Kaupunki

Kokonainen koulu vajoaa Espoossa ja puretaan pian: ”Korjaaminen ei ole mahdollista”

Ammattikorkeakoulun laajennusosan suunnitelmat olivat puutteellisia. Perustuksiin on aiheutunut niin pahoja siirtymiä, että koko kampus puretaan keväällä.

Espoon Leppävaarassa sijaitseva Metropolia-ammattikorkeakoulu puretaan keväällä 2020. Koulun rakenteissa on merkittäviä vikoja, ja koulu vajoaa. Vikoja ei ole mahdollista korjata.

Rakennus on ollut pitkään tyhjillään, ja ammattikorkeakoulun henkilökunta ja opiskelijat ovat tottuneet pysyvien opetustilojen puutteeseen. Nyt Metropolian opetus siirtyy ainakin seitsemäksi vuodeksi väistötiloihin Espoon Karaporttiin.

”Uudisrakennuksen aikataulusta ja rahoituksesta ei ole vielä lukkoon lyötyä tietoa. Espoon kaupungin tavoite on joka tapauksessa pitää Metropolia Espoossa”, Espoon Tilapalvelujen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo.


Koulurakennuksen viat johtuvat pitkälti vuonna 1988 valmistuneen koulurakennuksen rinnalle 15 vuotta myöhemmin rakennetusta laajennusosasta. Se perustettiin neljän metrin korkuisten täyttöjen varaan.

Pari vuotta laajennusosan valmistumisen jälkeen vanhan osan sokkeleissa havaittiin ensimmäisen kerran halkeamia. Vuosien mittaan halkeamat kasvoivat, jolloin niitä alettiin selvittää käyttöturvallisuuden vuoksi. Vuodesta 2010 lähtien tutkimukset ovat jatkuneet intensiivisesti.

Vantaan ja Espoon koulutuskuntayhtymän hallinnoima rakennus siirtyi vuonna 2015 Espoon kaupungin haltuun. Siihen mennessä halkeamia oli ilmaantunut rakennuksen vanhan osan lisäksi uudissiiven sokkeliin.

Lisäksi vuonna 2016 toteutettu ylärakenteiden vahvistamis­yritys epäonnistui. Halkeilleiden ontelolaattojen tukemiseksi suunnitellut ja asennetut teräspalkit ja -pilarit olivat siirtyneet ja aiheuttaneet lisää epäkeskisiä rasituksia rungolle.

”Alkoi olla ilmeistä, että rakennuksen korjaaminen tulee olemaan erittäin vaikeaa, kenties mahdotonta”, rakennepäällikkö Vesa Pyy Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksesta kertoo.

Tutkimuksia kuitenkin jatkettiin ja Rambollin geotekniikka-asiantuntijoilta tilattiin tarkempi analyysi.

”Vanhan osan ryömintätiloissa tehdyissä mittauksissa selvisi, että rakenteiden sivusiirtymät seinistä mitattujen halkeamien perusteella olivat enimmillään jopa 50 millimetrin luokkaa. Rakenteiden liikkeet ovat aiheuttaneet ennakoimattomia rasituksia myös ylärakenteille”, Pyy sanoo.

Sekä koulurakennuksen uusi että vanha osa on perustettu lyöntipaalujen varaan. Laajennusosa on perustettu vinopaaluille, jotka ulottuvat vanhan osan alle. Tämä on johtanut siihen, että maa on noussut vanhan osan rossipohjan alla, mistä puolestaan on aiheutunut sivusiirtymiä Leppävaaran radan suuntaan.

Rambollin maaliskuussa 2019 tekemän analyysin ja lausunnon perusteella oli pääteltävissä, että paalujen taivutusjännitys oli saattanut kasvaa paikoin suuremmaksi kuin niiden kantavuus. Lausunnon varauksellisuus johtui siitä, että kaikkia lähtötietoja ei ollut mahdollista selvittää aukottomasti. Esimerkiksi vanhan osan anturat oli valettu suuremmiksi kuin suunnitelmissa oli määritelty, mutta sitä, missä suunnassa mitta oli liian suuri, ei ollut mahdollista selvittää.

”Rakennus on toistaiseksi pystyssä, mutta se puretaan ensi keväänä. Vanhan osan korjaaminen ei ole mahdollista”, Pyy kertoo.

Pyyn mukaan alkuperäinen suunnitteluvirhe tapahtui edellisen hallinnoijan eli Espoon ja Vantaan kuntayhtymän aikana.

”Vuosituhannen alussa uutta osaa varten tehdystä suunnitelmasta puuttuivat välttämättömät tukirakenteet, käytännössä tukimuuri, jolla sisäpihan täytöistä ja näin muodostuneesta korkeuserosta johtuva maanpaine olisi hoidettu”, Pyy kertoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani

  2. 2

   Nainen kuoli ketjukarusellin keinun pudottua Ranskassa

  3. 3

   #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

  4. 4

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  5. 5

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  6. 6

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  9. 9

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  10. 10

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  6. 6

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  7. 7

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  8. 8

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  9. 9

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää