Kaupunki

Virkavalta heittelee hevosia rantapalloilla – näin Edistä tehdään mellakoita kestävä poliisiratsu

Uudella hevosella kestää noin vuoden oppia poliisihevoseksi. Helsingin ratsupoliisin tuore hankinta Edi-ruuna on koulutuksensa puolivälissä.

Helsingin Ruskeasuon maneesiin on levitetty vihreä, rapiseva pressu. Ylikonstaapeli Timo Kossila ja vanhempi konstaapeli Jukka Aarninsalo seisovat pressun molemmin puolin ja heiluttavat suuria, värikkäitä lippuja.

Kuusi poliisihevosta ratsastajineen marssii rauhallisesti pressun päältä ja lippujen läpi. Parijonon viimeisessä parissa kävelee 10-vuotias Equador S -ruuna eli Edi. Se on puolen vuoden ajan opetellut sietämään mitä yllättävämpiä tilanteita.

Hevonen on saaliseläin, jonka luontainen reaktio uusiin asioihin ja yllättäviin tilanteisiin on nopea pakeneminen. Hevosrotujen jalostus on tuonut pakoreaktioon vaihtelua: osa hevosista reagoi herkemmin yllätyksiin kuin toiset.

Pakoreaktiota ei voi kuitenkaan poistaa hevosesta koskaan kokonaan. Sen sijaan hevosen voi opettaa sietämään uusia asioita ilman voimakasta pakoreaktiota. Juuri tähän hevosten kouluttamiseen ratsupoliisi on erikoistunut.


Poliisi on työskennellyt Helsingissä hevosen selässä 1800-luvun lopulta lähtien. Tällä hetkellä ratsupoliisin tallissa Ruskeasuolla asuu kymmenen hevosta.

Aika ajoin poliisi tarvitsee uusia kokelaita poliisihevosiksi. Vuosi sitten syksyllä se sai luvan hankkia kaksi uutta hevoskokelasta. Pitkän seulonnan jälkeen toiseksi hevoseksi valikoitui Edi. Ediä säännöllisesti ratsastava vanhempi konstaapeli Juha Paananen sanoo, että hän tykästyi hevoseen heti.

”Edi oli menevämpi kuin muut poliisihevoset, mistä pidin. Se on myös hyvin ihmisystävällinen ja utelias. Se tulee nuuskimaan ja tervehtimään ihmisiä heti karsinassa”, Paananen sanoo.


Maneesissa poliisihevoset asettuvat riviin. Kossila ja Aarninsalo alkavat heitellä erivärisiä ja -kokoisia rantapalloja hevosia kohti. Hevosten kuuluu seisoa hievahtamatta paikallaan. Ratsastajat heittelevät palloja toisilleen. Aluksi Edi säpsähtää kohti lentävää palloa. Kun Paananen heiluttelee palloa Edin pään yläpuolella ja pompottelee kaulalle, se rauhoittuu nopeasti.


Edi on käynyt läpi pitkällisen karsinnan päästäkseen poliisihevosten riviin seisomaan. Kerta kerralta sille esitellään uusia tavaroita, ääniä ja hajuja. Jokaisessa tilanteessa poliisihevosen pitää pysyä rauhallisena ja kuunnella aina ratsastajaansa.

Helsingin ratsupoliisin koulutus perustuu aiempaan ratsupoliisin kokemukseen ja työmatkoilta kerättyihin vinkkeihin. Oppia on haettu suurista hevosmaista, kuten Hollannista, Englannista ja Saksasta. Niissä kaikissa on isot ratsupoliisijoukot.

”Aika samalla tavalla poliisit hevosia eri maissa kouluttavat. Ero on lähinnä resursseissa. Englannissa ratsupoliisikoulu kestää puoli vuotta, Saksassa jopa vuoden. Helsingissä sekä ratsupoliisit että poliisihevoset oppivat työn ohessa kokeneemmilta työkavereilta”, Aarninsalo kertoo.

Ruskeasuon maneesissa satulassa istuvat ratsupoliisit muodostavat rytmiryhmän. Jokainen saa käsiinsä helistimen, äänitorven, rummun tai kolisevat säilykepurkit. Poliisihevosen pitää seisoa paikallaan, vaikka torvea ja rumpua soitetaan sen korvan vieressä.


Ensimmäisillä partiomatkoilla Edin seurana liikkui aina kaksi tai kolme kokenutta poliisihevosta. Muiden hevosten seura rauhoittaa luontaisesti laumaeläintä. Uusien hevosten sopeutumista auttaa myös se, että poliisihevoset tuntevat toisensa ja keskinäisen arvojärjestyksensä. Ne ulkoilevat yhtenä laumana.

”Alkuun Ediä ei voinut päästää samaan laumaan, koska se jahtasi muita. Kun poliisihevoset viettivät kesälomansa yhdessä laitumella, Edi löysi paikkansa laumassa, eikä ongelmia enää ole ollut”, Paananen sanoo.

Lopuksi poliisihevoset kävelevät parijonossa maneesia ympäri. Poliisiauto ajaa niiden takana siniset valot vilkkuen ja sireenit soiden. Ratsastajilla on pitkät ohjat, eivätkä hevoset heilauta korviaan.


Juha Paananen on Ediin tyytyväinen ja taputtaa sitä kaulalle. Hevonen on jo partioinut normaalisti ja oppinut kaiken tärkeän. Viimeiset puoli vuotta sitä siedätetään edelleen uusiin asioihin. Vuodessa Paananen tietää tarkalleen, miten Edi erilaisissa tilanteissa reagoi, ja voi luottaa siihen täydellisesti.

”On hienoa olla mukana näkemässä hevosen kehitys poliisihevoseksi alusta alkaen”, Paananen sanoo.

Elokuun lopussa järjestetty poliisipäivä oli Edin tulikoe. Paljon ihmisiä ja ääniä, vähän tilaa, raitiovaunuja ja karnevaalitunnelmaa. Mutta Lohjalta suurkaupunkiin muuttanut Edi otti tilanteen rauhallisesti. Pieniä yllätyksiä matkalle on kuitenkin sattunut.

”Vanhana estehevosena Edi oli tottunut hyppäämään vesiesteiden yli, joten alkuun se hyppäsi kaikkien vesilätäköiden yli. Partioinnissa sellainen ei käy, joten opetimme Edin siitä pois”, Paananen kertoo.

Jukka Aarninsalokin kehuu Ediä.

”Osa hevosista voi olla ensimmäiset kuukaudet hyviä, mutta puolen vuoden päästä ne eivät enää toimikaan. Edi vaikuttaa oikein hyvältä.”


Haussa hyvä poliisihevonen

Ratsupoliisi etsii uusia poliisihevosia aika ajoin esimerkiksi Facebook-ilmoituksilla. Hevosen pitää olla iso, vähintään 170-senttinen, mieluiten 8–12-vuotias ruuna. Tärkeintä on kuitenkin hyvä luonne, sillä poliisihevonen ei saa säikähtää herkästi.

Aluksi ratsupoliisi käy tarjokkaiden tiedot läpi ja soittaa kiinnostavimmille. Sitten poliisi käy ratsastamassa hevosta sen kotitallilla.

”Heti ensimmäisellä kerralla tuomme tilanteeseen jonkin yllättävän asian, vappuhuiskan tai ilmapallon, ja katsomme, miten hevonen reagoi. Lähteekö se karkuun vai lähestyy uutta asiaa kiinnostuneena?” Jukka Aarninsalo kertoo.

Sen jälkeen on luvassa 2–4 viikon koeaika ja eläinlääkärin tarkastus. Moni hevonen karsiutuu eläinlääkärin lausunnon perusteella.

”Hevosesta voi löytyä esimerkiksi jokin terveysasia, mitä omistajakaan ei ole tiennyt. Tai eläinlääkäri sanoo, ettei hevonen kestä liikkumista kovalla asfaltilla tai hevosella on huono näkö.”

Koeajan jälkeen hyväksi havaittu hevonen ostetaan, ja sen vuoden kestävä koulutus poliisihevoseksi alkaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Helsingin ratsupoliisi


 Ratsupoliiseja on Suomessa tällä hetkellä vain Helsingissä. Turun ratsupoliisitoiminta loppui vuonna 2016.

 Helsingin ratsastava poliisi aloitti toimintansa vuonna 1882 neljän hevosen kanssa.

 1920-luvulla hevosia yli 50. Poliisilla oli oma eläinlääkäri, satulaseppä ja kengitysseppiä.

 Ratsupoliisin talli sijaitsee Helsingin Ruskeasuolla. Tällä hetkellä käytössä on kymmenen hevosta.

 Ratsupoliisin tyypilliset tehtävät ovat yleisö- ja urheilutapahtumat, joukkojenhallinta- ja edustustehtävät sekä yleiset partiointitehtävät.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää