Kaupunki

Kalle Lahtinen miehineen muuraa yli miljoona tiiltä Sörnäisissä, salaisena aseena on kakkupursotin

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala muuttaa taloon, jossa on muun muassa poikkeukselliset tiilikaaret.

Skanska rakentaa parhaillaan Kalasatamaan taloa, joka kokoaa kaikki Helsingin kaupunkiympäristön toimialan toiminnot saman katon alle. Koska todella suuren rakennuksen julkisivut ovat tiilestä, muurareilla piisaa tekemistä, eikä ihan helpoimmasta päästä.

Muuraustöistä vastaava Skanskan urakkavalvoja Vesa Liikanen sanookin, että kohde vaatii muurareilta hyvin paljon. ”Kun tämä alkoi, en uskonut, että tästä tulee näin vaativa.”


Muuraustöiden aliurakoitsija on lahtelainen KJL Muuraus, jolla on työmaalla noin kymmenen miestä tekemässä varsinaisia muurauksia ja oheistöissä tekijöitä vielä suunnilleen saman verran.

”Peruskohde on taloudellisesti parempi kuin tällainen, mutta uskon, että tämä on hyvä referenssikohde ja avaa ovia tulevaisuudessa”, KJL Muurauksen Kalle Lahtinen kommentoi hanketta yrittäjän näkökulmasta.

Hän ei suinkaan toimi kohteessa vain omien miestensä pomona vaan osallistuu aktiivisesti muuraustöihin ja tekee vaativimmat vaiheet itse.

Yksi hankaluus kohteessa on Lahtisen mukaan aikataulutus, kun monia työvaiheita tehdään samaan aikaan.

”Meillä on Raksainfossa aikataulutus melkein tunti tunnilta”, Liikanen kertoo.

Koko on massiivinen

Perustyömaasta poikkeavan kohteesta tekee jo pelkkä koko. Talon kerrospinta-ala tulee valmistuessaan olemaan noin 40 000 kerrosneliötä. Vaikka rakenteet ovat lähinnä betonia ja terästä, julkisivut ovat kokonaan tiilestä. Niinpä rakennukseen up­poaa tiiliä yli miljoona.Lahtinen on tehnyt muuraustöitä vuodesta 2002, ja Liikanenkin ehti toimia muurarina 16 vuotta ennen rakennusmestariksi kouluttautumista. Silti kohde on molemmille ainutlaatuisen suuri.

Muurareiden työtä hankaloittaa myös se, että ikkunoita on jopa 790. Sen vuoksi pilarimuurausta riittää ja pieniä tiilen pätkiä menee kosolti. Lahtinen laskee, että yhteen pilariin menee 364 tiiltä, joista pätkiä on 156. Kaikkiaan tiilen paloja menee rakennukseen peräti noin 220 000 kappaletta.


”Kun tämä on näin ’pieni’ kohde, meillä on alhaalla yksi mies, joka pelkästään sahaa pätkiä. Normaalisti ne napautetaan tiilileikkurilla vasta kohteessa, mutta täällä niitä menee niin paljon, että kaikkia niitä ei ehtisi millään tehdä siellä ylhäällä. Toki niitä pätkiä tehdään täälläkin myös kohteessa”, Lahtinen sanoo.


Myös materiaalien siirrossa on ollut omat pulmansa etenkin sisätöiden aikana. Rajallinen hissikapasiteetti on ajoittain hidastanut materiaalien saamista sisälle kohteeseen.

Kaaret ovat oma lukunsa

Yksi talon erikoisuus on julkisivun suuret kaaret. Niitä on seitsemän, joista neljä on yhden kerroksen korkuisia ja kolme korkeampia kahden kerroksen korkuisia. Ison kaaren leveys on alareunassa 15,8 metriä ja korkeus keskikohdassa 8,5 metriä. Lisäksi yksi kaari sijaitsee talon kulmassa.


Kaarissa ei ole käytetty perinteistä holvausta. Skanskan työpäällikkö Mikko Steniuksen mukaan se ei olisi toiminut näin suurissa kaarissa yläpuolisten kuormien takia.

Kaarien rakenteet ovat betonia ja terästä, tiiliä on vain pinnassa. Tiilet on muurattu kaaren muottiin ja ”ramloitettu” eli kiinnitetty tiilisitein yläpuoliseen valuun tiheästi. Lisäksi tiilien yläpuolella on neljä riviä Halfenin tiilimuurauskannakkeita, jotka on porattu tiuhasti tiiliin betoniruuveilla.

”Halfenit toimivat tiilimuurauksen yläpuolisen raudoituksen välikkeenä ja tiilien tartuntana betonivaluun”, Stenius kertoo.

Tiilien kiinnityksen pysyvyys testattiin etukäteen tehdyillä mallikaarilla.

Lahtinen sanoo kaarien muurauksen olevan selvästi hitaampaa kuin talon muut muuraustyöt. Hän kuvaa kaarien muurausta ”isännän hommiksi”, joita hän tekee muiden töidensä ohessa.

”Kaarien pohjat teimme porukassa, mutta teen yksin niiden otsat.”

Kaarien muurauksessa Lahtinen käyttää laastin annosteluun leivonnaisten leipomiseen tarkoitettuja pursotinpusseja.

”Kaarissa on hyvä annostella laastia pursotinpussista, ettei tule liikaa kerralla.”

Saumaukset tehdään kolmella eri tavalla

Tiilien limitys on yleisesti käytetty 1/3. Talon julkisivumuuraukset ovat saumoineen päivineen täysin samanlaiset ulko- ja sisäpuolella. Tämä on Liikasen mukaan hyvin harvinaista.

Vaikka julkisivun ulko- ja sisäpuolet ovat kussakin kohdassa taloa samanlaiset, niin saumauksessa on päädytty sikäli mielenkiintoiseen ratkaisuun, että talon kolmessa eri osassa on jokaisessa erilainen saumaustapa. A-osassa on ylisaumaus, B-osassa tasasaumaus täyteen saumaan ja C-osassa varjosauma eli viistosauma.


Ehkä hieman yllättäen rosoisen näköinen ylisaumaus vie eniten aikaa.

”Periaatteessa B-osa on nopein tehdä, kun se on normaalia täyteen saumaa. Eniten ajatus pitää olla mukana A-osan saumauksessa, jotta se ylisaumaus olisi mahdollisimman tasalaatuista. Siinä joutuu eniten miettimään laastin käsittelyä ja miten painaa sen tiilen pintaan”, Lahtinen sanoo.


Oikaisu 14.10. korjattu nimiä kuvateksteistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Helsingin Kaupunki­ympäristötalon muuraustyöt


Projektinjohtourakka: Skanska

Muurausaliurakoitsija: KJL Muuraus oy

Tiilien kokonaismäärä: yli miljoona kappaletta

Julkisivutiilien määrä: noin 760 000 kappaletta

Kahi-ponttiharkkoja ja leca-harkkoja sisälle: yli 10 000 neliömetriä

Tiilipalkkeja: noin 2 000 kappaletta, pituudeltaan noin 6 kilometriä

Tiilikaaria: 7 kappaletta

Muurauskannakkeita: noin 3 000–3 500

Ikkunoita: 790 kappaletta

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  10. 10

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää