelliseen asunnontarpeeseen”, ”kiireelliseen asunnontarpeeseen” ja ”asunnontarpeeseen”.

Tapaus on erittäin kiireellinen esimerkiksi silloin, jos hakijan vuokrasopimus on loppumassa, hakija on asunnoton tai asuu erittäin ahtaasti. Myös kotona asuvat itsenäistymisikäiset nuoret ovat erittäin kiireellisiä. Kiireelliseksi asunnontarpeeksi ei lueta sitä, jos on itse irtisanonut asuntonsa.

”Voi olla, että on kaksi samantyyppistä hakijaa. Toisella päättyy vuokrasopimus vaikka kolmen kuukauden päästä, ja jollain toisella seuraavan kuun vaihteessa. Silloin se, jolla loppuu aiemmin, saa asunnon”, kertoo Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell.

Randellin mukaan keskeinen ongelma on se, että suurin osa hakijoista on yksin hakevia. Asuntokannasta taas ei vapaudu lähellekään tarvittavaa määrää yksiöitä ja pieniä kaksioita.

Kaksin tai perheenä on selkeästi paremmat mahdollisuudet saada kaupungin vuokra-asunto. Noin joka kymmenes yksin hakeva saa asunnon, perheistä taas joka neljäs.Miten Helsinki varmistuu ihmisten asunnontarpeesta?

Asuntosihteerit tarkistavat hakijan tilanteen sen jälkeen, kun hakijalle on tarjottu asuntoa. Hakijan on näytettävä toteen se elämäntilanne, josta hän on hakemuksessa kertonut, ja jonka perusteella hänelle asuntoa tarjotaan: eli toimitettava esimerkiksi todistus päättyvästä vuokrasopimuksesta tai työsopimuksesta. Lisäksi Helsinki selvittää hakijan tulot ja varat.

Hakemuksessa on lisäksi avoin kenttä, johon saa kertoa tilanteestaan. Teoriassa tästä voi syntyä riski, että hakijan kyky sanoittaa tilannettaan asettaisi esimerkiksi korkeammin koulutetut hakijat vähemmän koulutettuja parempaan asemaan. Mari Randell ei kuitenkaan pidä riskiä suurena.

”Sanoisin, että meillä on todella ammattitaitoiset asuntosihteerit, jotka ovat tehneet työtään pitkään. Heillä on kyllä hyvä hakemuksenlukutaito. Faktat on se mitä vaikuttaa, eli onko tosiasiallisesti vuokrasopimus päättymässä tai muuta”, Randell sanoo.

Millä tavalla hakijan tulot vaikuttavat?

Hekan asuntoihin ei ole olemassa varsinaista tulorajaa. Tulorajoja kokeiltiin runsaan vuoden ajan vuosina 2017–2018. Raja oli yksinasujalle 3 000 euroa ja kahden aikuisen taloudelle 5 100 euroa kuussa.

Tulorajojen huonona puolena pidetään kannustinloukkuja: esimerkiksi uutta työpaikkaa tai lisätöitä ei kannata ottaa vastaan asunnon menettämisen pelossa. HS kysyi viimeksi syyskuussa helsinkiläispoliitikkojen mielipiteitä tulorajoista.

Vaikka varsinaisia tulorajoja ei ole, kaikki Ara-toimistot ovat velvollisia arvioimaan hakijoita keskenään tulojen perusteella.

”Pienituloisin ja vähävaraisin on etusijalla, sen takia tulot tarkistetaan, vaikka mekaanista rajaa ei olekaan”, Randell sanoo.

Onko pienituloisuus yksinään riittävä peruste saada Hekan asunto?

Pääkaupunkiseudun vuokrataso on selvästi muuta maata korkeampi, mikä kurittaa etenkin pienituloisia. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Helsingin yksiöiden mediaanivuokra on tällä hetkellä 780 euroa.

Ara-asuntoja ei kuitenkaan tarjota ensisijaisesti tulojen, vaan asunnontarpeen perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pienituloisen ihmisen on erittäin vaikea saada asuntoa, jos tällä on voimassaoleva vuokrasopimus – vaikka asumistilanne olisi taloudellisesti vaikea.

”Asunnottomuusuhka on niin iso asia, että kyllä se aika monen muun asian edelle menee”, Randell sanoo.

Asunnon voi saada tulojen perusteella, jos hakijalla on ”kohtuuttomat asumismenot”, eli vähintään 40 prosenttia bruttotuloista. 2 200 euroa tienaava ja 800 euroa vuokraa maksava lähihoitaja ei siis tähän ryhmään pääse, vaikka verojen jälkeen vuokra nielisikin leijonaosan palkasta.

Kohtuuttomien asumismenojen perusteella hakija pääsee vain keskimmäiseen, eli kiireelliseen hakijaryhmään. Hekalla suurin osa hakijoista menee kuitenkin suoraan ylemmäs eli erittäin kiireelliseen ryhmään.

Asunnottomuusuhka on siis pieniä tuloja merkittävämpi seikka. Seuraako tästä vaara, että Hekalla ei asu välttämättä pienituloisimmat, vaan ne, joilla on jossain tilanteessa ollut vaara jäädä asunnottomaksi?

”Kaupunki on tehnyt pari vuotta sitten tarkastelun siitä, minkä tuloisia ihmisiä asunnoissa asuu. Sen perusteella vain noin viisi prosenttia asukkaista tienasi enemmän, kuin mitä tulorajat olivat”, Randell sanoo.

Miten hakijan varallisuus vaikuttaa?

Hakijalla saa olla varallisuutta. Yksin asuvan varallisuus saa olla enintään 92 000 euroa ja kahden aikuisen taloudessa yhteensä 112 000 euroa.

Valtion tukeman vuokra-asunnon voi siis saada, vaikka omaisuutta olisi vantaalaisen yksiön verran. Miksi?

”Hakijoilla saattaa olla tilanteita, joissa omaisuus on hyvin vaikeasti realisoitavissa. Esimerkiksi joku serkusten kimppaomistama mökki. Varallisuusrajoista ei juuri kukaan jää kiinni, suurimmalla osalla meidän asukkaistamme ei ole minkäänlaista varallisuutta.”

Kuinka paljon asuntotarjouksen saamiseen vaikuttaa hakijan asettama aluerajaus?

Huomattavasti, kertoo asunto-ohjelmapäällikkö Randell. Tiukalla aluerajauksella pelaa itsensä helposti pois. Hakemus ei välttämättä nouse koskaan listoille mahdollisena hakijana.

”Alueita valitessa kannattaa muistaa, että suurin osa asunnoistamme on Itä-Helsingissä.”

Kuinka paljon sosiaalisen sekoittamisen periaate vaikuttaa asukasvalinnoissa? Asuuko eri kohteissa sosioekonomisesti erilaisia ihmisiä?

Helsingin asuntopolitiikan pitkä linja on niin sanottu sosiaalinen sekoittaminen. Eri tulotason ihmisiä, eri ikäisiä ihmisiä ja esimerkiksi maahanmuuttajia on pyritty asuttamaan tasaisesti eri puolille kaupunkia.

Randellin mukaan sosiaalinen sekoittaminen vaikuttaa eniten siinä vaiheessa, kun uusia kohteita suunnitellaan ja rakennetaan kaupunkiin. Yksittäisissä vuokrasopimuksissa sosiaalinen sekoittaminen ei paina kovin paljoa, sillä asuntosihteerin voi olla vaikea arvioida talon asukaskoostumusta.

Sen sijaan uudiskohteet asutetaan kerralla, jolloin myös talon sosioekonomista rakennetta voidaan suunnitella kerralla. Uudiskohteissa asuu todennäköisesti jossain määrin ”paremmin pärjääviä” ihmisiä, kuin muissa kohteissa.

”Sanotaan näin, että aina kun on kyse uusista asuinalueista ja uudiskohteista, niin niihin hakee toimeliaita ihmisiä, joiden elämänhallinta on aika hyvä.”Kuinka vaikea Hekan vuokralaiseksi on päästä?

Vain reilu 10 prosenttia hakijoista saa asunnon. Asunnoista pidetään hanakasti kiinni. Hekalla on lähes 50 000 asuntoa, joista vapautuu vuosittain noin 3 000. Lisäksi uudiskohteissa ovat etusijalla jo valmiiksi Hekalla asuvat: 30 prosenttia uudiskohteiden asunnoista jyvitetään suoraan asunnonvaihtajille.

Onko oikein, että asunnon kerran saanut ihminen saa pitää ”pienen lottovoittonsa” niin pitkään, kuin haluaa, vaikka samalla moni pienituloinen painii vapaiden markkinoiden vuokratilanteen kanssa?

”Itse ajattelen niin, että asuntomarkkinatilannetta pitäisi muuttaa niin paljon paremmaksi, että asuntojen vapaaehtoiseen kiertoon olisi vaihtoehtoja. Jos meillä olisi esimerkiksi viiden vuoden määräaikaiset sopimukset, niin mistä ihmiset sitten löytäisivät taas uuden asunnon?

Sillä, että koti ei ole määräaikainen, on hyviä vaikutuksia ihmisten muuhun elämään. Pienituloinen ihminen voi luottaa siihen, että asumistilanne on turvattu, mikä luo turvallisuuden tunnetta, ja helpottaa elämänhallintaa”, Randell vastaa.

Korjaus klo 10.10: Asukasvalinnoista ei päätä Heka, vaan Helsingin kaupunki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää