Kaupunki

Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

HS kysyi asiantuntijoilta, ovatko Keski-Pasilan uudistukset niin voimakkaita, että aluetta voidaan nimittää Helsingin uudeksi keskustaksi.

Pasilassa koittaa pian uusi aikakausi, kun Triplan kauppakeskus ja Pasilan uusi asema aukeavat tämän viikon torstaina.

”Helsingin uudeksi sydämeksi” ja ”Helsingin uudeksi keskukseksi” markkinoitua Keski-Pasilaan avautuvaa Triplaa on rakennettu vuodesta 2015 lähtien.

Tripla on suuri kolmen korttelin rakennushanke, johon sisältyy kauppakeskus, toimistotorneja, asuntoja, hotelli ja pysäköintilaitos. Se valmistuu vaiheittain vuosina 2019–2020.


Tripla on Helsingin uusi maamerkki, joka muokkaa kaupungin siluettia pohjois-eteläsuunnassa sekä sitoo Itä- ja Länsi-Pasilan yhteen. Korkeiden tornitaloryhmien valmistuttua pilvenpiirtäjät voi nähdä jo kaukaa.

Yli 180 000 neliömetrin laajuisessa Triplassa on 400 asuntoa ja työpaikkoja 7 000 ihmiselle. Pelkästään Triplan kauppakeskus on kaksi kertaa Kampin keskuksen kokoinen.


HS kysyi asiantuntijoilta, onko markkinointipuheissa heidän mielestään perää. Ovatko Keski-Pasilan uudistukset niin voimakkaita, että alue voi muodostua Helsingin uudeksi sydämeksi, joka pyörittää koko kaupungin verenkiertoa?Suuresta hankkeesta huolimatta Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori Kimmo Lapintie ei usko Pasilan syrjäyttävän Helsingin nykyistä keskustaa tulevaisuudessakaan.

”Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, siitä voi tulla Helsingin kakkoskeskus, uuden rakentamisen ja suurten investointien paikka.”

Lapintie muistuttaa, että Helsinki on kasvanut laajentumalla: ensin keskusta nykyisen Kruununhaan alueelta Senaatintorin ympäriltä Kampin ja Töölön suuntaan, myöhemmin lähiöt kantakaupungin ympärille.

Nyt Lapintien mukaan ovat vahvistumassa uudet seudulliset keskukset, kuten Pasila ja Kalasatama. Näitä alueita Lapintie nimittää ”alakeskuksiksi”, jotka ovat vielä kehittymässä.

”Voimakas julkinen liikenne ja niiden yhteyteen syntyvät kaupalliset keskittymät ovat tämän hetken juttu: keskustavetoisempi toiminta ja alakeskukset, jotka muodostavat Helsingistä monikeskuksisen kaupungin.”


On tavallista, että Triplan tapaisisten suurten hankkeiden yhteydessä markkinoidaan mielikuvaa kaupungin mullistamisesta, sanoo suunnittelumaantieteilijä Timo Hämäläinen.

”Pasilaa on visioitu toiseksi keskustaksi aina siitä lähtien, kun sitä alettiin kehittää. Mutta ei siitä tähänkään mennessä ole sellaista syntynyt.”

Puheet toistavat Hämäläisen mukaan samaa kaavaa kuin Itä- ja Länsi-Pasilaa rakennettaessa. Hänestä on olennaisempaa puhua siitä, että Pasilaan tulee vihdoin oma kauan kaivattu keskusta.


Laadullinen keskustamaisuus on kuitenkin täysin erilainen Helsingin ”vanhassa” keskustassa verrattuna Pasilaan, Hämäläinen painottaa. Tämä näkyy muun muassa siinä, että Helsingin keskustan rakenteeseen kuuluu monia kortteleita, jotka koostuvat useista erillisistä ja itsenäisistä rakennuksista.

Hämäläisen mukaan tällainen rakentaminen mahdollistaa toimintojen huomaamattoman limittymisen ja muodostaa väliinsä monipuolista julkista katu- ja kaupunkitilaa. Yhdessä ne luovat kaupunkilaisille loputtomasti erilaisia kohtaamispaikkoja.

Hämäläinen esittää karkean esimerkin siitä, miten tällainen hyvin monimutkainen kudelma tuo ihmisiä väistämättä yhteen:

”Yksittäisessä Helsingin keskustan kadunkulmassa saattaa olla esimerkiksi kauppa ja kaupan edustalla kadulla yleiseen käyttöön tarkoitettuja penkkejä. Kaupan vieressä taas on sisäänkäynti kaupan yläpuolella sijaitseviin asuntoihin, joiden ikkunoista tai parvekkeelta voi tarkkailla kadun vilinää tai vaikkapa huikata penkeillä istuville.”

Tripla on Hämäläisen mukaan tämän vastakohta, jossa on kyse modernista kaupunkikehittämisestä. Se tarkoittaa, että on fyysisesti tehty yksi tai muutama valtava rakennusmassa ja eri toiminnot on suunniteltu sisään pikkutarkasti. Todellista julkista tilaa ei silloin synny, vaan kaikki on suljettu sisälle suureen rakennukseen.

Tällaisia kaupunkiuudistushankkeita tehdään Hämäläisen mukaan maailmalla paljon ja joskus vanhaa kaupunkia alta pois siivoten. Hankkeiden omistajuus ja kehittäminen on keskitetty, ja niissä liikkuvat suuret maailmanlaajuiset rahavirrat.

”Näen asian niin, että ’vanha’ keskusta on luonteeltaan avoin ja jatkuvasti kehittyvä. Tripla on yksipuolinen, huonosti mukautuva ja valmiiksi suunniteltu.”


Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen tutkijatohtorin Johanna Liliuksen mielestä on tärkeää muistaa, että suhtautuminen kaupungin uudistuksiin saattaa vaihdella paljonkin esimerkiksi aikuisten ja nuorten välillä.

”Esimerkiksi kun Itäkeskus aikoinaan valmistui, se oli minulle, Helsingin keskustassa asuvalle nassikalle, jollain tapaa uusi keskusta. Se muutti kaupungin painopistettä. Siinä suhteessa Pasila voi olla varsinkin monelle nuorelle sellainen paikka, joka muuttaa liikkumista kaupungissa ja suhtautumista kaupunkiin.”

Lilius katsoo uudistuneen Keski-Pasilan ennemminkin täydentävän olemassa olevaa keskustaa kuin muodostuvan kaupungin uudeksi keskustaksi.

Triplaa on kritisoitu muun muassa siitä, ettei ostoskeskuksen ympärille muodostu julkista tilaa. Lilius näkee kuitenkin alueessa potentiaalia, johon voidaan vielä vaikuttaa kaupunkisuunnittelulla.

”Kauppakeskus on jo siellä, eikä sille voi enää mitään. Näen asian niin, että kauppakeskuksen ympärille on mahdollista syntyä lisää uusia palveluja niin kuin esimerkiksi Itäkeskuksen ympärillekin on syntynyt.”


Triplaa rakentavan YIT:n kaupunkikehityksen johtaja Juha Kostiainen on aikaisemmin perustellut HS:lle Helsingin kauppakeskushankkeita. Hänen mukaansa kauppakeskusten rakentaminen kaupunkiin on vääjäämätöntä, sillä Helsingissä vain Punavuori ja Kallio ovat tarpeeksi tiiviitä elävän katukuvan mahdollistamiseksi.

Verrattain harvaan rakennetussa kaupungissa asiakasvirrat eivät siis riittäisi laajemmin kivijalkakauppiaille, Kostiainen ajattelee. Esimerkiksi Triplan tapauksessa joukkoliikenteen solmukohtaan rakennettavaan kauppakeskukseen on sen sijaan helpompi houkutella uusia brändejä, jotka eivät muuten tulisi Suomeen.


Se, tuleeko rakentuvasta Keski-Pasilasta Helsingin ”uusi keskusta”, jää vielä nähtäväksi. Varmaa on kuitenkin se, että Tripla ja tulevat tornitalot ovat kaupungin uusia maamerkkejä, jotka näkyvät vahvasti Helsingin kaupunkikuvassa.

Oikaisu 15.10 kello 9.10: Jutussa havainnekuvan kerrottiin aikaisemmin kuvaavan Triplan katukuvaa. Kuva on oikeasti YIT:n Trigoni-hankkeesta Triplan työmaan naapurissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  10. 10

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää