Kaupunki

Katariina Pekkonen, 18, syrjäytti pormestari Jan Vapaa­vuoren päiväksi ja vaatii Helsingiltä lisää puhetta ilmastosta

Oikeaa pormestaria Jan Vapaavuorta muistutettiin Girls Takeover -tempauksessa nuorten näkökulman muistamisesta päätöksenteossa.

Helsingin pormestari Katariina Pekkonen linjaa: kaikki lähtee kouluista.

Näin on esimerkiksi viime aikoina pinnalla olleessa ilmastotietoisuuden levittämisessä.

”Murrosvaihe tekee tilanteesta haastavan. Aktiivisia opettajia on alkanut nousta, mutta tilanne vaatii vielä tekemistä.”

Pekkonen on tavanomaista pormestaria parempi kokemusasiantuntija, sillä hän on 18-vuotias lukiolainen.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksen teemana on tänä vuonna ilmastonmuutoksen vaikutus tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

Tyttöjen päivänä yli 2 000 nuorta naista valtaa keskeisten yhteiskunnallisten vaikuttajien paikkoja yli 70 maassa, Suomessa tänä vuonna kolmatta kertaa.

Helsingissä Jan Vapaavuori (kok) on siis saanut hetkeksi väistyä, kun Pekkonen tuo kaupungin päätöksentekoon nuoren naisen näkökulmaa.

Pormestari Pekkosen kello on soinut herätyksen merkiksi kello kuudelta aamulla, sillä yhdeksältä on jo aika kohdata kaupungin henkilöstöä kaupungintalolla.

Pormestarin päiväohjelmaan kuuluvat tällä kertaa henkilöstöaamu, vierailu lämpöpumppulaitokselle, palavereita, englanninkielisiin palveluihin liittyvän ohjelman julkistus sekä lisää palavereita ja tapaamisiakin.


Enemmän asiantuntemusta vaativista päätöksistä vastaa Vapaavuori – tai siis, pormestari Pekkonen delegoi ne Vapaavuorelle.

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä henkilöstöaamussa kaupungin henkilöstön kiperiin kysymyksiin vastaavat ensisijaisesti Vapaavuori ja toimialojen vastaavat.

Kysymykseen, miksi ilmastokriisi ei näy enempää kaupungin viestinnässä, Vapaavuori toteaa, että ei osaa sanoa ja vastaus siirretään ”tyttöjen ja nuorten näkökulmasta” vastattavaksi.

Ilmasto onkin ollut pormestari Pekkosen mielessä erityisesti kahdesta syystä: tilasuunnittelun ja koulujen opetustarjonnan takia.

”Millaisia tiloja, joissa voi vain olla ostamatta ja kuluttamatta, suunnitellaan meille 2050-luvulla eläville?” Töölön yhteiskoulun lukiolainen kysyy.

Helsingissä on esimerkiksi nuorisotaloja ja kirjastoja, mutta juuri täysi-ikäistynyttä Pekkosta mietityttävät etenkin nuorille aikuisille suunnatut tilat.

”Haluaako esimerkiksi kirjastossa viettää enempää aikaa, kun niissä koko ajan muutenkin opiskelee”, hän sanoo.

Koulujen opetustarjonnassa taas tulisi keskittyä positiiviseen tietoon pelkkien uhkakuvien sijasta, pormestari Pekkonen linjaa.

”Ei niin että kerrotaan vain, että nyt jääkarhut kuolevat ja jäätiköt sulavat.”

Ilmastonmuutoksesta puhumisen kulttuuria tulisi saada muutettua kouluissa laajemmaltikin, Pekkonen pohtii myöhemmin.

”Nuoret leimataan helposti, jos asiasta sanoo omia mielipiteitä. Kulttuuri pitäisi saada sellaiseksi, että aktiivisuus ja ilmastonmuutostietoisuus on siistiä.”

Kaupungintalolla henkilöstöaamun osallistujat nyökyttelevät. Vähitellen on kiire seuraavaan paikkaan, sillä Pekkosta odottaa Tesla-kyyti Helenin lämpöpumppulaitokselle Sörnäisiin Katri Valan puiston alle.

Energiaratkaisujen tulevaisuuteen perehtymisen jälkeen Pekkonen ja Vapaavuori poseeraavat kameralle Kauppatorilla sekä vaihtavat ajatuksia yhteisestä harrastuksesta, Pekkonen nykyisenä ja Vapaavuori entisenä partiolaisena.


Vapaavuori heilauttaa kättään ohi kulkevalle pyöräilijälle. Pormestari vaikuttaa päivän työkokemuksen perusteella olevan yllättävän lähellä muita ihmisiä, Pekkonen sanoo.

”Eivät ne johtajatkaan ole niin ylhäällä ja kaukana siellä jossain kuin ajattelin.”

Pekkosen mukaan haasteistakin tulee pystyä puhumaan positiiviseen sävyyn.

”Muita pitää yrittää saada mukaan positiiviseen fiilikseen, vaikka olisi itse epäluuloinen. Kun uskoo itse asiaan, se etenee varmasti paremmin.”


Pormestarina pitää ilmoittaa, kun tarvitsee tauon, Pekkosta opastetaan myöhemmin lounaspöydässä. Tekemistä kyllä riittäisi jokaiselle päivän minuutille, mistä huolen pitää pormestarin avustajatiimi.

Pekkosen pormestarius osuu keskelle Helsingin pormestareihin liittyvää kriisiä, sillä Vapaavuori ja apulaispormestarit ovat olleet keskenään sanasodassa keskustatunnelista.

Lounasaikaan julkaistu uutinen ei näy päiväohjelmassa, ja puhe kääntyy Pekkosen tyttöjen päivän ilmastopuheen valmistelemiseen.

Pekkonen oli vallassa poikkeuksellisesti tiistaina, sillä virallisena tyttöjen päivänä perjantaina Helsinki on mukana Kööpenhaminassa C40-kaupunkien pormestarien huippukokouksessa.

Kestävän kehityksen ratkaisuista kertomaan lähtee Vapaavuori, mutta Pekkosen pormestariterveiset viedään kokoukseen puheen muodossa.

”Kaupungeilla on ilmastonmuutoksen hillinnässä todella suuri rooli, eikä sitä roolia sovi kenenkään unohtaa. Esimerkkiänne tarvitaan erityisesti nyt, kun jo ihan lähitulevaisuudessa maailmanlaajuisesti suurin osa ihmisistä tulee asumaan kaupungeissa”, Pekkosen puheessa muistutetaan.

Ilmastokriisi vaikuttaakin voimakkaimmin köyhyydessä eläviin, todetaan kesäkuussa julkaistussa ilmastonmuutosta ja köyhyyttä käsittelevässä YK-raportissa.

Koska ilmastonmuutos vaikeuttaa elämää enemmän muualla, suomalaisilla on paine ratkaista ilmastonmuutoksen ongelmia, Pekkonen sanoo.

”Hyväosaisempien tulee toimia myös heidän [köyhyydessä elävien] äänenään.”

Noin neljän aikaan iltapäivällä Pekkosen pormestarius lähestyy loppuaan. Päivän aikana Vapaavuorta on muistutettu nuorten näkökulman huomioinnista kaupungin päätöksenteossa. Se voi olla vaikeampaa, jos ei ole itse nuori, Pekkonen sanoo.

Pormestaripäivän jälkeisenä torstaina Pekkonen istuu yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksissa. Hän päättää vastata aineistotehtävään sosiaalisesta liikkuvuudesta: lapsuudenkodin ja suomalaisten tulojen välisistä yhteyksistä.

Maailman mittakaavassa tasa-arvo toteutuu Suomessa hyvin, abiturientti-pormestari kirjoittaa. Silti naiset jäävät herkemmin keskiluokkaa alemmille paikoille.

”Vaikka pitäisi olla päivänselvää, että ei, mutta niin kaikkialla silti tapahtuu.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä

  2. 2

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  3. 3

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  4. 4

   Katariina Suuri tuli niellaisseeksi kaksimetrisen muovikasvin: Pitäjänmäellä alkoi tuntien operaatio, jolla burmanpyton yritettiin pelastaa

  5. 5

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  6. 6

   Turkin Erdoğan esitteli Valkoisessa talossa kurdien vastaista propagandaa ja sai republikaanisenaattorit älähtämään

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajat huomattiin Yhdysvalloissakin, suomalaisten riehakkaat juhlimistavat herättävät ihmetystä

  10. 10

   Tutkimus: Noroviruksen kaltaista sapo­virusta havaittiin ensi kertaa suomalaisten juoma­vedestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  2. 2

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

  5. 5

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  6. 6

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  7. 7

   Yhden tv-historian pitkäikäisimmän tv-ohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, saippuasarjan kaikkien näyttelijöiden sopimukset purettiin

  8. 8

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  10. 10

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää