Kaupunki

Edullisten asuntojen arvonta jatkuu Helsingissä – Jopa 17 valtuutettua jääväsi itsensä hitas-äänestyksestä

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti äänin 46–37, ettei hitas-järjestelmää lakkauteta. Asian selvittäminen kuitenkin jatkuu.

Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti kokouksessaan hitas-järjestelmän lakkauttamisen selvittämisestä. Valtuusto päätti äänin 46–37, ettei järjestelmää tällä erää lakkauteta.

Asia päätyi valtuuston käsittelyyn Otto Meren (kok) aloitteesta. Meri kirjoitti aloitteessaan, ”ettei järjestelmä ole onnistunut täyttämään sille asetettua tavoitetta”. Meren mukaan kohtuuhintaisen asuntotuotannon sijaan järjestelmä on ohjannut helsinkiläisten veronmaksajien rahoja jo ennestään hyvin toimeentuleville kaupunkilaisille.

Meri kritisoi myös tapaa, jolla hitas-asuntoja voi ostaa. Tällä hetkellä valinta tapahtuu arpomalla.

”Hyvinvointi­yhteiskunnan palvelujen saaminen ei voi riippua sattumasta”, Meren aloitteessa todetaan.

Meren aloitteessa myös sanotaan, että järjestelmää käytetään väärin. Monilla varakkailla helsinkiläisillä on Meren mukaan omistuksessaan useita hitas-asuntoja. Halvan asunnon markkinahintainen vuokraus takaa hyvät vuokravoitot. Meri kummastelee myös sitä, että subventoituja hitas-asuntoja saa vuokrata eteenpäin markkinahintaan.

Hitas-keskustelu alkoi valtuustosalissa teknisellä tauolla, sillä 17 valtuutettua ilmoitti olevansa jäävi käsittelemään hitas-asuntoja joko itsensä tai lähipiiriläisensä vuoksi. Käytännössä moni heistä tai heidän läheisistään asuu hitas-asunnossa. Yhteensä valtuutettuja on 85.

Lista jääveistä valtuutetuista on jutun lopussa.

Keskustelun aikana tehtiin monta ponsiesitystä, joista yksi oli vihreiden Tuomas Rantasen ponsi, jossa ehdotettiin, että seuraavaa maankäytön ja asumisen toteutusohjelmaa varten selvitetään erikseen hitasin hyödyt ja ongelmat sekä arvioidaan, olisiko edellisen tai jopa molempien korvaaminen joillakin muilla järjestelyillä tarkoituksenmukaista.

Rantasen ponnen valtuusto hyväksyi äänin 73–1, joten asiasta päättäminen lykkääntyy.

Lisäksi valtuusto edellytti, että kaupunginhallitus selvittää mahdollisuudet muuttaa hitas-järjestelmän luovutusehtoja siten, että kohtuuhintaiseen asumiseen tarkoitettuja hitas-asuntoja ei voisi hankkia sijoituskohteeksi.

Suuren enemmistön mukaan hitas-järjestelmään liittyy monenlaisia ongelmia.

Keskustelu oli Helsingin valtuustolle tyypilliseen tapaan värikästä. Salin oikean laidan mukaan järjestelmä suosii rikkaita ja vasemmiston mukaan se mahdollistaa keskituloisten omistusasumista.

Aivan aluksi kokoomuksen Dani Niskanen totesi, että ”keskisuuren valtuustoryhmän verran ihmisiä” joutui jääväämään itsensä keskustelusta. Niskanen arveli tämän olevan osatekijä siihen, että järjestelmästä on niin vaikea luopua. Hän kannatti puoluetoveri Meren aloitetta.

Vasemmistoliiton Anna Vuorjoki ja Veronika Honkasalo perustelivat hitas-järjestelmän tärkeyttä sillä, että se sekoittaa eri alueilla asuvia ihmisiä ja ehkäisee näin segregaatiota.

Monet Meren aloitteen puolustajat sanoivat, ettei hitas juurikaan sekoita asujia, sillä pienituloisimmille hitas-asuntojen ostaminen ei ole mahdollista.

Hitas on Helsingin kaupungin kehittämä asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. Järjestelmän tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille kohtuuhintaisia omistusasuntoja. Järjestelmää kuitenkin kritisoidaan siitä, että asunnot ovat silti liian kalliita pienituloisille, ja että ne osoittautuvat tehottomasti niitä kipeimmin tarvitseville – koska asunnon ostajat valitaan arpomalla.

Järjestelmän piiriin oli rakennettu heinäkuuhun 2019 mennessä kaikkiaan 24 170 hitas-asuntoa.

Asunnoille määritetään jo tontinluovutusvaiheessa korkein mahdollinen myyntihinta, jota asuntoa myöhemminkään myytäessä ei saa ylittää. Hitas-asuntoja on joidenkin arvioiden mukaan 18 000, kaikki Helsingissä.

Vuonna 2009 päätettiin, että asunto-osakeyhtiö voi luopua hitas-järjestelmästä, kun asunto-osakeyhtiö on täyttänyt 30 vuotta, jos osakeyhtiön enemmistö niin haluaa. Tässä tapauksessa asunnon myyntihinnalle ei ole rajoituksia.

Asunto-osakeyhtiö otetaan hitas-järjestelmästä pois automaattisesti 30 vuoden täyttyessä, jos alueen markkinahinta on talon säänneltyä hintaa matalampi.

Hitas-järjestelmässä käytettävät menettelytapaohjeet hyväksyttiin kaupunginhallituksessa elokuussa 1978. Hitas-järjestelmän tavoitteena oli vastata 1970-luvun asuntopoliittisiin haasteisiin, kuten voimakkaasti kallistuneisiin uusiin omistusasuntoihin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Hitas-asiassa esteelliseksi ilmoittautuneet valtuutetut


 Silja Borgarsdóttir Sandelin (r)

 Mari Holopainen (vihr)

 Reetta Vanhanen (vihr)

 Elina Moisio (vihr)

 Paavo Arhinmäki (vas)

 Seija Muurinen (kok)

 Petra Malin (vas)

 Mai Kivelä (vas)

 Pentti Arajärvi (sd)

 Dennis Pasterstein (kok)

 Tapio Klemetti (kok)

 Satu Silvo (vihr)

 Johanna Nuorteva (vihr)

 Juha Hakola (kok)

 Byoma Tamrakar (r)

 Jape Loven (Sd)

 Jaana Pelkonen (kok)

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Antti Rinne sai Valioliiga-seura Norwichilta mieluisan lahjan: ”Aamuni alkoi mukavalla yllätyksellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  9. 9

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää