Kaupunki

Katariina Pekkonen, 18, syrjäytti pormestari Jan Vapaa­vuoren päiväksi ja vaatii Helsingiltä lisää puhetta ilmastosta

Oikeaa pormestaria Jan Vapaavuorta muistutettiin Girls Takeover -tempauksessa nuorten näkökulman muistamisesta päätöksenteossa.

Helsingin pormestari Katariina Pekkonen linjaa: kaikki lähtee kouluista.

Näin on esimerkiksi viime aikoina pinnalla olleessa ilmastotietoisuuden levittämisessä.

”Murrosvaihe tekee tilanteesta haastavan. Aktiivisia opettajia on alkanut nousta, mutta tilanne vaatii vielä tekemistä.”

Pekkonen on tavanomaista pormestaria parempi kokemusasiantuntija, sillä hän on 18-vuotias lukiolainen.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksen teemana on tänä vuonna ilmastonmuutoksen vaikutus tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

Tyttöjen päivänä yli 2 000 nuorta naista valtaa keskeisten yhteiskunnallisten vaikuttajien paikkoja yli 70 maassa, Suomessa tänä vuonna kolmatta kertaa.

Helsingissä Jan Vapaavuori (kok) on siis saanut hetkeksi väistyä, kun Pekkonen tuo kaupungin päätöksentekoon nuoren naisen näkökulmaa.

Pormestari Pekkosen kello on soinut herätyksen merkiksi kello kuudelta aamulla, sillä yhdeksältä on jo aika kohdata kaupungin henkilöstöä kaupungintalolla.

Pormestarin päiväohjelmaan kuuluvat tällä kertaa henkilöstöaamu, vierailu lämpöpumppulaitokselle, palavereita, englanninkielisiin palveluihin liittyvän ohjelman julkistus sekä lisää palavereita ja tapaamisiakin.


Enemmän asiantuntemusta vaativista päätöksistä vastaa Vapaavuori – tai siis, pormestari Pekkonen delegoi ne Vapaavuorelle.

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä henkilöstöaamussa kaupungin henkilöstön kiperiin kysymyksiin vastaavat ensisijaisesti Vapaavuori ja toimialojen vastaavat.

Kysymykseen, miksi ilmastokriisi ei näy enempää kaupungin viestinnässä, Vapaavuori toteaa, että ei osaa sanoa ja vastaus siirretään ”tyttöjen ja nuorten näkökulmasta” vastattavaksi.

Ilmasto onkin ollut pormestari Pekkosen mielessä erityisesti kahdesta syystä: tilasuunnittelun ja koulujen opetustarjonnan takia.

”Millaisia tiloja, joissa voi vain olla ostamatta ja kuluttamatta, suunnitellaan meille 2050-luvulla eläville?” Töölön yhteiskoulun lukiolainen kysyy.

Helsingissä on esimerkiksi nuorisotaloja ja kirjastoja, mutta juuri täysi-ikäistynyttä Pekkosta mietityttävät etenkin nuorille aikuisille suunnatut tilat.

”Haluaako esimerkiksi kirjastossa viettää enempää aikaa, kun niissä koko ajan muutenkin opiskelee”, hän sanoo.

Koulujen opetustarjonnassa taas tulisi keskittyä positiiviseen tietoon pelkkien uhkakuvien sijasta, pormestari Pekkonen linjaa.

”Ei niin että kerrotaan vain, että nyt jääkarhut kuolevat ja jäätiköt sulavat.”

Ilmastonmuutoksesta puhumisen kulttuuria tulisi saada muutettua kouluissa laajemmaltikin, Pekkonen pohtii myöhemmin.

”Nuoret leimataan helposti, jos asiasta sanoo omia mielipiteitä. Kulttuuri pitäisi saada sellaiseksi, että aktiivisuus ja ilmastonmuutostietoisuus on siistiä.”

Kaupungintalolla henkilöstöaamun osallistujat nyökyttelevät. Vähitellen on kiire seuraavaan paikkaan, sillä Pekkosta odottaa Tesla-kyyti Helenin lämpöpumppulaitokselle Sörnäisiin Katri Valan puiston alle.

Energiaratkaisujen tulevaisuuteen perehtymisen jälkeen Pekkonen ja Vapaavuori poseeraavat kameralle Kauppatorilla sekä vaihtavat ajatuksia yhteisestä harrastuksesta, Pekkonen nykyisenä ja Vapaavuori entisenä partiolaisena.


Vapaavuori heilauttaa kättään ohi kulkevalle pyöräilijälle. Pormestari vaikuttaa päivän työkokemuksen perusteella olevan yllättävän lähellä muita ihmisiä, Pekkonen sanoo.

”Eivät ne johtajatkaan ole niin ylhäällä ja kaukana siellä jossain kuin ajattelin.”

Pekkosen mukaan haasteistakin tulee pystyä puhumaan positiiviseen sävyyn.

”Muita pitää yrittää saada mukaan positiiviseen fiilikseen, vaikka olisi itse epäluuloinen. Kun uskoo itse asiaan, se etenee varmasti paremmin.”


Pormestarina pitää ilmoittaa, kun tarvitsee tauon, Pekkosta opastetaan myöhemmin lounaspöydässä. Tekemistä kyllä riittäisi jokaiselle päivän minuutille, mistä huolen pitää pormestarin avustajatiimi.

Pekkosen pormestarius osuu keskelle Helsingin pormestareihin liittyvää kriisiä, sillä Vapaavuori ja apulaispormestarit ovat olleet keskenään sanasodassa keskustatunnelista.

Lounasaikaan julkaistu uutinen ei näy päiväohjelmassa, ja puhe kääntyy Pekkosen tyttöjen päivän ilmastopuheen valmistelemiseen.

Pekkonen oli vallassa poikkeuksellisesti tiistaina, sillä virallisena tyttöjen päivänä perjantaina Helsinki on mukana Kööpenhaminassa C40-kaupunkien pormestarien huippukokouksessa.

Kestävän kehityksen ratkaisuista kertomaan lähtee Vapaavuori, mutta Pekkosen pormestariterveiset viedään kokoukseen puheen muodossa.

”Kaupungeilla on ilmastonmuutoksen hillinnässä todella suuri rooli, eikä sitä roolia sovi kenenkään unohtaa. Esimerkkiänne tarvitaan erityisesti nyt, kun jo ihan lähitulevaisuudessa maailmanlaajuisesti suurin osa ihmisistä tulee asumaan kaupungeissa”, Pekkosen puheessa muistutetaan.

Ilmastokriisi vaikuttaakin voimakkaimmin köyhyydessä eläviin, todetaan kesäkuussa julkaistussa ilmastonmuutosta ja köyhyyttä käsittelevässä YK-raportissa.

Koska ilmastonmuutos vaikeuttaa elämää enemmän muualla, suomalaisilla on paine ratkaista ilmastonmuutoksen ongelmia, Pekkonen sanoo.

”Hyväosaisempien tulee toimia myös heidän [köyhyydessä elävien] äänenään.”

Noin neljän aikaan iltapäivällä Pekkosen pormestarius lähestyy loppuaan. Päivän aikana Vapaavuorta on muistutettu nuorten näkökulman huomioinnista kaupungin päätöksenteossa. Se voi olla vaikeampaa, jos ei ole itse nuori, Pekkonen sanoo.

Pormestaripäivän jälkeisenä torstaina Pekkonen istuu yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksissa. Hän päättää vastata aineistotehtävään sosiaalisesta liikkuvuudesta: lapsuudenkodin ja suomalaisten tulojen välisistä yhteyksistä.

Maailman mittakaavassa tasa-arvo toteutuu Suomessa hyvin, abiturientti-pormestari kirjoittaa. Silti naiset jäävät herkemmin keskiluokkaa alemmille paikoille.

”Vaikka pitäisi olla päivänselvää, että ei, mutta niin kaikkialla silti tapahtuu.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  6. 6

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  10. 10

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää